Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»
Παραμένει «κρυφός έρωτας» του ΠΑΣΟΚ

Κομματικά στελέχη και συνεργαζόμενοι βουλευτές αποφεύγουν να εναντιωθούν στην ουσία του «σουηδικού μοντέλου» που θέλει πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων

Μετά τον Γ. Φλωρίδη και ο ανεξάρτητος βουλευτής, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, Α. Ανδριανόπουλος, τάχτηκε υπέρ των «ελεύθερων απολύσεων». Συγχρόνως, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι αντεργατικές τοποθετήσεις του πρώην «συντονιστή» του ΠΑΣΟΚ και η υιοθέτηση του «σουηδικού μοντέλου» δεν αποτελούν «προσωπικές θέσεις», αλλά στρατηγική επιλογή του κόμματός τους, αποφεύγουν να σχολιάσουν επί της ουσίας τις δηλώσεις του Γ. Φλωρίδη, περιορίζοντας τις... ενστάσεις τους στον «τρόπο» και το «χρόνο» που διατυπώθηκαν.

Η εφαρμογή και στην Ελλάδα του «σουηδικού μοντέλου», που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν σε «ελεύθερες απολύσεις» εργαζομένων, που ομολόγησε ο Γ. Φλωρίδης ότι είναι πολιτικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, αναλύοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου περί...«αλλαγών με ασφάλεια», ήρθε χτες να στηρίξει με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυριανή» και ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «άστοχη την καρατόμηση Φλωρίδη». Ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ βουλευτής όχι μόνο υποστήριξε την «απελευθέρωση των απολύσεων», αλλά ισχυρίστηκε: «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο με καθεστώς ελευθέρων απολύσεων, που να υποφέρει από ανεργία. Η ανεργία όμως καλπάζει εκεί που προστατεύεται αυστηρά η εργασία...».

Ο Α. Ανδριανόπουλος περιγράφοντας με τη σειρά του το «σουηδικό μοντέλο» επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υιοθετεί μόνο τα αποτελέσματα του «μοντέλου», που όπως υποστηρίζει είναι το «αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας» και το «ισχυρό κοινωνικό κράτος», δίχως να υιοθετεί και τα μέσα που τα προκαλούν. «Μέσα» που ακριβώς αποτυπώνουν τους αντιλαϊκούς στόχους του ΠΑΣΟΚ και ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Α. Ανδριανόπουλος, λοιπόν, ήταν ξεκάθαρος: «Ελεύθερη από παρεμβάσεις αγορά, απορύθμιση των απολύσεων, αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας - αλλά και μείωση των αντίστοιχων φόρων στις επιχειρήσεις - δραστικές περικοπές δαπανών λογής επιδοτήσεων και γραφειοκρατικών μηχανισμών, αναπροσανατολισμός της παιδείας, στροφή της παραγωγικής διαδικασίας στις νέες τεχνολογίες, δραματική διεύρυνση του ωραρίου»...

Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να εύχεται να έχει και πολλά άλλα στελέχη σαν τον Γ. Φλωρίδη. Και όχι να καταδικάζει μια φωνή που τόλμησε να μιλήσει με τη δύναμη της λογικής».

Από κοντά και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, που με δηλώσεις του χαρακτήρισε «γόνιμες» τις απόψεις του Γ. Φλωρίδη, ενώ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α. Διαμαντοπούλου τόνισε αναφερόμενη στο «σουηδικό μοντέλο», ότι το ΠΑΣΟΚ «θα συνεχίσει να μελετά το μεγαλύτερο επίτευγμα του αιώνα μας»...

Από την πλευρά του, ο Ευαγ. Βενιζέλος, επέλεξε να... ασχοληθεί με το αν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της επιλογής των συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που επιλέγονται ως συντονιστές, από τη διατύπωση πολιτικών απόψεων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, ενώ κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να εμφανίσει πιο «ήπια» την πολιτική της και με αφορμή τις δηλώσεις Φλωρίδη οξύνει το κλίμα της δικομματικής αντιπαράθεσης. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγ. Αντώναρος, έκανε λόγο για μια «περίεργη - αν μη τι άλλο - τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος, που δεν έχει αποσαφηνιστεί». Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μίλησε για κρυφό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία, που «προβλέπει ελεύθερες απολύσεις και αύξηση της φορολογίας» και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει ευθέως το πρόγραμμά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ