Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ακαρπες, μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε νέα μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων προσανατολίζονται τα εργατικά συνδικάτα και οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών με την κοινοβουλευτική ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης, που, όπως όλα δείχνουν, απέβησαν άκαρπες. Οι δύο υπεύθυνοι των επαφών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος -UMP- Μπερνάρ Ακουαγιέ, και ο επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ζοσελίν ντε Ροάν, συναντήθηκαν, χθες, με τον πρωθυπουργό. Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως σύνθεση με όσα συζητήθηκαν στην κατεύθυνση των τροποποιήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση».

Η δήλωση αυτή καθιστά σαφές ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο «Πρώτης Απασχόλησης». Και αυτό παρά το γεγονός ότι ανοιχτά, πλέον, η αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Ροζελίν Μπασελό, προσκείμενη στον πρόεδρο του κόμματος και υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, δήλωνε ότι επιθυμεί «την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απόσυρση του νομοσχεδίου, για να εξέλθει η χώρα από την κρίση».

Μετά από τη λακωνική ανακοίνωση των Ακουαγιέ και Ροάν, τα εργατικά συνδικάτα και οι φοιτητικές ενώσεις καλούσαν σε νέες κινητοποιήσεις και μεγάλες διαδηλώσεις την Τρίτη 11 Απρίλη, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν θα κηρυχτεί και γενική απεργία. Εκπρόσωποι εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών δήλωναν ότι στις συναντήσεις που είχαν με τους δύο εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας «έγινε εκατέρωθεν ένας μονόλογος».

Στο μεταξύ, φοιτητές και μαθητές συνέχισαν και χθες με αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρόμων. Ενταση προκλήθηκε στη λεωφόρο Σαν Μισέλ, μπροστά στη Σορβόνη, στο Παρίσι, όταν εξοργισμένος οδηγός πάτησε γκάζι και προσπάθησε να διασπάσει τους φοιτητές που έκλειναν το δρόμο. Επτά φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι συνάδελφοί τους εξοργίστηκαν, επιτέθηκαν στον οδηγό και τελικά επενέβη η αστυνομία, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ