Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Στην υπηρεσία των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοεπιχειρηματιών

Ολοφάνερες οι επιδιώξεις της κυβέρνησης στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που παρέδωσε χτες

Σε κυβερνητικό μονόλογο εξελίχθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο «διάλογος» που άνοιξε η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει και το οποίο αφορά στη συγκέντρωση και αδειοδότηση. Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν ολοφάνερες και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που παρέδωσε χτες στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κομμάτων. Και στις δύο συναντήσεις του Θ. Ρουσόπουλου με τους εκπροσώπους των κομμάτων δε συμμετείχε το ΚΚΕ, που με επιστολή του στις 2 Φλεβάρη 2006 τόνιζε μεταξύ άλλων ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο προκαθορισμένο πλαίσιο του «διαλόγου» και πως θα τοποθετηθεί στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ισχυροποιεί» ακόμη περισσότερο τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και μάλιστα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει τις ανακατατάξεις στο χώρο των ΜΜΕ.

Το προσχέδιο που έδωσε χτες στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή από τα «σχέδια» που έχει ήδη παρουσιάσει ο υπουργός Επικρατείας. Από την πρώτη στιγμή, με την παρουσίαση του σχεδίου στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη, ήταν φανερές οι προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει περισσότερα προνόμια σε ισχυρούς μεγαλοεπιχειρηματίες, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια των ολίγων, παραχωρώντας τους, μάλιστα, το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων.

«Κορμός» του νομοσχεδίου είναι η βιωσιμότητα, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, δίνοντας την ευκαιρία σε μεγαλοεπιχειρηματίες να διαθέτουν τηλεοπτικό σταθμό, εφημερίδα, ενημερωτικό ραδιόφωνο, θεματικά ηλεκτρονικά μέσα, αλλά συγχρόνως μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερα του ενός ηλεκτρονικά ΜΜΕ, εφόσον δε θα έχουν τον έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο όμως δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο παρένθετων προσώπων. Και με το προσχέδιο ανοίγει, επίσης, ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις.

Η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο πριμοδοτεί τον έλεγχο των ΜΜΕ από τους «ισχυρούς», υπό την εποπτεία της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε μια ελεύθερη αγορά θα μπορούν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια και οι επιχειρήσεις να κερδοσκοπούν σε βάρος της πολυφωνικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Στο προσχέδιο, στο σκέλος της συγκέντρωσης σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια ορίζεται ότι το «ποσοστό της συγκέντρωσης ελέγχου υπολογίζεται στο σύνολό του, τόσο για τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, όσο και για τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους ή εταίρους αυτών, καθώς και τα παρένθετα αυτών πρόσωπα».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, κριτήρια μεταξύ άλλων, για τη διαπίστωση δεσπόζουσας θέσης, αποτελούν η απόκτηση μεριδίου κοινού όπως είναι η τηλεθέαση, η ακροαματικότητα και η κυκλοφορία, η «αξία του διαφημιστικού χρόνου και χώρου σε ετήσια βάση ανάλογα με τη μορφή του μέσου». Η κατοχή δεσπόζουσας θέσης «συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καταχρηστικής εκμετάλλευσής της».

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του αριθμού των συχνοτήτων για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά και για τους περιφερειακούς. Ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε όμως πως είναι «άλλο πόσες τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές άδειες μπορεί να χωράει ο χάρτης συχνοτήτων και άλλο το πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να είναι βιώσιμοι». Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούν να παιχτούν παιχνίδια και σε σχέση με το ποιοι σταθμοί θα πάρουν άδεια.

Για τον έλεγχο των μετρήσεων, που τόσος θόρυβος ξεσηκώθηκε το τελευταίο διάστημα για την AGB, στο προσχέδιο, σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια, έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αφορά στην ανάθεση διαγωνισμού. Προβλέπεται και τώρα η ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, η οποία όμως μεταξύ άλλων θα «προβαίνει στην ανάθεση μετά από διαγωνισμό της διενέργειας μετρήσεων και στον έλεγχο της αξιοπιστίας των ερευνών». Στην εταιρία θα συμμετέχουν ενώσεις διαφημιστών, διαφημιζομένων καθώς και ο σύλλογος εταιριών δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς. Στις μετρήσεις ρόλο θα παίζει και η εκάστοτε κυβέρνηση, αφού θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, εφόσον μεταξύ άλλων διαβιβάζονται από την εταιρία και στον υπουργό Επικρατείας, ενώ μέσω της γενικής γραμματείας ενημέρωσης θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας θα παρευρεθεί αύριο το απόγευμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το νομοσχέδιο το σχετικό με τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ