ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Ενα τρέμουν...

...τον εργάτη έξω απ' το μαντρί

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Κανείς δε δικαιούται να δηλώνει εκ των υστέρων «δε γνώριζα»...

πόσο, μάλλον, να κλαψουρίζει.

Δύο δεδομένα:

1. Το άγριο ξεπούλημα των εργατών από την ηγεσία της ΓΣΕΕ με τη συμφωνία για τα 0,77 λεπτά του ευρώ αύξηση στο μεροκάματο, που ισοδυναμεί με καθαρή μείωση στο εισόδημα, την ώρα που το κόστος ζωής αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς (χτεσινή η ανακοίνωση ότι αυξήθηκε κατά 33% το χρέος των νοικοκυριών, φτάνοντας στα 69,9 δισ. ευρώ - από την αύξηση των 0,77 λεπτών του ευρώ θα ξεπληρωθούν αυτά;).

2. Η προκήρυξη νέας απεργίας για τις 13 Απρίλη από τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που συσπειρώνει τους εργάτες, ποιος τους οργανώνει, ποιος ενισχύει την αντίσταση και τη διεκδίκηση; Σε τελευταία ανάλυση, ποιος εκπροσωπεί εργάτες και ποιος είναι ανοιχτά και καθαρά, πλέον, η Πέμπτη Φάλαγγα;

Στοιχειώδης σκέψη χρειάζεται για ορισμένα πράγματα. Πολλές φορές αρκεί και μόνον η απάντηση στο ερώτημα «ποιος κερδίζει - ποιος χάνει».

Οταν μόνιμος στόχος σου είναι η υπονόμευση της ταξικής ενότητας των εργατών και η υπεράσπιση των εργατοπατέρων, έχεις ήδη δηλώσει πως είσαι μ' αυτούς που κερδίζουν στην πλάτη των εργατών.

Κανένας δεν μπορεί να πατάει σε δυο βάρκες. Δε γίνεται να 'σαι και με τον «κοινωνικό διάλογο», και με τους εργάτες που παλεύουν. Δε γίνεται να 'σαι και με τους εργατοπατέρες, και με τους εργάτες. Δε γίνεται να σε χειροκροτούν όσοι πανηγυρίζουν για την «εθνικής σημασίας» συμφωνία και να λες ότι υπερασπίζεις εργάτες.

Δε γίνεται να θεωρείς ιερό και όσιο την Ευρωπαϊκή Ενωση των καπιταλιστών και να παριστάνεις τον διαμαρτυρόμενο στο επιμέρους. Παράδειγμα: Δε γίνεται να προετοιμάζεις το κλίμα για αποδοχή της Μπολκεστάιν με άλλο όνομα και την ίδια ώρα να παριστάνεις τον διαδηλωτή... στο Παρίσι.

- «Ανταγωνιστικότητα με κοινωνική ευαισθησία» ο ένας...

- «Ιδιωτικό κέρδος χωρίς κερδοσκοπία», ο άλλος...

Κι όλα αυτά με διάλογο! Τι πιο καλό;

Τώρα, βέβαια, εσύ, ο πάντα καχύποπτος, ψάχνεις να βρεις το λάκκο στη φάβα. Ε, και να θες, δε σ' αφήνουν παραπονεμένο:

Το ΝΑΤΟ, λέει η ανάλυση, ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη σύγκρουση. Και, ως γνωστόν, ένα από τα μέτρα που παίρνεις, όταν πας για πόλεμο, είναι το τσιμεντάρισμα του εσωτερικού μετώπου. Με κάθε τρόπο...

Διάλεξε, λοιπόν: Νεκρός στον πόλεμό τους, ή έγκαιρα μαχητής στο Μέτωπο ενάντια στον πόλεμο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Ασχετο: «κάρφωμα ήταν αυτό ή ξεκάρφωμα;», αναρωτιόταν ο ναυτίλος του Στάθη Σ. χτες στην «Ελευθεροτυπία».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ» ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ! «"Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα και ισχυρή παρουσία στις αγορές του κόσμου. Και μέσα απ' όλα αυτά, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας" (...) στο πλαίσιο αυτό χαιρέτησε τη συμφωνία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις "επέδειξαν ευθύνη και απέδειξαν κοινωνική ευαισθησία"» (το ρεπορτάζ από την ομιλία του Κ. Καραμανλή / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ! «Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε πως είναι υπαρκτά, αλλά χρειάζονται κανόνες για τη λειτουργία τους, που να διασφαλίζουν ότι η Παιδεία δε θα είναι εργαλείο κερδοσκοπίας (...) για τη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών είπε πως υπογράφηκε τουλάχιστον μια αξιοπρεπής σύμβαση, που θα μπορούσε να ήταν μία σύμβαση εξαθλίωσης, αν δεν υπήρχε η δύναμη του διαλόγου και της συλλογικής διαπραγμάτευσης» (το ρεπορτάζ από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου / «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΘΝΙΚΗ ΝΙΚΗ! «Η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας (...) αποτελεί πριν απ' όλα μια μεγάλη εθνική νίκη (...) πρέπει να εξάρουμε την υπευθυνότητα που επέδειξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (...) η Ελλάδα ίσως είναι πλέον η ηρεμότερη χώρα της Ευρώπης, αφού τα συνδικάτα πέτυχαν ένα συμβιβασμό με προηγούμενη μια 24ωρη απεργία μόνο (...) θετικό ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία» (ο Νίκος Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

«ΛΑΒΑΤΕ ΘΕΣΕΙΣ»! «Η Βορειο - Ατλαντική Συμμαχία αναμορφώνεται οργανωτικά, ενισχύεται πολιτικά και μολονότι θα εξακολουθεί να ονομάζεται North Atlantic Treaty Organization (NATO), η γεωγραφική της κάλυψη επεκτείνεται εντυπωσιακά πολύ πέραν του Ατλαντικού και η στρατιωτική της εμβέλεια συμπαρασύρει, υπό μια καλυμμένη μορφή, ακόμη και πατροπαράδοτα ουδέτερες και "άκαπνες" χώρες όπως η Φιλανδία και η Σουηδία (...) η ιδέα δεν είναι καινούρια - είχε κάνει σαφείς υπαινιγμούς ο Πρόεδρος Κλίντον το 1999 (...) τα σχέδια εντάσσονται φυσικά στη (σχετικώς) νέα πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ρωσία και την Κίνα, δύο χώρες τις οποίες "οι σοφοί της Ουάσιγκτον" έχουν χαρακτηρίσει "εν δυνάμει απειλές" και εναντίον των οποίων άρχισε ήδη να γίνεται μια οικονομική και προπαγανδιστική εκστρατεία» (ο Στάθης Ευσταθιάδης στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επισφράγισε την ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επέκταση λιτότητας από το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κ. Καραμανλής: Ανάπτυξη χωρίς κοινωνική πίεση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΑ «ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ» τα μέλη της ΓΣΕΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΓΩΝΙΑ για τις ΔΕΚΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4.337 νέες θέσεις στο Δημόσιο

Η ΧΩΡΑ: Διακοπές για 142.000 αγρότες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ πολιτισμού και ύβρεων

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στις... ρίζες

Η ΑΥΓΗ: Ψήφος υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Εθνική «ζεσταίνει» Σοφοκλέους και deals

ΤΑ ΝΕΑ: Το θαύμα της επιστήμης... και το εμπόριο των «θαυμάτων»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια ερώτηση...

«...οι περισσότεροι ιδιωτεύουν μες στη φτώχεια τους. Σε σπίτια με άνεργα παιδιά. Με παιδιά αγχωμένα στις σχολικές κρεατομηχανές. Οι μισοί στην γκρίνια, οι άλλοι μισοί στην ψυχανάλυση. Ολα τα κάνουμε, εκτός από ένα, την άμεση πολιτική δράση. Διότι απογοητευτήκαμε. Κουρασμένοι καθηγητές. Αμήχανοι γιατροί, με το λαμόγιο δίπλα τους να θριαμβεύει. Μηχανικοί, δικηγόροι, εργάτες, γεωργοί - όλοι απ' τη ρεζέρβα και πίσω, ο κόσμος πια μετριέται απ' τα λεφτά που θα βγάζει μ' ένα τηλεφώνημα ο αεριτζής. Βιώνουμε την αποπολιτικοποίησή μας. Ολοι όμως γνωρίζουμε. Εδώ και πολλά χρόνια ξέρουμε. Και για τους καραγκιόζηδες και για τα παπαγαλάκια και για τους νταβατζήδες. Κι όμως οι επιλογές μας είναι υπέρ τους. Γιατί;» (η ερώτηση από τον Στάθη Σ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...μια απάντηση...

«ο Αλ. Καλύβης (...) τόνισε την αρνητική επίπτωση της διασπαστικής πρακτικής του ΠΑΜΕ καθ' όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων, "η οποία αντικειμενικά διευκόλυνε κυβέρνηση - εργοδότες"» (η απάντηση του αριστερόστροφου Συνασπισμού στο προηγούμενο ερώτημα, στην «ΑΥΓΗ»).

...και η προετοιμασία για το επόμενο ξεπούλημα

«Η Κομισιόν με το νέο κείμενό της, γνωστό παλαιότερα ως "οδηγία Μπολκεστάιν", δείχνει (...) να απομακρύνεται εν μέρει από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις της που είχαν προκαλέσει πολλές και έντονες αντιδράσεις στο παρελθόν (...) κατά τα άλλα οι υπηρεσίες θα παρέχονται με βάση τη νομοθεσία της χώρας στην οποία έχει την έδρα της η επιχείρηση» (το ρεπορτάζ - θέση υπέρ της νέας «Μπολκεστάιν» στην «ΑΥΓΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ