Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην κάλπη με κριτήρια ενιαία, πολιτικά, ταξικά

Σε εκδήλωση της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

«Στους τόπους δουλιάς πρέπει να φουντώσει η συζήτηση για τις τοπικές εκλογές. Δεν μπορεί να συζητάμε μόνο για τη σύμβαση, διότι ο εργαζόμενος έχει τόπο δουλιάς και τόπο κατοικίας, ενιαίος άνθρωπος είναι, δεν είναι ένας εδώ και ένας εκεί, είναι ενιαίος». Στην ανάγκη, κάθε εργαζόμενος να φτάσει στην κάλπη των τοπικών εκλογών με αφετηρία τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και ενιαία, πολιτικά, ταξικά κριτήρια, παραγκωνίζοντας και αποκαλύπτοντας όσους κάνουν λόγο για «τοπικά κριτήρια», αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες το απόγευμα σε εργάτες που κατέκλυσαν την αίθουσα του θεάτρου «ΑΚΑΔΗΜΟΣ», ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ του Κόμματος.

Αναφερόμενη στη σημασία που πρέπει ν' αποκτήσει για την εργατική τάξη η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, επισήμανε ότι η μάχη που θα δώσουν τα μέλη κι οι οπαδοί του Κόμματος θα αποτελέσει «παρακαταθήκη για τους εργατικούς και τους άλλους κοινωνικούς αγώνες, γι' αυτό κι εμείς τη συνδέουμε με τα μεγάλα γενικά και τοπικά προβλήματα, από κοινωνική, ταξική σκοπιά. Γιατί αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο: η καθαρά ταξική ανάδειξη του προβλήματος. Η ανάδειξη της ταξικότητας ενός προβλήματος σημαίνει ένα σοβαρό βήμα για τη συνένωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Η ταξικότητα δε διαιρεί, ενώνει. Ξεχωρίζει τους εργαζόμενους απ' το κεφάλαιο, απ' τα μονοπώλια».

Επιζήμιος ο διαχωρισμός σε «τοπικά» και «γενικά»

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Ελληνες αλλά και μετανάστες εργαζόμενοι στις κατασκευές, διαφόρων ηλικιών, «άνοιξε» ο γραμματέας της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ Γιάννης Τασούλας, τονίζοντας την ανάγκη, μέσα από τις επικείμενες εκλογές, να αναπτυχθεί συσπείρωση, ακόμα περισσότερων εργαζομένων γύρω από την υπόθεση της οικοδόμησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Παίρνοντας το λόγο, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μιλούν με μισόλογα», αναφέρονται σε εκλογές που θα γίνουν δήθεν με «τοπικά» κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια τοπικοαυτοδιοικητική μάχη», ενώ ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι κρίνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν κρίνεται η κυβέρνηση. Ωστόσο, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «και τα δύο κόμματα στην ουσία, ομολογούν αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, ότι δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι εύκολο σήμερα να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική». Απ' την άλλη πλευρά, η διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συγκεντρώνει πλέον, ένα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς έχει διεισδύσει σε καινούριους τομείς, που συνδέονται με τοπικά κατασκευαστικά έργα, αλλά και με κοινωνικές υπηρεσίες (παιδείας, πρόνοιας κλπ.) που σταδιακά παραχωρούνται σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ η αντιλαϊκή επίθεση εκφράζεται ενιαία, πολλοί εργαζόμενοι διατηρούν ακόμα την αντίληψη ότι, άλλα είναι τα τοπικά προβλήματα, και άλλα, για παράδειγμα, τα εργασιακά, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι, δεν είναι τυχαίο πως, αν και όλα τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ληφθεί ένα σωρό αντιλαϊκά μέτρα όπως η επιβολή πρόσθετης φορολογίας, τροφείων σε παιδικούς σταθμούς, η εκποίηση εκτάσεων γης, η σύμπραξη με επιχειρηματικούς ομίλους, οι αντίστοιχοι δήμοι και νομαρχίες, δεν έχουν δεχτεί «τα πυρά», την ουσιαστική πίεση των εργαζομένων. Για μας, ο διαχωρισμός σε τοπικά και γενικά προβλήματα είναι επιζήμιος, σημείωσε, όχι μόνο γιατί «μένουν ανέγγιχτοι οι δήμοι» που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, αλλά και γιατί εμποδίζει την ανάπτυξη ενιαίων, σταθερών κριτηρίων. Κι αυτό καθώς, τα προβλήματα είναι ενιαία, και στη δουλιά, και στην κατοικία, όταν, π.χ. δεν μπορεί κάποιος να μιλά για αύξηση μισθών χωρίς να μη θίγει το θέμα της αύξησης των δημοτικών φόρων.

Ζητούμενο η ανάπτυξη του κινήματος σε τοπικό επίπεδο

Η Αλ. Παπαρήγα δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στην «παγίδα» που βάζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ, ζητώντας «περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερους πόρους», συνδέοντας ουσιαστικά τα λαϊκά προβλήματα με προβλήματα διαχείρισης.

Ζητούν αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουν «τοπικά προβλήματα», όταν η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων είναι γενικά και έχουν τοπική έκφραση, επισήμανε. Οταν όλοι ξέρουμε, ότι η αντιμετώπιση π.χ. της ανεργίας, της ασφάλισης, της λαϊκής στέγης, της αντισεισμικής προστασίας, περνά έξω απ' τα όρια του δήμου. Επιπλέον, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του κράτους στους φορείς της ΤΑ προχωρά παράλληλα με την εμπλοκή επιχειρήσεων στην παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, με την προσαρμογή αυτών των υπηρεσιών στις ανάγκες του κεφαλαίου. Οπως π.χ. συμβαίνει με τη δρομολόγηση δημιουργίας σχολείων «δύο ταχυτήτων», όπου θα διδάσκονται 2-3 γενικά μαθήματα και τα υπόλοιπα θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, τη σύνθεση του τοπικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα ν' ανοίγει ο δρόμος για σχολεία όπου θα φοιτούν παιδιά των εργατών και σχολεία όπου θα φοιτούν παιδιά της αστικής τάξης, με ανάλογη βέβαια χρηματοδότηση, υποδομές κλπ.

Απαντώντας σ' όλες τις μεθοδεύσεις του κεφαλαίου, οι εργάτες πρέπει να στηρίξουν υποψήφιους κομμουνιστές, υποψήφιους που αναδεικνύει η συνεργασία του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, προσβλέποντας στην ανάπτυξη του κινήματος και σε τοπικό επίπεδο, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. Και εξήγησε ότι έτσι δυναμώνει «ο άλλος πόλος, ο οποίος δεν είναι απλά αντιδικομματικός, αλλά αφορά ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές προς τα μπρος». Και πρόσθεσε: «Δημιουργούνται προϋποθέσεις να ενισχυθεί το τοπικό κίνημα, γιατί βεβαίως το κίνημα δε δημιουργείται γενικά κι αφηρημένα, είναι κλαδικό, είναι και τοπικό. Δημιουργούνται προϋποθέσεις να υπάρχει μια μαζική, και όσο γίνεται πιο συλλογική αντίσταση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ