ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ
Προσηλωμένοι στους δήμους - επιχειρήσεις

Εδωσαν τα χέρια. Και συμφώνησαν να προχωρήσουν ακάθεκτοι στην προώθηση νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων μέσω των δήμων

Eurokinissi

Εδωσαν τα χέρια. Και συμφώνησαν να προχωρήσουν ακάθεκτοι στην προώθηση νέων αντιλαϊκών ρυθμίσεων μέσω των δήμων
Οι «λύσεις» που υποτίθεται ότι έδωσε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στο προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στα θέματα που αφορούν στο κόστος μονιμοποίησης των συμβασιούχων, στην επιστροφή των παρακρατημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και την εφαρμογή του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ΔΚΚ), επιβεβαιώνουν τη σύμπλευση στην επιλογή να λειτουργήσει ο θεσμός ως επιχείρηση και να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων.

Ο δήθεν καυγάς που σερνόταν το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα παραπάνω ζητήματα, «σίγασε» χτες, με το προκαθορισμένο τέλος, να προωθηθούν τα μέτρα που από κοινού επεξεργάστηκαν. Συγκεκριμένα, ΚΕΔΚΕ και κυβέρνηση συμφώνησαν ότι οι πόροι που έχουν παρακρατηθεί από τα ταμεία των δήμων, ανέρχονται στο 1,7 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό των χρημάτων, υπολογίζοντάς το από το 1990 οπότε και ξεκίνησε η παρακράτηση, αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία στερούνται, ως υπηρεσίες και έργα, οι δημότες. Επαναδιατύπωσαν δε τη συμφωνία τους να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα απόδοσης των πόρων αυτών, σε συνάντηση που θα έχει η ΚΕΔΚΕ, μετά το Πάσχα, με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη.

Πίσω από το «πετσόκομμα» των πόρων βρίσκεται η κοινή θέση να αναλάβουν οι δήμοι παραπέρα κρατικές αρμοδιότητες - ήδη η ΚΕΔΚΕ έχει προτείνει τομείς όπως Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον - τις οποίες προφανώς θα επιβαρυνθούν οι δήμοι. Πώς θα τις ασκήσουν; Ο νέος ΔΚΚ που αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα και θα ισχύσει από το 2007, προβλέπει τη σύσταση ανωνύμων εταιριών για την εκτέλεση μιας σειράς έργων και υπηρεσιών, τη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε ως «βέλτιστο πόνημα» τον νέο Κώδικα.

«Νίκη», τέλος, θεωρήθηκε από την ΚΕΔΚΕ η συνέχιση μέχρι τον Μάη του 2007 των προνοιακών δομών των δήμων - σχολικοί φύλακες, «Βοήθεια στο σπίτι», Ατομα με Ειδικές Ανάγκες - διάστημα στο οποίο θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αγνωστο, όμως, παραμένει το «αύριο» των δομών αυτών. Το δε κόστος της μετατροπής των συμβάσεων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, θα επωμιστεί - σύμφωνα με τον Π. Παυλόπουλο - ο κρατικός προϋπολογισμός.

  • Στο μεταξύ, χτες, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ενέκρινε ομόφωνα τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τις νησιωτικές μεταφορές, οι οποίες προτρέπουν τους δήμους, για τη λύση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, σε σύσταση ανωνύμων εταιριών και σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Κατά τα άλλα, το ΙΤΑ ισχυρίζεται στη μελέτη του ότι η σύνδεση με όλα τα νησιά αποτελεί δημόσιο αγαθό....
Σε σχολείο - ερείπιο εκατοντάδες μαθητές

Περιοδεία στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα των Κάτω Πατησίων πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής

Μαθητές σε υπόγειες αίθουσες. Αίθουσες με κάγκελα στα παράθυρα και χωρίς την ύπαρξη απαραίτητου φωτισμού. Κτίρια με τρύπες στους τοίχους, χωρίς σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ελλιπής συντήρηση και αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

Αυτή ήταν η κατάσταση που αντίκρισε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση», κατά τη χτεσινή περιοδεία του ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της παράταξης σε σχολικό συγκρότημα στα Κάτω Πατήσια όπου στεγάζονται τα Γυμνάσια - Λύκεια 8ο και 32ο, καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία 22ο, Ολοήμερο και Ειδικό.

«Εχουμε απευθυνθεί στο Δήμο Αθήνας για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του σχολείου, όμως δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση», έλεγαν οι καθηγητές στην αντιπροσωπεία της παράταξης. Οπως εξηγούσαν, οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και για το λόγο αυτό το σχολείο δεν έχει βαφτεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, στο ειδικό δημοτικό σχολείο, όπως είπαν οι δάσκαλοι στον Σπ. Χαλβατζή, η αίθουσα καθηγητών ήταν παλιότερα ...αποθήκη!

«Η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας δεν είναι τυχαία», τόνισε από την πλευρά του ο Σπ. Χαλβατζής, σε συνάντηση που είχε με τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. «Εχουν αυξηθεί τα φροντιστήρια και κατεβαίνει συνεχώς το όριο ηλικίας των μαθητών που τα παρακολουθούν. Παράλληλα, θέλουν να καταργήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος και να κάνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια», σημείωσε. «Υποβαθμίζουν τη γενική γνώση και δίνουν κατάρτιση», επισήμανε. «Εμείς - κατέληξε - ζητάμε ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο. Παλεύουμε για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, για τον εκσυγχρονισμό του».

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας το 32% των σχολείων λειτουργούν με διπλοβάρδια. Υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται σε «κοντέινερ» (150ό Δημοτικό Σχολείο) ή πάνω από βενζινάδικα (19ο Γυμνάσιο - Λύκειο). Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση βρίσκουν ως ...λύση την ιδιωτικοποίηση των σχολικών συγκροτημάτων αφού προτείνουν η κατασκευή τους να γίνεται με τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι δάσκαλοι, η διοίκηση του Δήμου Αθήνας ακόμη δεν έχει δώσει την πρώτη, από τις συνολικά τέσσερις, ετήσια δόση χρημάτων του 2006 για τις λειτουργικές δαπάνες του συγκροτήματος. «Οι υποχρεώσεις, όμως, τρέχουν. Δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε καν τις καθαρίστριες», έλεγαν.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Το «όνειρο» της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Σαν άλλοι... μεγαλοεπιχειρηματίες, υπέγραψαν χτες Μνημόνιο Συνεργασίας με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Τι προβλέπει αυτό; Τη «διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», κάτι που βέβαια, βρίσκει αρκετές εκφράσεις στην καθημερινή πρακτική των δήμων. Επιπλέον το μνημόνιο προβλέπει ότι αυτές θα «ισχυροποιηθούν».

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ); «Ξεπερνά - είπε - στενότυπες αντιλήψεις που ποινικοποιούν την επιχειρηματικότητα». Με απλά λόγια οι «μπίζνεσμαν» δήμαρχοι, που ονειρεύονται οι ηγέτες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της ΚΕΔΚΕ, θα συστήνουν εταιρίες για κάθε υπηρεσία και θα ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώνουν για όλα! Αλλωστε, ήδη, οι εργαζόμενοι πληρώνουν υπέρογκα χαράτσια για τέλη και φόρους, για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για τους παιδικούς σταθμούς, για έργα, πλατείες, αντιπλημμυρικά και πολλά άλλα.

Να μην ξεχνάμε πως άμεσα θα ψηφιστεί ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη σύσταση από τους δήμους ανωνύμων εταιριών που θα δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων των δήμων, ο λεγόμενος «Θησέας» θεμοσθετεί ως κριτήριο για τη χρηματοδότηση τη συνεργασία με ιδιώτες. Ενώ ήδη οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την εκτέλεση - δηλαδή εμπορευματοποίηση - έργων και υπηρεσιών, είναι νόμος του κράτους.

Το ποιος χάνει από αυτή την πολιτική επιλογή είναι σαφές: Οι εργαζόμενοι, που καλούνται να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν. Η δήλωση του προέδρου της, θα πει κάποιος, συμφωνώντας με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γ. Κασσιμάτη, ότι οι δήμοι έχουν ανάγκη από δυναμικές επιχειρήσεις και κερδοφόρες εταιρίες με κοινωνικές ευαισθησίες, μας θυμίζει απλά ότι η «ευαισθησία» των ιδιωτών, που συμμετείχαν στα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, αφήσανε τους επιχειρηματίες - εργοδότες με τις τσέπες γεμάτες από τα κονδύλια που μοιράστηκαν και τους εκπαιδευόμενους - μετά από λίγους μήνες - χωρίς δουλιά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ