Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθεί ο νόμος της επιστράτευσης

Με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της άμεσης άρσης, αλλά και πλήρους κατάργησης του κατάπτυστου μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και ενάμιση μήνα σε βάρος των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων. Ενώ έγινε σαφές ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων των ναυτεργατών για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, για ανθρώπινες συνθήκες μέσα στα καράβια, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Για μια άλλη ναυτιλία προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών.

Ακτοπλοΐα για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Εκτιμάμε κι εμείς ότι ένα άμεσο και κρίσιμο ζήτημα είναι η κατάργηση της επιστράτευσης, και γενικά ως νόμου, και βεβαίως με άμεση επίπτωση στους επιστρατευμένους εδώ και καιρό ναυτεργάτες. Εχουμε καταθέσει ήδη σχέδιο νόμου και εδώ θα κριθεί το κάθε κόμμα και η κυβέρνηση μέσα στη Βουλή.

Εκτός από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, θα συνεχίσουμε και θα επαυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλιά, στις ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, στους μισθούς, στις συντάξεις όλων των εργαζομένων στη ναυτιλία. Θεωρούμε ότι η πίεση πρέπει να αυξηθεί, δεν μπορεί το 0,77 ευρώ να ισχύσει και στους ναυτεργάτες. Και επιπλέον δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το ΝΑΤ να εμφανίζεται ως ένα χρεοκοπημένο ταμείο.

Ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε, θα ήθελα να συγκεντρώσω την προσοχή στο ότι σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του ΝΑΤ, στο οποίο βεβαίως οι εφοπλιστές και χρωστάνε και έχουν χαμηλές εισφορές. Να το λύσουν, λοιπόν, μεταξύ τους. Αυτοί, η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Κοινωνικοί εταίροι δεν είναι οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία. Και το θέμα του ΝΑΤ πρέπει να εξασφαλιστεί και να αυξηθούν οι συντάξεις και να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα της υγείας, της περίθαλψης, της πρόνοιας από αυτό το ταμείο.

Το δεύτερο είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της ανεργίας. Εμείς ξεκινάμε από την εξής αφετηρία: Εχει αυξηθεί ο τζίρος στη ναυτιλιακή αγορά και στα ελληνόκτητα πλοία και γενικότερα στα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών. Δηλαδή η κερδοφορία πηγαίνει πάρα πολύ ψηλά. Οι ανάγκες για τη στελέχωση των πλοίων είναι επίσης μεγάλες, γιατί όσο μεγαλώνει ο τζίρος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για το ανθρώπινο δυναμικό.

Επομένως, εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε όχι απλώς να μην υπάρχουν άνεργοι, αλλά να μην υπάρχουν άνεργοι με την έννοια της αύξησης των προσλήψεων. Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων πρέπει να παίρνουν υπόψη συνολικά τις ανάγκες και των ναυτεργατών για θέσεις εργασίας, γενικότερα των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά το μεγάλο εκβιασμό που γίνεται στους Ελληνες ναυτεργάτες, να παραδοθούν και να μετατραπούν σε μια ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη διεύρυνση, για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Εχει αντικειμενική βάση αυτό.

Τέλος, νομίζουμε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αν συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα δε θέσει επί τάπητος το ζήτημα μιας ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης, που συνδέει τις ναυτεργατικές θέσεις με την εξυπηρέτηση, κατ' αρχήν στην Ελλάδα, του χώρου της συγκοινωνίας, των μεταφορών, παίρνοντας υπόψη την ιδιομορφία της νησιωτικής Ελλάδας.

Εμείς θα συνεχίζουμε και ακόμα πιο έντονα θα προβάλλουμε την ανάγκη οι ακτοπλοϊκές γραμμές, τα κρουαζιερόπλοια εδώ στην Ελλάδα να μετατραπούν σε ένα δημόσιο - ας το πω έτσι - φορέα, που δε θα κινείται με βάση τη δίψα των κερδών των εφοπλιστών, αλλά θα κινείται με βάση τις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η συμβολή του ΚΚΕ θα είναι αποτελεσματική για την επίλυση όλων των προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ