Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της

Κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση και πρόγραμμα δράσης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Κυριακή (9/4/2006) οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενήθηκε από το ΚΚΕ στην Αθήνα, με θέμα: «Η στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα - Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».

Η συζήτηση άρχισε το Σάββατο με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και οι επιστήμονες που συμμετείχαν. Τα κόμματα που συμμετείχαν στις εργασίες είναι: ΚΚ Αρμενίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βουλγαρίας, ΚΚ Βρετανίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚΕ, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, ΚΚ Ουκρανίας, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών Ρωσίας, ΚΚ Τουρκίας. Παράλληλα, παραβρέθηκαν και μίλησαν επιστήμονες από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα: Ο Ιταλός μαρξιστής ερευνητής Αντρέα Κατόνε και η Γαλλίδα ιστορικός Ανί Λακρουά - Ριζ.

Πλούσια μεταφορά εμπειρίας

Οι συμμετέχοντες μετέφεραν πλούσια εμπειρία από τις χώρες τους, για την επιβολή των αλλαγών που γίνονται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα επιχειρήματα, με τα οποία η άρχουσα τάξη τις επιβάλλει, τις συνέπειες για τους λαούς και τη νεολαία, τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Αναδείχτηκε ότι οι αναπροσαρμογές στην Παιδεία που προωθούνται από την ΕΕ, έχουν ενιαία και γενική κατεύθυνση, το περιεχόμενό τους είναι αντιδραστικό και είναι ενάντια στις σύγχρονες ανάγκες για μόρφωση των νέων.

Δεξιά, στο βήμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την πρώτη μέρα των εργασιών. Κάτω,άποψη από τη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παιδεία
Δεξιά, στο βήμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την πρώτη μέρα των εργασιών. Κάτω,άποψη από τη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παιδεία
Ιδιαίτερη σημασία είχε ότι η συζήτηση δεν έμεινε στην περιγραφή της δομής των εκπαιδευτικών συστημάτων και τις αλλαγές που επέρχονται σ' αυτό το επίπεδο, αλλά εμβάθυνε στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, όπου εμφανίζονται όλο και συχνότερα, όλο και περισσότερα αντιδιαλεκτικά, αντιεπιστημονικά, αντικομμουνιστικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που μετέφερε η ιστορικός Ανί Λακρουά - Ριζ, για τα βιβλία της ιστορίας που άρχισαν να ξαναγράφονται στις αρχές της δεκαετίας του '80 και να πλασάρουν την αντίληψη ότι από τη Γαλλική Επανάσταση και μετέπειτα από την Οχτωβριανή προήλθαν όλα τα δεινά του κόσμου! Στην Πολωνία, όπως περιέγραψε η εκπρόσωπος του ΚΚ Πολωνίας, μετά το 1990 η διδασκαλία της θρησκευτικής ηθικής έγινε υποχρεωτική στα σχολεία και οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο μάθημα των θρησκευτικών ή αυτό της ...«ηθικής», το οποίο όμως η αρχιεπισκοπή απαιτεί να διδάσκεται από ιερείς. Από πολλές χώρες, επίσης, επισημάνθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου και να επιλέγεται η προβολή της θεοκρατικής αντίληψης για τη δημιουργία του κόσμου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ