ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθεί ο νόμος της επιστράτευσης

Με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της άμεσης άρσης, αλλά και πλήρους κατάργησης του κατάπτυστου μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και ενάμιση μήνα σε βάρος των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων. Ενώ έγινε σαφές ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων των ναυτεργατών για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, για ανθρώπινες συνθήκες μέσα στα καράβια, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Για μια άλλη ναυτιλία προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών.

Ακτοπλοΐα για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Εκτιμάμε κι εμείς ότι ένα άμεσο και κρίσιμο ζήτημα είναι η κατάργηση της επιστράτευσης, και γενικά ως νόμου, και βεβαίως με άμεση επίπτωση στους επιστρατευμένους εδώ και καιρό ναυτεργάτες. Εχουμε καταθέσει ήδη σχέδιο νόμου και εδώ θα κριθεί το κάθε κόμμα και η κυβέρνηση μέσα στη Βουλή.

Εκτός από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, θα συνεχίσουμε και θα επαυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλιά, στις ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, στους μισθούς, στις συντάξεις όλων των εργαζομένων στη ναυτιλία. Θεωρούμε ότι η πίεση πρέπει να αυξηθεί, δεν μπορεί το 0,77 ευρώ να ισχύσει και στους ναυτεργάτες. Και επιπλέον δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το ΝΑΤ να εμφανίζεται ως ένα χρεοκοπημένο ταμείο.

Ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε, θα ήθελα να συγκεντρώσω την προσοχή στο ότι σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του ΝΑΤ, στο οποίο βεβαίως οι εφοπλιστές και χρωστάνε και έχουν χαμηλές εισφορές. Να το λύσουν, λοιπόν, μεταξύ τους. Αυτοί, η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Κοινωνικοί εταίροι δεν είναι οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία. Και το θέμα του ΝΑΤ πρέπει να εξασφαλιστεί και να αυξηθούν οι συντάξεις και να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα της υγείας, της περίθαλψης, της πρόνοιας από αυτό το ταμείο.

Το δεύτερο είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της ανεργίας. Εμείς ξεκινάμε από την εξής αφετηρία: Εχει αυξηθεί ο τζίρος στη ναυτιλιακή αγορά και στα ελληνόκτητα πλοία και γενικότερα στα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών. Δηλαδή η κερδοφορία πηγαίνει πάρα πολύ ψηλά. Οι ανάγκες για τη στελέχωση των πλοίων είναι επίσης μεγάλες, γιατί όσο μεγαλώνει ο τζίρος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για το ανθρώπινο δυναμικό.

Επομένως, εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε όχι απλώς να μην υπάρχουν άνεργοι, αλλά να μην υπάρχουν άνεργοι με την έννοια της αύξησης των προσλήψεων. Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων πρέπει να παίρνουν υπόψη συνολικά τις ανάγκες και των ναυτεργατών για θέσεις εργασίας, γενικότερα των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά το μεγάλο εκβιασμό που γίνεται στους Ελληνες ναυτεργάτες, να παραδοθούν και να μετατραπούν σε μια ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη διεύρυνση, για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Εχει αντικειμενική βάση αυτό.

Τέλος, νομίζουμε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αν συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα δε θέσει επί τάπητος το ζήτημα μιας ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης, που συνδέει τις ναυτεργατικές θέσεις με την εξυπηρέτηση, κατ' αρχήν στην Ελλάδα, του χώρου της συγκοινωνίας, των μεταφορών, παίρνοντας υπόψη την ιδιομορφία της νησιωτικής Ελλάδας.

Εμείς θα συνεχίζουμε και ακόμα πιο έντονα θα προβάλλουμε την ανάγκη οι ακτοπλοϊκές γραμμές, τα κρουαζιερόπλοια εδώ στην Ελλάδα να μετατραπούν σε ένα δημόσιο - ας το πω έτσι - φορέα, που δε θα κινείται με βάση τη δίψα των κερδών των εφοπλιστών, αλλά θα κινείται με βάση τις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η συμβολή του ΚΚΕ θα είναι αποτελεσματική για την επίλυση όλων των προβλημάτων».

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Αδιαπραγμάτευτα τα αιτήματά τους

Η πορεία των εργατριών φτάνει στο υπουργείο
Η πορεία των εργατριών φτάνει στο υπουργείο
Με τα γνώριμα αγωνιστικά συνθήματα του παλικαρίσιου αγώνα τους εδώ και επτά ολόκληρους μήνες, οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» διαδήλωσαν χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, για το δικαίωμα σε σταθερή δουλιά, με δικαιώματα. «7 μήνες αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά. Συνεχίζουμε - Απαιτούμε ουσιαστική προστασία των ανέργων». Το πανό που υπέγραφαν μαζί με το ταξικό κλαδικό τους συνδικάτο, το οποίο από την πρώτη στιγμή στέκεται μπροστάρης στον αγώνα τους, αναδείκνυε την ανάγκη να αναπτυχθεί αποφασιστική δράση για την προστασία των ανέργων.

Οι εργαζόμενοι της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 29 Αυγούστου και συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου από τις 2 Γενάρη, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Βάθης και στη συνέχεια πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης. Σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με την ηγεσία του υπουργείου, αποκαλύφτηκε, ακόμα μια φορά, ότι μόνο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καθώς οι προτάσεις του γγ, Δημ. Κοντού, περιορίστηκαν στην επιδότηση των εργοδοτών (δηλαδή την προσφορά τσάμπα δουλιάς στις επιχειρήσεις) και την ένταξη των εργαζομένων σε προγράμματα μερικής απασχόλησης των δήμων. Οσο για αιτήματα που οι εργαζόμενοι πρόβαλλαν σχετικά με την ανακούφιση των οικογενειών τους (μεταξύ των οποίων έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, πρόωρη συνταξιοδότηση κλπ.), ο γενικός γραμματέας δήλωσε ...αναρμόδιος.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΣΕΛΜΑΝ»
Με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης

Τις ευλογίες του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης έχει η εργοδοσία στην εταιρία ΣΕΛΜΑΝ της Εύβοιας, που προχωρά σε νέες απολύσεις με το μανδύα των «οικειοθελών αποχωρήσεων», όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες ο Γεράσιμος Γιακουμάτος σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα.

Ο υφυπουργός Εργασίας κάλυψε τις εργοδοτικές πρακτικές στη ΣΕΛΜΑΝ λέγοντας πως «από τον ισολογισμό του 2005 προκύπτει ότι έχει ζημιά της τάξης των 12.000.000 ευρώ και θέλει να κάνει μια αναδιοργάνωση».

Ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι «μέχρι τώρα απολύθηκαν περίπου πενήντα εργαζόμενοι. Και μη μας πείτε ότι αυτό είναι εθελούσια έξοδος. Διότι απολύονται με την τρομοκρατία της εργοδοσίας και τις δικές σας πλάτες». Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλετε να αλλάξετε τις εργασιακές σχέσεις. Θέλετε να διώξετε αυτούς που εργάζονται σήμερα και έχουν δικαιώματα και να πάρουν αύριο άλλους, χωρίς δικαιώματα. Με μερική απασχόληση, με μισθούς και μεροκάματα, σαν και αυτά που υπέγραψαν οι βιομήχανοι με τη ΓΣΕΕ προχτές. Διότι θέλετε τους εργάτες δούλους».

Εργάτης έχασε το χέρι του

Ο Χρήστος Τζήμος εργάτης στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου «Alfa Wood Πίνδος» στα Γρεβενά, έχασε το δεξί του χέρι την ώρα της δουλιάς, το απόγευμα της Τετάρτης. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, όπου επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, επανασυγκόλληση. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν συνδικαλιστές, η επιχείρηση προσπάθησε να κρύψει το συμβάν, αλλά επειδή έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία, χτες, λίγο πριν κλείσουν οι υπηρεσίες, δήλωσε το ατύχημα στο ΙΚΑ.

Το εργατικό ατύχημα συνέβη τρεις μέρες μετά τα λαμπερά εγκαίνια που έγιναν παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του νομάρχη, του δημάρχου και όλων των εκλεκτών του δικομματισμού στο νομό. Μάλιστα ο Δ. Σιούφας κόμπαζε για τη μεγάλη επένδυση που χρηματοδοτήθηκε με 9,6 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ