ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να αποφασίζει για την τύχη του αμφισβητεί η ΕΕ(από την πρόσφατη ψηφοφορία που ανέδειξε και πάλι τον Α.Λουκασένκο στην Προεδρία)

Associated Press

Το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να αποφασίζει για την τύχη του αμφισβητεί η ΕΕ(από την πρόσφατη ψηφοφορία που ανέδειξε και πάλι τον Α.Λουκασένκο στην Προεδρία)
Η επίθεση κατά της Λευκορωσίας και της κυβέρνησης Λουκασένκο ενισχύεται από το ψήφισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το οποίο καταδικάζουν τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της χώρας και προτείνουν μέτρα κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λευκορωσίας και υπέρ του ...«εκδημοκρατισμού» της.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι «το καθεστώς Λουκασένκο στερείται κάθε δημοκρατικής νομιμότητας, εξακολουθώντας να αποτελεί την τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη και χαιρετίζουν την απόφαση του Συμβουλίου να προσθέσει το όνομα του κ. Λουκασένκο στον κατάλογο απαγόρευσης χορηγήσεων αδειών εισόδου στην ΕΕ», ενώ καλούν τα δύο θεσμικά όργανα «να παγώσουν διεθνώς τα περιουσιακά στοιχεία των αρχών της Λευκορωσίας στο εξωτερικό, καθώς και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου Λουκασένκο και των στενών του συμβούλων».

Ζητούνται οι «κάθε είδους οικονομικές ενισχύσεις σε πρωτοβουλίες των πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δε συνδέονται με την κυβέρνηση, η δημιουργία καθεστώτος διευκόλυνσης της χορήγησης αδειών εισόδου για τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας», ενώ συνιστούν ενίσχυση προγραμμάτων τηλεόρασης, διαδικτύου και ραδιοφωνικών μεταδόσεων για τη Λευκορωσία, με στόχο την αντικειμενικότερη ενημέρωση των πολιτών της.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος, κατήγγειλε την ωμή παρέμβαση της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας και κάλεσε τους λαούς να καταδικάσουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Λευκορωσία και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού της να αποφασίζει μόνος του για τις τύχες του.

Στην τοποθέτησή του, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «το KKE καταψηφίζει το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών, Πρασίνων, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Λευκορωσίας.

Αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ανεξάρτητης χώρας, παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον ενός λαού που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκλεγμένο από το 30% των πολιτών της ΕΕ, επιχειρεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας σ' ένα λαό που συμμετείχε στις εκλογές με ποσοστό 93% και εξέλεξε τον Πρόεδρό του με 80%! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαγορεύει την είσοδο στον εκλεγμένο Πρόεδρο Λουκασένκο, το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει υπό την προστασία του και χρηματοδοτεί αδρά, τον Μιλίνκεβιτς, που παρουσιάζεται εκπρόσωπος του λαού, αλλά, παρά τον πακτωλό των αργυρίων που έλαβε, συγκέντρωσε στις εκλογές το "εκπληκτικό" ποσοστό του 6% και στις "εντυπωσιακές διαδηλώσεις" 2.000 χρηματοδοτούμενους "διαδηλωτές"!!

Οι λυσσαλέες αντιδράσεις των πολιτικών εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού εξηγούνται, γιατί η άφθονη χρηματοδότηση και οι επεμβάσεις δε δημιούργησαν "πορτοκαλί", "ροζ", "πρασινοκίτρινες επαναστάσεις". Μετά την περήφανη απάντηση του λαού της Λευκορωσίας, προσπαθούν με τρομοκρατία, συκοφαντία και φασιστικού τύπου κυρώσεις να απομονώσουν τη χώρα και το λαό της. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να συμπαρασταθούν στον αγώνα και το δικαίωμά του να αποφασίζει για το μέλλον και να επιλέγει το δικό του δρόμο».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ χαιρετίζει τις εκλογές βίας και νοθείας.

Δημοκρατικές βάφτισε τις εκλογές, βίας και νοθείας στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα, που υιοθετήθηκε χτες στα πλαίσια της Ολομέλειάς του στο Στρασβούργο, στο οποίο αναφέρεται ότι «οι τοπικές εκλογές της 26ης Μαρτίου 2006 πραγματοποιήθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο, σε πλήρη συμφωνία με τα διεθνή εκλογικά πρότυπα», και κάνοντας «έκκληση σε όλες τις γειτονικές χώρες να σεβαστούν πλήρως τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Ουκρανίας»!

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε την ΕΕ για υποκρισία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Διπλή γλώσσα και τα δύο μέτρα και σταθμά χρησιμοποιούν ΕΕ και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Με προκλητικό τρόπο περιφρονεί και δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Λευκορωσία ενώ θεωρεί "δημοκρατικές" τις εκλογές στην Ουκρανία οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα βίας και νοθείας με ιδιαίτερο στόχο το ΚΚ Ουκρανίας. Τις δολοφονίες δύο στελεχών του ΚΚ, τις επιθέσεις σε γραφεία του, τη διαγραφή 200.000 ψηφοφόρων στην περιοχή Λουγκάνσκ που δεν ψήφισαν, τις νοθείες στην Κριμαία δεν κατάφεραν να δουν οι "Διεθνείς παρατηρητές" και τα στελέχη της ΕΕ και του ιμπεριαλισμού.

Βεβαίως αυτό έγινε γιατί οι εκθέσεις για την "εγκυρότητα και δημοκρατικότητα των εκλογών" είχαν γραφεί πριν από τις εκλογές. Η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο θεωρούν σαν δημοκρατικές τις χώρες που υποτάσσονται στον ιμπεριαλισμό, τις κατοχικές κυβερνήσεις, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τις πολιτικές δυνάμεις που ξεπουλούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις χώρες τους στο κεφάλαιο. Γι' αυτό και χαιρετίζουν τα αποτελέσματα στην Ουκρανία, αν και ο εκλεκτός τους εκπρόσωπος καταποντίστηκε.

Η "επιχείρηση δημοκρατία" που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ μέσα από διακρατικούς και Διεθνείς Οργανισμούς είναι ουσιαστικά η επιβολή του καπιταλισμού και η πρόσδεση των χωρών στο ιμπεριαλιστικό άρμα.

Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν, συναινούν ή ανέχονται αυτή την πολιτική είναι συνυπεύθυνες και συνενοχές απέναντι στους λαούς».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Υποψηφιότητες για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στις 34 ανέρχονται οι χώρες που έχουν εκφράσει επιθυμία για υποψηφιότητα στο νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ κατά την εκλογική διαδικασία της 9ης του Μάη, η οποία έχει προγραμματιστεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Από την Αφρική μόνο η Αλγερία έχει θέσει, έως τώρα, υποψηφιότητα για το 47μελές ΣΑΔ.

Από την Ασία υποψηφιότητα έχουν δηλώσει το Μπαγκλαντές, η Ινδία, το Ιράν, η Ιορδανία, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα.

Από την Ανατολική Ευρώπη είναι υποψήφιες η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σλοβενία και η Ουκρανία. Από τη Λατινική Αμερική είναι η Κούβα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νικαράγουα και το Περού.

Από το μπλοκ των δυτικών χωρών έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα η Ελλάδα, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία. Οι ΗΠΑ, που συγκαταλέγονται στο ίδιο μπλοκ, ανακοίνωσαν χτες πως δεν προτίθενται να είναι υποψήφιες και πως επιφυλάσσονται μέχρις ότου δουν το υπό σύσταση Συμβούλιο σε λειτουργία...

Η Κούβα, που προωθεί ενεργά την υποψηφιότητά της στο ΣΑΔ, επισημαίνει σε ανακοίνωση που κυκλοφορεί στη Γενική Συνέλευση: «Ο κουβανικός λαός έχει επιτύχει τεράστια επιτεύγματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, έναντι της μονομερούς εχθρικής πολιτικής, της επιθετικότητας και του εμπάργκο που του έχει επιβληθεί από την υπερδύναμη».

Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΑΔ έχει προγραμματιστεί για τις 19 του Ιούνη στη Γενεύη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αδιάλλακτη η Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ.- Απευθυνόμενος στους επικριτές της βάρβαρης καταστολής των διαδηλώσεων κυρίως Κούρδων των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη χθες σε (νέες) προκλητικές δηλώσεις για το θέμα: «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας επέδειξαν μια ανεκτικότητα πρωτοφανή για τις άλλες χώρες, με κίνδυνο να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν». Προφανώς, ο Ερντογάν εννοεί ότι οι 15 νεκροί των τελευταίων ημερών είναι ...μικρός αριθμός θυμάτων και αυτό οφείλεται στην «πρωτοφανή ανεκτικότητα» του τουρκικού κατασταλτικού μηχανισμού - που δε σκότωσε όλους τους διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι, προχθές, πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε μάχη με «τρομοκράτες» στην επαρχία Σιρνάκ, κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan. Και, επίσης προχτές, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας μπροστά σε κτίριο στο οποίο στεγάζεται γραφείο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) στα περίχωρα της Ιστανμπούλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ