Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ του ΑΚΕΛ

Η ψαλίδα μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ άνοιξε υπέρ του πρώτου, αλλά η μάχη για την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ακόμη ανοιχτή και θα κριθεί από την ψήφο των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει, εάν θα ασκήσουν τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα και ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», είναι το συμπέρασμα της μεγαλύτερης ως τώρα δημοσκόπησης κάλπης με δείγμα 2.200 άτομα. Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» έγινε από τις 10-19 Μαρτίου από τις εταιρίες ΓΝΩΡΑ και RAI.

Τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι: ΑΚΕΛ 28,1%, ΔΗΣΥ 25,2%, ΔΗΚΟ 18,3%, ΕΔΕΚ 4,8%, ΕΥΡΩΚΟ-ΑΔΗΚ 3,2%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,6%, ΕΔΗ 0,6%, ΕΥΡΩΔΗ 0,3%, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 3,6%, ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ 2,5%, ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ - ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 11,8%.

ΜΕ την αναγωγή εκείνων που δηλώνουν ότι θα ρίξουν άκυρο ή λευκό και εκείνων που δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν ή αρνούνται να απαντήσουν, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης διαμορφώνονται ως εξής: ΑΚΕΛ 33%, ΔΗΣΥ 29,6%, ΔΗΚΟ 21,5%, ΕΔΕΚ 5,6%, ΕΥΡΩΚΟ-ΑΔΗΚ 3,8%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1,9%, ΕΔΗ 0,7%, ΕΥΡΩΔΗ 0,4%, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 3,6%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι ΕΔΗ και η ΕΥΡΩΔΗ δεν εξασφαλίζουν είσοδο στη νέα Βουλή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών ΓΝΩΡΑ και RAI που έκαναν τη δημοσκόπηση, το ΑΚΕΛ μπορεί να κινηθεί μεταξύ 30,9% και 35%, ο ΔΗΣΥ μεταξύ 27,5% και 31,6%, το ΔΗΚΟ μεταξύ 19,6% και 23,3%, η ΕΔΕΚ μεταξύ 4,6% και 6,7%, το ΕΥΡΩΚΟ-ΑΔΗΚ μεταξύ 2,9% και 4,6%, οι Οικολόγοι από 1,3% μέχρι 2,5%, οι ΕΔΗ μεταξύ 0,3% και 1,1% και η ΕΥΡΩΔΗ μεταξύ 0,1% και 0,6%.

Πολώνεται το κλίμα

Στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, κυρίως των ηλεκτρονικών, επέρριψε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, το έντονο κλίμα πόλωσης στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι για την κατάσταση αυτή δε μέμφεται τους δημοσιογράφους, αλλά τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Ο Δ. Χριστόφιας παραπονέθηκε, «επειδή δημιουργικές προτάσεις του κόμματός του επί διαφόρων θεμάτων δεν εμφανίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ εμφανίζονται ή προκαλούνται αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων», δηλαδή του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

«Εγώ στηλιτεύω και το κάνω με θράσος ή με θάρρος, τον τρόπο με τον οποίο τα σύγχρονα ΜΜΕ στον καπιταλισμό λειτουργούν. Μόνο με την ατάκα», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Την πόλωση της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καταγγέλλουν εδώ και μέρες η ΕΔΕΚ, οι ΕΔΗ, οι Οικολόγοι και το ΕΥΡΩΚΟ.

Στο θέμα της πόλωσης αναφέρθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, υποστηρίζοντας ότι, λόγω του πολωτικού κλίματος, το κόμμα του δεν τυγχάνει ίσης μεταχείρισης από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην Ινδία ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στην Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του Αμπντούλ Καλάμ.

Κατά τις επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συζητήσει το Κυπριακό, τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και άλλα διεθνή ζητήματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της χώρας, ενώ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ασίας, που βρίσκεται στη Βομβάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ