Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Γονατίζουν απ' τις ελλείψεις

Μια νοσηλεύτρια μόνη της κάνει νυχτέρια σε δυο κλινικές του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, ενώ στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού στο Ηράκλειο προκαλούνται τεράστια προβλήματα στη νοσηλεία καρκινοπαθών

Τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και υλικοτεχνική υποδομή καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από την πολιτική διάλυσης και υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Πολιτική, η οποία διαμορφώνει μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια νοσηλεύτρια έχει να αντιμετωπίσει περισσότερους από 30 ασθενείς. Πρόσφατα στη νευρολογική κλινική ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη βρέθηκε σε κρίση τη νύχτα και έπρεπε να την αντιμετωπίσει μια νοσηλεύτρια που είχε την ευθύνη για 32 άτομα στη νευρολογική κλινική και ολόκληρη την παιδιατρική. Επίσης, στη νεφρολογική μονάδα εργάζονται 9 νοσηλεύτριες για 60 ασθενείς και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυο νοσηλεύτριες καλύπτουν 6 κρεβάτια, όταν τα όρια ασφαλούς λειτουργίας αναφέρουν έναν νοσηλευτή ανά δύο ασθενείς.

Τμήματα, όπως το αιματολογικό, υπολειτουργούν, παρέχοντας υπηρεσίες δυο φορές τη βδομάδα μόνο, καθώς και κλινικές όπως η παιδιατρική.

Το νοσοκομείο επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιταχθούν και να καταδικάσουν την πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για το ποιοι ευθύνονται με την πολιτική τους για τις, κατά τ' άλλα, χρυσοπληρωμένες αλλά υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό.

Ατέλειωτη αναμονή στην Ογκολογική

Τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά καρκινοπαθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) καταγγέλλει με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο σύλλογος «Ευ ζω με τον καρκίνο».

Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που γεννά καθημερινά τεράστια προβλήματα λόγω της μεγάλης αύξησης των νοσηλευόμενων ασθενών στην ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Λόγω των ανεπαρκών χώρων γίνεται νοσηλεία στους διαδρόμους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους λόγω των συχνών φαινομένων λοιμώξεων που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στα Hickman των χημειοθεραπευόμενων ασθενών.

Στο υπόμνημά τους επίσης αναφέρονται στη συνύπαρξη όλων των βαθμίδων (ηλικιακά και κλινικά) ασθενών σε κοινούς θαλάμους, με αποτέλεσμα την ψυχολογική κατάπτωση των μικρότερων ηλικιακά ασθενών και των «ελαφρών» περιστατικών όταν καθημερινά βλέπουν δίπλα τους να «καταλήγουν» βαριά περιστατικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ