ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ενεργός συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Ως τμήμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, εμφάνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Αφγανιστάν και την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις άλλες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, μιλώντας χτες στην εκδήλωση υποδοχής του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε κατά το προηγούμενο τετράμηνο στη διοίκηση του Αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Με τη δική σας επιτυχία, είπε, εκπέμπουμε και ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που ήδη συμμετέχουν σε παρόμοιες αποστολές, ότι η Ελλάδα εκπληρώνει κατά τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της έναντι των διεθνών οργανισμών». Και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή μας στις ειρηνευτικές αποστολές αναβαθμίζει το ρόλο μας και ενισχύει την ίδια την Ελλάδα και επειδή ως χώρα θέλουμε να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να έχουμε έναν ενισχυμένο ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στα Βαλκάνια, γι' αυτό κατά βάση απαιτείται αυτή η συμμετοχή».

Ο υπουργός Αμυνας δίνοντας το στίγμα αυτής της πολιτικής αλλά και των «συμμαχικών» απαιτήσεων για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, ανέφερε: «Θέλουμε να είμαστε στο κέντρο αυτών των προσπαθειών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει απομονωμένη, δεν μπορεί να πει ότι δε συμμετέχει πουθενά, δεν μπορεί να μην αναλάβει κάποιες ευθύνες, στη βάση των δυνατοτήτων που έχουμε, γιατί όπως εξηγήσαμε και στο ΝΑΤΟ δεν μπορούμε οικονομικά να υπερβούμε αυτές τις δυνατότητες».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε τεθεί για το προηγούμενο τετράμηνο «επικεφαλής κράτος» μεταξύ 24 κρατών, τα οποία συνεργάζονται για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Με την ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής τη διοίκηση του αεροδρομίου ανέλαβε στις 31 Μάρτη η Ρουμανία, ενώ η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) συνεχίζει τη συμμετοχή της στην υποστήριξη των κατοχικών δυνάμεων με άλλα στρατιωτικά τμήματα, όπως είναι αυτά του Μηχανικού, αλλά και το Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας το οποίο προσφέρει υγειονομική υποστήριξη στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Βοήθειας του ΝΑΤΟ (ISAF).

Σήμερα στο Αφγανιστάν από ελληνικής πλευράς βρίσκεται δύναμη 221 στελεχών. Από αυτούς, 131 του τάγματος Μηχανικού και των Ειδικών Δυνάμεων, 45 του Υγειονομικού για το κινητό νοσοκομείο, 30 αξιωματικοί στα πλαίσια της εκεί παρουσίας του επιτελείου της Βαλκανικής Ταξιαρχίας, ενώ από τους 39 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ παραμένουν ακόμα 15 στελέχη. Παρ' όλα αυτά, οι πιέσεις των Αμερικανών συνεχίζονται για αποστολή ελληνικών πολεμικών ελικοπτέρων αλλά και αποδέσμευση της ελληνικής δύναμης Αφγανιστάν από τους περιορισμούς που υπάρχουν για μη εμπλοκή της σε επιχειρήσεις εκτός Καμπούλ.

ΚΥΠΡΟΣ
Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ του ΑΚΕΛ

Η ψαλίδα μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ άνοιξε υπέρ του πρώτου, αλλά η μάχη για την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ακόμη ανοιχτή και θα κριθεί από την ψήφο των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, εάν θα ασκήσουν τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα και ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης ως τώρα δημοσκόπησης κάλπης με δείγμα 2.200 άτομα. Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» έγινε από τις 10-19 Μαρτίου από τις εταιρίες ΓΝΩΡΑ και RAI.

Τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι: ΑΚΕΛ 28,1%, ΔΗΣΥ 25,2%, ΔΗΚΟ 18,3%, ΕΔΕΚ 4,8%, ΕΥΡΩΚΟ-ΑΔΗΚ 3,2%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,6%, ΕΔΗ 0,6%, ΕΥΡΩΔΗ 0,3%, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 3,6%, ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ 2,5%, ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ - ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 11,8%.

ΜΕ την αναγωγή εκείνων που δηλώνουν ότι θα ρίξουν άκυρο ή λευκό και εκείνων που δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν ή αρνούνται να απαντήσουν, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης διαμορφώνονται ως εξής: ΑΚΕΛ 33%, ΔΗΣΥ 29,6%, ΔΗΚΟ 21,5%, ΕΔΕΚ 5,6%, ΕΥΡΩΚΟ-ΑΔΗΚ 3,8%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,9%, ΕΔΗ 0,7%, ΕΥΡΩΔΗ 0,4%, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 3,6%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι ΕΔΗ και η ΕΥΡΩΔΗ δεν εξασφαλίζουν είσοδο στη νέα Βουλή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών ΓΝΩΡΑ και RAI που έκαναν τη δημοσκόπηση, το ΑΚΕΛ μπορεί να κινηθεί μεταξύ 30,9% και 35%, ο ΔΗΣΥ μεταξύ 27,5% και 31,6%, το ΔΗΚΟ μεταξύ 19,6% και 23,3%, η ΕΔΕΚ μεταξύ 4,6% και 6,7%, το ΕΥΡΩΚΟ-ΑΔΗΚ μεταξύ 2,9% και 4,6%, οι Οικολόγοι από 1,3% μέχρι 2,5%, οι ΕΔΗ μεταξύ 0,3% και 1,1% και η ΕΥΡΩΔΗ μεταξύ 0,1% και 0,6%.

Πολώνεται το κλίμα

Στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, κυρίως των ηλεκτρονικών, επέρριψε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, το έντονο κλίμα πόλωσης στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι για την κατάσταση αυτή δε μέμφεται τους δημοσιογράφους, αλλά τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Ο Δ. Χριστόφιας παραπονέθηκε, «επειδή δημιουργικές προτάσεις του κόμματός του επί διαφόρων θεμάτων δεν εμφανίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ εμφανίζονται ή προκαλούνται αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων», δηλαδή του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

«Εγώ στηλιτεύω και το κάνω με θράσος ή με θάρρος, τον τρόπο με τον οποίο τα σύγχρονα ΜΜΕ στον καπιταλισμό λειτουργούν. Μόνο με την ατάκα», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Την πόλωση της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καταγγέλλουν εδώ και μέρες η ΕΔΕΚ, οι ΕΔΗ, οι Οικολόγοι και το ΕΥΡΩΚΟ.

Στο θέμα της πόλωσης αναφέρθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, υποστηρίζοντας ότι, λόγω του πολωτικού κλίματος, το κόμμα του δεν τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην Ινδία ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στην Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του Αμπντούλ Καλάμ.

Κατά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συζητήσει το Κυπριακό, τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και άλλα διεθνή ζητήματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της χώρας, ενώ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ασίας, που βρίσκεται στη Βομβάη.

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το δίμηνο Απρίλης - Μάης 2006 για τη στήριξη των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κληρωθούν:

-- Ενα ταξίδι στην Κούβα για 2 άτομα

-- Μια τηλεόραση plasma 24``

-- Ενα κλιματιστικό

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2006, στις 7 μ.μ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για την κατάσταση στα Βαλκάνια

Εκδήλωση με θέμα «Βαλκάνια: Στο κατώφλι των εξελίξεων», διοργανώνει αύριο, Τρίτη 11 Απρίλη στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» στη Λάρισα, ομιλητές θα είναι οι Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, Γεώργιος Ροΐδης, υποναύαρχος εν αποστρατεία και Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία.

Συλλυπητήρια

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στον σύντροφο Σάββα Σάββα, μέλος του Τμήματος Παιδείας, για το θάνατο της μητέρας του Γιαννούλας, η κηδεία της οποίας γίνεται σήμερα, στις 3 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Καλλιθέας.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, που σκοπό έχει, όπως πάντα, τη βοήθεια των ανθρώπων που περιθάλπει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τους στις γιορτές που έρχονται.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είναι γνωστό, είναι θύματα πολιτικών διώξεων, όλοι τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα αντί ανταμοιβής διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλιές τους και σήμερα, ένα μέρος τους μένει αβοήθητο παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας που αρνήθηκε την υλική του αποκατάσταση, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Προσφορές γίνονται δεκτές στο γραφείο του σωματείου, Ακαδημίας 78 Τ.Κ. 106 78 Τηλ.: 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ