ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενότητα, συσπείρωση, αγώνας πολιτικός ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τη μέγιστη δυνατή ενότητα και συσπείρωση στον τόπο δουλιάς, στον κλάδο, κατά ομοσπονδία και συνολικά, ώστε να αναβλύσει ένα ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο κατά της αντιδραστικής πολιτικής, είτε αυτή ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, το οποίο θα το φοβηθούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές και θα είναι ικανό να αποσπά κατακτήσεις, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στη διάρκειά της κατήγγειλε ως επαίσχυντη τη σύμβαση αυτή, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της ελεγχόμενης από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η συμφωνία που έγινε για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση είναι κυριολεκτικά επαίσχυντη και από οικονομική πολιτική άποψη και από ηθική. Μάλιστα, αυτή η συμφωνία κλείστηκε λίγες μέρες ύστερα από το μεγάλο καυγά που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλοι στη Βουλή, κατά την τελευταία προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την περιφερειακή πολιτική. Επιβεβαιώνεται αυτό, που πάρα πολλές φορές έχει πει το ΚΚΕ ότι ο καυγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κυριολεκτικά κατασκευασμένος, από τα διάφορα διαφημιστικά επιτελεία, για να δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι εδώ υπάρχουν κάποιες διαφορές. Και κυρίως για να δικαιολογηθεί η ιδεολογική τρομοκρατία που εξαπολύεται απέναντι στους εργαζόμενους ότι η μόνη ευχέρεια που έχουν είναι να διαλέγουν ανάμεσα στους δύο.

Η ΝΔ επαύξησε την αξιοπιστία της και τη φερεγγυότητά της απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης.

Πρέπει, όμως, να ομολογήσω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ικανότητα που ακόμα η ΝΔ δεν την έχει αποκτήσει, να παραπλανά και να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. Θα θυμάστε ότι στη Βουλή ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι τα πάντα γίνονται για τον εργαζόμενο, για τον άνθρωπο. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει μια πολιτική η οποία στηρίζεται στη φθηνή εργατική δύναμη, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει μια πολιτική που παίρνει υπόψη τον άνθρωπο».

Ούτε καν ψίχουλα!

«Ρωτάμε - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - και τα δύο κόμματα και τα διάφορα "παπαγαλάκια", τα οποία - δεξιά αριστερά - πήραν ενεργά μέρος στη συζήτηση, το εξής: Η οικονομία αντέχει το 0,77 ευρώ αύξηση τη μέρα που πήραν οι εργαζόμενοι για το 2006, αντέχει τα 26,9 ευρώ μεροκάματο, αλλά δεν αντέχει τα 50 ευρώ ή 55 ευρώ τη μέρα για τον εργαζόμενο; Ρωτάμε: αντέχει τα 50 ευρώ - 55 ευρώ να τα βγάζουν άλλοι σε ένα ή σε μισό δευτερόλεπτο ή σε μία ώρα; Γιατί τα κέρδη έτσι βγαίνουν!

Εμείς απορρίπτουμε και την άποψη ότι πρόκειται για αυξήσεις "ψίχουλα", ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και έπρεπε να διεκδικήσουν "καρβέλι". Δεν είναι ούτε καν ψίχουλα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα πέσει ακόμα πιο κάτω η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, διότι το 0,77 ευρώ το θεωρούν μια αύξηση, παίρνοντας υπόψη και έναν πλαστό - και με τα δικά τους κριτήρια - δείκτη τιμών του καταναλωτή. Ομως, ξέρουμε παρά πολύ καλά ότι μια σειρά υπηρεσίες έχουν αυξηθεί από 10% - 100%. Την υπερχρέωση των οικογενειών δεν την παίρνουν υπόψη. Ούτε τα παράπλευρα έξοδα για την Υγεία, για την Παιδεία, την αύξηση ενοικίων, όλα αυτά δεν υπολογίζονται. Ολος ο καυγάς, το τελευταίο διάστημα, γίνεται για το πόσο ανέβηκε ο μαϊντανός και ο άνηθος στις λαϊκές αγορές. Ομως, η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα αυξηθεί ο μαϊντανός και ο άνηθος! Η λαϊκή οικογένεια είναι υποχρεωμένη να καταναλώσει μια σειρά από προϊόντα, υλικά και πνευματικά. Εχει δικαίωμα στην αναψυχή, στην ξεκούραση, στην εκδρομή, στα πάντα. Επομένως, μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη πτώση της αγοραστικής ικανότητας και του επιπέδου διαβίωσης για ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού».

Ταξική αποστολή έχουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

«Ας τους θυμίσουμε και κάτι άλλο. Π.χ. για φέτος λένε, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 7%. Το 0,77 ευρώ πού απαντάει; 117 εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών γύρω στο 44%. Το 0,77 ευρώ πού "κολλάει"; Θέλετε να πάμε σε μακρύτερο χρονικό διάστημα; Από το 1975 και μετά, 80 φορές ανέβηκε το παραγόμενο συνολικό προϊόν και ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό είναι και η βελτίωση της παραγωγικότητας. Ανέβηκε μήπως και 80 φορές επάνω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων;

Η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είναι η ενίσχυση των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην Ελλάδα και κυρίως πέρα από την Ελλάδα. Π.χ. θεωρήθηκε πολύ μεγάλη επιτυχία η εξαγορά του 46% από την Εθνική Τράπεζα της τουρκικής τράπεζας. Τι συμπέρασμα προκύπτει; Πως υπάρχουν κεφάλαια και κέρδη για να γίνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις. Από πού βγήκαν αυτά τα χρήματα; Πολύ περισσότερο που εδώ δεν πρόκειται να ωφεληθεί ούτε ο Τούρκος, ούτε ο Ελληνας εργαζόμενος. Γιγαντώνονται λοιπόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά 0,77 ευρώ για τους εργαζόμενους!

Αυτό το παιχνίδι που γίνεται, ποιος διαπλέκεται με ποιον, εντάσσεται επίσης στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό του λαού. Δεν υπάρχουν διαπλοκές. Υπάρχει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Αυτό δεν είναι διαπλοκή, είναι ταξική αποστολή που έχουν συγκεκριμένα κόμματα».

Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν αυτή τη συμφωνία και τους εργατοπατέρες

Συνεχίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εμείς πώς καταλαβαίνουμε τα χτεσινά γεγονότα που είναι ένας κρίκος στα πολλά που ζουν οι εργαζόμενοι; Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει, αν αυξήσουμε τις προσπάθειές μας και τις δραστηριότητές μας, για να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, να διεκδικήσουν ό,τι μπορούν να διεκδικήσουν. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη και βεβαίως δεν μπορούμε να μείνουμε στα λόγια. Θα πολλαπλασιάσουμε τις δραστηριότητές μας και αισθανόμαστε ακόμα περισσότερο υποχρεωμένοι, απέναντι στο λαό, απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, να συμβάλουμε στην αντεπίθεσή τους και όχι απλώς να δείξουμε κάποια συμπαράσταση, κάποια συμπάθεια στα προβλήματά τους.

Ομως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Και πριν από όλα να καταδικάσουν πολιτικά αυτή τη συμφωνία και αν θέλετε, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι, για άλλη μια φορά, να σκεφτούν σωστά και να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα, να πετάξουν κυριολεκτικά τα επιχειρήματά τους στα σκουπίδια.

Ενα δεύτερο ζήτημα: Αυτή η συμφωνία δε θα είχε κλειστεί αν δεν υπήρχε ο γνωστός και μη εξαιρετέος ρόλος των εργατοπατέρων. Της εργατικής αριστοκρατίας και γραφειοκρατίας. Αν οι εργαζόμενοι δε στείλουν τους εργατοπατέρες στα σπίτια τους, τότε η πίεσή τους δε θα είναι αποτελεσματική.

Ενα τρίτο ζήτημα: Η μέγιστη δυνατή ενότητα και συσπείρωση στον τόπο δουλιάς, στον κλάδο, κατά ομοσπονδία και συνολικά. Συσπείρωση, όχι κάτω από τις σημαίες της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερο, ώστε να αναβλύσει, μέσα από αυτή την εμπειρία που νιώσαμε και χτες, ένα ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο κατά της αντιδραστικής πολιτικής, είτε αυτή ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ. Το οποίο πραγματικά θα το φοβηθούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. Ικανό να αποσπά περισσότερες κατακτήσεις και παραχωρήσεις. Και να το πούμε καθαρά: Η διαπάλη δεν κρίνεται μόνο στο συνδικαλιστικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο δεν κρίνεται από τα κανάλια της τηλεόρασης. Ακούσαμε "λεβέντικες" διακηρύξεις και από ΠΑΣΚΕ και από ΔΑΚΕ κλπ. Η διαπάλη βεβαίως θα είναι και συνδικαλιστική και μαζική, αλλά και πολιτική και ιδεολογική. Και όλα αυτά τα οποία ακούγαμε τα τελευταία χρόνια ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι πάνω στο πρόβλημά τους, αυτό αποδείχτηκε "φούμαρα".

Εχει αποδειχτεί και ένα άλλο πράγμα: ότι σήμερα οι εργαζόμενοι για να έχουν μια έστω σχετική και απόλυτη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, πρέπει να διεξάγουν έναν πολύ δυνατό πολιτικό αγώνα, που πρέπει να θέτει επί τάπητος το εξής ζήτημα: ο πλούτος παράγεται από τους εργαζόμενους και τον διεκδικούμε. Αν φύγεις από αυτή τη θέση, να το πούμε καθαρά, "έχεις τελειώσει". Και, τέλος, όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν όλα αυτά τα διάφορα "παπαγαλάκια" που έχουν υψηλούς μισθούς - και γίνονται υψηλότεροι οι μισθοί τους κάτω από το τραπέζι - να μην τους δίνουν καμία σημασία. Τάχα αυτοί αναγνωρίζουν και κλαίνε για τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά κατά τη γνώμη τους δεν υπάρχει αντοχή της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται καθαρά ταξική. Αντέχει τα κέρδη, αντέχει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, αντέχει να φεύγουν τα κεφάλαια από την Ελλάδα και να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, τα αντέχει όλα, αντέχει και την ανεργία, αντέχει και τη μερική απασχόληση, δεν αντέχει μόνο τις κατακτήσεις των εργαζομένων! Επομένως, η απάντηση πρέπει να είναι καθαρά πολιτική, εδραιωμένη βεβαίως στην πάλη».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδήλωση τιμής στη γενέτειρά του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μνημείου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Πούλμαν για τη μετάβαση στην εκδήλωση δρομολογούνται από:

- Την Επιτροπή Ετεροδημοτών ΚΚΕ Ν. Ηλείας, στις 7 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Λαυρίου, Αθήνα. Συμμετοχή - Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.4620.467 και 6979109641 και 6972778939.

- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, στις 7 π.μ., την Κυριακή, από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.8225.407, 210.8831.368 και 210.8234.296.

- Το παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, στις 7 π.μ., την Κυριακή, από την πλατεία Δημαρχείου.

Να ενοχλούν κυρίως οι απρεπείς πράξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ

Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις αποδοκιμασίες εναντίον του Γ. Παπανδρέου σε συγκέντρωση της ΔΑΠ στην οποία μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου:

«Οι προσωπικές μου εμπειρίες είναι προδικτατορικές, όταν Εκοφίτες πέταγαν τους συνδικαλιστές φοιτητές, που πάλευαν, από τα παράθυρα. Στην πορεία βεβαίως σταμάτησε αυτό, αλλά ας μη μιλάμε ωραιοποιημένα για το παρελθόν. Αναμφισβήτητα από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ απορρίπτεται αυτού του τύπου η αντιπαράθεση. Εμείς είμαστε υπέρ της οξυμένης αντιπαράθεσης με πολιτικά, ιδεολογικά και άλλα επιχειρήματα. Είμαστε εναντίον των φραστικών τόνων, που στην ουσία κρύβουν συναινέσεις. Η μαχητικότητα μιας παράταξης, όπως είναι π.χ. η παράταξη που συμμετέχει η ΚΝΕ, βρίσκεται όχι στον πόλεμο της φράσης, αλλά στις θέσεις, στις προτάσεις και στον τρόπο αντιπαράθεσης. Τώρα, όταν μέσα στη Βουλή υπάρχει αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ επί χρόνια αυτού του τύπου, καταλαβαίνετε ότι μέσα στη νεολαία, που εν πάση περιπτώσει είναι και πιο ελευθερόστομη, τα πράγματα χειροτερεύουν.

Με την ευκαιρία υπάρχουν χειρότερα πράγματα που γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο και δε θα μιλήσω τώρα για πολιτισμό κλπ. Θα μιλήσω για τη μετατροπή των παρατάξεων των κομμάτων εξουσίας και καλύτερα να πω για τα ηγετικά τους όργανα - γιατί δεν μπορώ να πάρω στο λαιμό μου όλα τα μέλη - σε μηχανισμούς ρουσφετολογίας. Εδώ υπάρχουν συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που μοιράζουν θέματα εξετάσεων - σε συνεργασία με ένα μέρος των καθηγητών - και μαζεύουν έτσι ψήφους.

Ηταν απαράδεκτα αυτά που ειπώθηκαν και ο τρόπος που ειπώθηκαν και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το συζητώ, δεν τα βάζω όλα σε ένα τσουβάλι. Αλλά, κοιτάξτε, αν θέλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μιλήσουν για πολιτικό πολιτισμό πρέπει να πάνε να ψάξουν τι κάνουν - θα υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια - τα στελέχη τους μέσα στα πανεπιστήμια. Αγοράζουν, πουλάνε μεταθέσεις από το ένα στο άλλο πανεπιστήμιο, δίνουν σημειώματα. Και όχι μόνο. Αυτή η σήψη έχει φτάσει στα σχολεία, στα λύκεια, όπου έχουν μετατραπεί οι μαθητικές κοινότητες σε συνεργάτες των τουριστικών γραφείων για τις εκδρομές. Λοιπόν, ας μη μας ενοχλεί - χωρίς να λέω ότι το εγκρίνω - μια απρεπής φράση, πάνω από όλα πρέπει να μας ενοχλούν οι απρεπείς πράξεις».

Περιοδεία στο Κιλκίς

Περιοδεία στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Κιλκίς και στο παράρτημα του ΙΚΑ Κιλκίς πραγματοποιεί τη Δευτέρα 10 Απρίλη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με το διοικητή του Νοσοκομείου, Ανέστη Αμπατζή, και αμέσως μετά με τα σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το ΙΚΑ και θα συναντηθεί με τον διευθυντή Βασίλη Τσαχουρίδη και τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ.

Πολιτική εξόρμηση της ΚΟΑ

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες, που ξεδιπλώνονται καθημερινά από τους κομμουνιστές σε απάντηση του νέου κύματος επίθεσης της κυβέρνησης, ενταγμένες στην πολιτική εξόρμηση της ΚΟΑ «Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση και οι Νομαρχιακές - Δημοτικές εκλογές».

Τις επόμενες μέρες, πραγματοποιούνται οι εξής περιοδείες και εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη 6 Απρίλη, στις 7 π.μ., περιοδεία του Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ, στην εταιρία σεκιούριτι «WACKENHUT».

Αύριο Παρασκευή 7 Απρίλη

  • Στις 10 π.μ. ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο κτίριο της ΚΟΣΜΟΤΕ στην Αχαρνών.
  • Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Πλατεία Αμερικής, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας.
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στη Ριζούπολη (Πλατεία Φειδά), με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ

Την Κυριακή 9 Απρίλη

  • Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση της Αχτίδας Βιομηχανίας (Αίθουσα ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου), με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά.
  • Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο Δημαρχείο Καλλιθέας με θέμα: «Οι αντιλαϊκές εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Σοφία Λυμπερόγιαννη.
Πολλά τα κλαδιά στο δέντρο της παρακολούθησης

Τη βεβαιότητα ότι παρακολουθήσεις γίνονται ανεξάρτητα από το αν οι λίστες που κατά καιρούς δίνονται στη δημοσιότητα είναι αληθινές ή όχι, εξέφρασε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη λίστα με ονόματα δημοσιογράφων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε προχτές. Ολόκληρη η απάντησή της ήταν:

«Εμείς είχαμε πει ότι υπάρχουν πολλά κλαδιά στο δέντρο της παρακολούθησης. Αυτό τώρα που παρατήρησα είναι ότι και στον Τύπο και σ' αυτούς που μίλησαν στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης υπήρχε και ένα ερωτηματικό αν αυτές οι λίστες είναι πραγματικές ή όχι. Είτε είναι, είτε δεν είναι πραγματικές, παρακολουθήσεις πάντως γίνονται. Γίνονταν και γίνονται. Και από την ΕΥΠ και από πρεσβείες και από διεθνείς μυστικές υπηρεσίες. Υπάρχει ένα πολύ φουντωτό δέντρο σ' αυτή την υπόθεση. Εννοείται είτε είναι, είτε δεν είναι πραγματική αυτή η λίστα, οπωσδήποτε είναι ένδειξη, έστω και σαν πλαστή, του προβλήματος.

Αλλά εδώ μπαίνουν και άλλα ερωτήματα. Γιατί πρέπει κατά καιρούς να βγαίνουν λίστες παρακολουθουμένων; Μήπως για να συσκοτίζονται κάποια ζητήματα, μήπως για να εθιζόμαστε; Δεν μπορώ ξέρω. Αλλά μου έκανε εντύπωση ότι για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε αυτή η λίστα. Βάζω ερωτηματικό. Λέω τι διάβασα και τι άκουσα. Εμείς ούτε πήραμε λίστα, ούτε τίποτα. Δεν ξέρουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ