ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Αναβάθμιση και όχι συγχώνευση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους, κατά τη χτεσινή στάση εργασίας

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι με τη χτεσινή τους κινητοποίηση
Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι με τη χτεσινή τους κινητοποίηση
«Οχι στα σχέδια συγχώνευσης και στο κλείσιμο. Αναβάθμιση του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής», απαίτησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» με στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χτες 11 π.μ - 3 μ.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη στάση εργασίας που εξήγγειλε το σωματείο, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο του νοσοκομείου της υγειονομικά υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής και τη συγχώνευσή του με το «Αττικόν» στο Χαϊδάρι. Στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του νοσοκομείου και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν αυτά τα σχέδια να περάσουν. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Πέτρου, το υπουργείο Υγείας και στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της περιοχής μίλησε καθαρά για συγχώνευση ή για μεταφορά κάποιων κλινικών στο «Αττικόν». Από τις 22 Μάρτη 2006, το σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να ενημερωθεί για το επίμαχο ζήτημα, αλλά απ' το υπουργείο δεν υπήρξε καμία απάντηση. «Δε μας πείθουν οι διάφορες γενικόλογες "διαβεβαιώσεις" που ακούγονται απ' το υπουργείο για να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες. Θέλουμε επίσημη δέσμευση του υπουργείου ότι το νοσοκομείο θα παραμείνει και αναβαθμιστεί», επισήμανε.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι, αλλά και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής με προπομπό το πανό: «Οχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Αναβάθμιση τώρα» και φωνάζοντας το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια απ' το νοσοκομείο», πορεύτηκαν στους δρόμους της περιοχής και κατέληξαν στην Ιερά Οδό, όπου έκαναν ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονισμένη κινητοποίηση για τις ελλείψεις

Στάσεις εργασίας σήμερα και κοινή πορεία προς το ΥΕΝ

Με συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία τους και πορείες προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι εργαζόμενοι του Κρατικού Νίκαιας, του «Τζαννείου» και του «Μεταξά» θα απαιτήσουν άμεσες προσλήψεις, καθώς η λειτουργία των νοσοκομείων έχει φτάσει στα όρια της επικινδυνότητας λόγω ελλείψεων προσωπικού. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία κάνουν στάση εργασίας 11 π.μ.-3 μ.μ. και οι συγκεντρώσεις οι πορείες θα ξεκινήσουν στις 11 π.μ. από τις πύλες κάθε νοσοκομείου.

Καθημερινές στάσεις εργασίας (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) κάνουν και οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο «Ελπίς» με αίτημα προσλήψεις προσωπικού και την καταβολή δεδουλευμένων. Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ώρα 2 μ.μ.

Πανηπειρωτική κινητοποίηση γιατρών

Σε στάση εργασίας από τις (11 π.μ. - 4 μ.μ.) προχώρησαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου και σε πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης με αιχμή του δόρατος το ζήτημα των εφημεριών. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου σημειώνει μεταξύ άλλων τις σοβαρές ελλείψεις και τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας αρνείται πεισματικά, οκτώ χρόνια, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με κριτήρια την ασφάλεια και το σεβασμό των ασθενών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

  • Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε 24ωρη απεργία για αύριο που είναι Παγκόσμια Μέρα της Υγείας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Λουκέτο» στη Νεογνολογική Κλινική

«Λουκέτο», μπαίνει στην Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τη μοναδική που υπάρχει για κάλυψη της υγειονομικής περιφέρειας σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο οποίο επτά χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του αναπτύχθηκε μόνο το 70% των δυνατοτήτων του, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζει και απαξιώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική κλείνει ουσιαστικά, δυόμισι περίπου μήνες από την έναρξη λειτουργίας της, ύστερα και από την απόφαση του διευθυντή της επίκουρου καθηγητή Νεογνολογίας Αντ. Γούναρη να υποβάλλει την παραίτησή του. Σε επιστολή του, ο Αντ. Γούναρης που υπέβαλε την παραίτησή του στα αρμόδια όργανα της Ιατρικής Σχολής, αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα εμπόδια και στις δυσκολίες ανάπτυξης και λειτουργίας της κλινικής λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αφήνει και αιχμές κατά συναδέλφων του μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής.

Η νεογνολογική κλινική ξεκίνησε τη λειτουργία της με 10 κλίνες, του συστεγαζόμενου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Νεογνολογικού Τμήματος ΕΣΥ, οι οποίες θα επανενταχθούν στο τμήμα του ΕΣΥ μετά και την απόφαση παραίτησης του Αντ. Γούναρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νεογνολογικό του ΕΣΥ είναι το μοναδικό τμήμα της περιοχής και ύστερα, μάλιστα, από τις τελευταίες εξελίξεις, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την κάλυψη περιστατικών σε τριτοβάθμιο επίπεδο, καθώς πολλά νεογνά μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτι που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οργιο παρατυπιών απ' την πλειοψηφία

Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει η ΠΑΣΚΕ διοργάνωσε ένα ακόμα νόθο συνέδριο Εργατικού Κέντρου - αυτή τη φορά στην Καρδίτσα - αλλοιώνοντας τους πραγματικούς συσχετισμούς δύναμης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και νοθεύοντας τη θέληση των εργαζομένων. Η οργάνωση της νοθείας είχε στόχο τη διατήρηση της πλειοψηφίας που κατείχε η ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, (ΕΚΚ) και, κυρίως, την αύξηση του αριθμού των αντιπροσώπων της από το ΕΚΚ στη ΓΣΕΕ, όπου, αυτό το διάστημα και από δω και πέρα, παίζονται πολλά και «κρίνονται» περισσότερα. Ο στόχος επετεύχθη - η ΠΑΣΚΕ απέκτησε έναν ακόμα αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ - καθώς το «έγκλημα» εξετελέσθη, όπως, ακριβώς, είχε σχεδιαστεί, από τα τοπικά στελέχη της παράταξης, τα οποία, προφανώς, ενήργησαν με «άνωθεν εντολές» και στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων.

Για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων αντιπροσώπων της στο Συνέδριο, λοιπόν, η ΠΑΣΚΕ οργάνωσε ένα «όργιο» παρατυπιών και παρανομιών. Ενεργοποίησε τα διασπαστικά σωματεία που η ίδια έφτιαξε, δημιούργησε σωματεία - σφραγίδες, «νεκρανάστησε» σωματεία - φαντάσματα, διενήργησε εκλογές - παρωδίες, όπου «ψήφιζαν» ανύπαρκτοι εργαζόμενοι και, σε πολλές περιπτώσεις, από δύο φορές.

Συνολικά σε 9 σωματεία υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες και προκλητικές παρανομίες και 21 αντιπρόσωποι εκλέχτηκαν με νόθες διαδικασίες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, ενώ είχε αναγγελθεί ότι είχαν ανακηρυχτεί 92 αντιπρόσωποι στο συνέδριο, τελικά ψήφισαν 93!

Οι προθέσεις της ΠΑΣΚΕ για νόθευση του συνεδρίου του ΕΚΚ ήταν φανερές και είχαν καταγγελθεί, εγκαίρως, από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στελέχη του ΠΑΜΕ, την παραμονή του συνεδρίου, είχαν αναφερθεί, με συγκεκριμένα παραδείγματα, στις εκλογικές νοθείες στα σωματεία, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά γίνονται από εκείνους που έχουν αναλάβει εργολαβικά να περάσουν, με κάθε τρόπο, την ισοπέδωση και του τελευταίου δικαιώματος, οδηγώντας τους εργαζόμενους στα νύχια των εργοδοτών και της αντεργατικής πολιτικής, στην απόλυτη εξαθλίωση.

Αλλά και η στάση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, δείχνει ότι δεν κινούνται απλώς από το «κίνητρο» αύξησης της συνδικαλιστικής δύναμης της παράταξής τους, αλλά τους οδηγεί η θέλησή τους να προσφέρουν, όσο το δυνατόν περισσότερα, στο συνδικαλισμό της ταξικού συμβιβασμού, που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και αποτελεί το «δεκανίκι» της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ομιλίες τους προς τους συνέδρους ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Στ. Γούλας και ο Γραμματέας Γ. Καπράνας, δεν είπαν κουβέντα για τις ταξικές και πολιτικές αιτίες των προβλημάτων των εργαζομένων και για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που εφάρμοζαν την πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία και κάνουν πως καταγγέλλουν. Το ίδιο γενικόλογος και ανέξοδος ήταν και ο προγραμματισμός «δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ