ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ακαρπες, μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε νέα μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων προσανατολίζονται τα εργατικά συνδικάτα και οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών με την κοινοβουλευτική ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης, που, όπως όλα δείχνουν, απέβησαν άκαρπες. Οι δύο υπεύθυνοι των επαφών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος -UMP- Μπερνάρ Ακουαγιέ, και ο επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ζοσελίν ντε Ροάν, συναντήθηκαν, χθες, με τον πρωθυπουργό. Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως σύνθεση με όσα συζητήθηκαν στην κατεύθυνση των τροποποιήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση».

Η δήλωση αυτή καθιστά σαφές ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο «Πρώτης Απασχόλησης». Και αυτό παρά το γεγονός ότι ανοιχτά, πλέον, η αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Ροζελίν Μπασελό, προσκείμενη στον πρόεδρο του κόμματος και υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, δήλωνε ότι επιθυμεί «την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απόσυρση του νομοσχεδίου, για να εξέλθει η χώρα από την κρίση».

Μετά από τη λακωνική ανακοίνωση των Ακουαγιέ και Ροάν, τα εργατικά συνδικάτα και οι φοιτητικές ενώσεις καλούσαν σε νέες κινητοποιήσεις και μεγάλες διαδηλώσεις την Τρίτη 11 Απρίλη, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν θα κηρυχτεί και γενική απεργία. Εκπρόσωποι εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών δήλωναν ότι στις συναντήσεις που είχαν με τους δύο εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας «έγινε εκατέρωθεν ένας μονόλογος».

Στο μεταξύ, φοιτητές και μαθητές συνέχισαν και χθες με αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρόμων. Ενταση προκλήθηκε στη λεωφόρο Σαν Μισέλ, μπροστά στη Σορβόνη, στο Παρίσι, όταν εξοργισμένος οδηγός πάτησε γκάζι και προσπάθησε να διασπάσει τους φοιτητές που έκλειναν το δρόμο. Επτά φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι συνάδελφοί τους εξοργίστηκαν, επιτέθηκαν στον οδηγό και τελικά επενέβη η αστυνομία, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

ΙΤΑΛΙΑ
Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία

ΡΩΜΗ.--

Οι τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, τόσο του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και του Ρομάνο Πρόντι, στη Νάπολη και τη Ρώμη αντίστοιχα, με την προσπάθεια των δύο μονομάχων να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις, αφού στα κεντρικά ζητήματα του ευρωατλαντικού προσανατολισμού ταυτίζονται.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε», είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής νωρίτερα, εκφράζοντας τους φόβους πως μια πιθανή μικρή συμμετοχή θα αυξήσει την πιθανότητα ήττας του. Κάλεσε μάλιστα τους καθολικούς να μην ψηφίσουν υπέρ της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς» επειδή, όπως είπε, «περιφρονεί την οικογένεια».

«Υπήρξε μια πικρή, δύσκολη και άδικη εκστρατεία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρομάνο Πρόντι, λίγες ώρες πριν την προεκλογική του συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι «έχω εμπιστοσύνη στο λαό της Ιταλίας, είναι σοβαροί άνθρωποι». Ο Πρόντι έχει κατηγορήσει τον Μπερλουσκόνι ότι πραγματοποιεί «μια συνεχή προσπάθεια να διασπάσει, να χωρίσει τη χώρα».

Στο μεταξύ, προχτές, αίσθηση έχει προκαλέσει το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού πως χρειάζονται παρατηρητές του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» καλεί, σε κύριο άρθρο του, τους Ιταλούς «να απομακρύνουν τον Μπερλουσκόνι από την εξουσία», προσθέτοντας όμως πως «τα προβλήματα της Ιταλίας είναι τόσο δύσκολα, που όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση είναι απίθανο να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ξεκινήσει απλώς τη διαδικασία επίλυσής τους».

ΗΠΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΛΕΡΙ ΠΛΕΪΜ
Σιωπά ο Λευκός Οίκος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προβλήματα στην αμερικανική κυβέρνηση δημιουργεί η κατάθεση του Λούις Λίμπι, πρώην προσωπάρχη του αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, που κατέθεσε στο δικαστήριο για τη διαρροή του ονόματος της μυστικής πράκτορα της CIA Βάλερι Πλέιμ, συζύγου του διπλωμάτη Τζόζεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε αποκαλύψει τα ψεύδη του Μπους για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ. Οπως είπε ο πρώην προσωπάρχης, την εντολή έδωσε ο ίδιος ο Μπους. Υπενθυμίζεται ότι ο Λίμπι παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το συγκεκριμένο σκάνδαλο και τώρα κατηγορείται για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος τηρεί σιγήν ιχθύος ενώ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπός του, Σκοτ Μακ Λίλαν, απέφυγε να απαντήσει για το ρόλο του Μπους στην υπόθεση.

Τα προβλήματα για το Λευκό Οίκο συνεχίζονται καθώς παρά την καταρχήν συμβιβαστική συμφωνία η αμερικανική Γερουσία απέτυχε να προωθήσει τη νομοθεσία για τους μετανάστες. Και ενώ οι μαθητές-παιδιά μεταναστών εκ νέου διαδήλωναν στο Λος Αντζελες και σε άλλες πόλεις οι αναλυτές μετά τις εξελίξεις πιθανολογούν τώρα ότι το θέμα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους «βαλτώνει». Θέμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις εκλογές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας υιοθέτησε την πρόταση της αντιπολίτευσης και συγκρότησε διερευνητική επιτροπή, η οποία θα κληθεί να διαλευκάνει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Παράλληλα, η επιτροπή θα διερευνήσει το επίμαχο θέμα των μυστικών πτήσεων της CIA για τη μεταφορά ύποπτων τρομοκρατών σε «μαύρες φυλακές» στην Ευρώπη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Δεν προτίθεμαι να συνεργαστώ για να συλληφθεί ο πατέρας μου», δήλωσε χτες στην εφημερίδα «Μπλιτς» ο Ντάρκο Μλάντιτς, γιος του Σερβοβόσνιου πρώην διοικητή Ράτκο Μλάντιτς. Σημείωσε τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν, εις βάρος της οικογένειας Μλάντιτς που διαβεί στο Βελιγράδι, οι σερβικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας.

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.- Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας Κιμ Κίγε Γκουάν έφθασε χτες στο Τόκιο για να συμμετάσχει σε περιφερειακή συνδιάσκεψη για την ασφάλεια στην Ανατολική Ασία, δηλώνοντας πως δε θα απέκλειε μία διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κρίστοφερ Χιλ. Ωστόσο, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συνδιάσκεψη του Τόκιο «δεν έχει καμία σχέση» με τις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου και πως εάν η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επανάληψή τους «γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει».

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός για πρώτη φορά δήλωσε πως δεν αποκλείει μελλοντικά τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας πως αυτό προς το παρόν είναι ασύμφορο γιατί είναι δαπανηρό.

ΜΙΡ ΑΛΙ.- Η κυβέρνηση του Πακιστάν «διεξάγει γενοκτονία των φυλών για λογαριασμό των Αμερικανών», κατήγγειλε χτες ο κληρικός Αμπντούρ Ρέχμαν, σε συγκέντρωση (τζίργκα) 10.000 μελών φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν στη μικρή πόλη Μιρ Αλι, στην οποία πολλοί τοπικοί ηγέτες ζήτησαν να αποσυρθεί ο στρατός από την περιοχή.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Σιναουάτρα πανηγύριζαν χτες τη «νίκη τους», μετά την απόφασή του να παραιτηθεί, ωστόσο η πολιτική κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων των κεντρώων κομμάτων της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι το αν θα συνεχίσουν θα εξαρτηθεί από το αν «ο Σιναουάτρα θα συνεχίσει να τραβά τα σχοινιά από το παρασκήνιο».

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδήλωση αγροτών, κατοίκων μιας πόλης στο βόρειο Μπανγκλαντές, για την έλλειψη υδροδότησης. Ενώ οι διαδηλωτές βάδιζαν προς το σπίτι τοπικού βουλευτή, εξερράγησαν πολλές μικρής ισχύος βόμβες. Η αστυνομία «ερευνά» το συμβάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- Δύο νεκροί και μία τραυματίας είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων αυτοκτονίας στην πόλη Ορντού της βόρειας Τουρκίας, μετέδωσε χθες το CNN Turk. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η μία νεκρή και η τραυματίας ήταν «βομβίστριες αυτοκτονίας». Επίσης χθες, βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη κοντά σε στρατόπεδο στο Ντιάρμπακιρ τραυματίζοντας δύο άτομα. Και ακόμη, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 11 υπόπτους ως μέλη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος και κατέσχεσε περίπου 8 κιλά εκρηκτικών. Ολα αυτά μετά από δύο βδομάδες εκτεταμένων ταραχών σε πολλές περιοχές της Τουρκίας με 16 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, έρευνα που δημοσίευσε χθες η τουρκική έκδοση του περιοδικού Τέμπο αναφέρει ότι οι πολίτες πιστεύουν πως ο σημερινός «ισλαμοδημοκράτης» πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο πιο εθνικιστής πολιτικός ηγέτης στην Τουρκία και μάλιστα με σημαντική διαφορά» από τον δεύτερο.

Τέλος, χθες, έγινε γνωστό πως μια δημοσιογράφος, η Περιχάν Μαγκντέν, θα δικαστεί διότι υπερασπίστηκε σε άρθρο της τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία, σε άρθρο της το Δεκέμβρη στο περιοδικό Yeni Actuel.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχικοί φόβοι

ΛΟΝΔΙΝΟ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου που δημοσιοποιήθηκε χτες αναφέρεται ότι η έναρξη επιχειρήσεων για την εξάλειψη της καλλιέργειας παπαρούνας για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει «ακόμη περισσότερη βία» μεσοπρόθεσμα. Η Βρετανία θα αποστείλει άλλους 3.000 άνδρες στην επαρχία Χελμάντ το αμέσως προσεχές διάστημα, για το σκοπό αυτό, όπως ισχυρίζεται. Στο μεταξύ, χτες εξερράγη βόμβα κοντά στη στρατιωτική βάση Μπαγκράμ των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να βρει το θάνατο και άλλοι τρεις να τραυματιστούν σοβαρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ