Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ

Ολα όσα προβλέπονται στο νόμο για τις ΔΕΚΟ και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, όπως επιτάσσει ο αντεργατικός νόμος που η ίδια ψήφισε, απασχολεί την κυβέρνηση, που αναζητεί τους «προσφορότερους» τρόπους για να επιτύχει τους στόχους της.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις διευκολύνονται και από την κριτική που ασκεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την κυβέρνηση για... «υποχώρηση» και «αναδίπλωση» στο ζήτημα της μεταρρύθμισης των ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί «βήμα - βήμα» στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αφ' ενός με την εφαρμογή του νόμου Ρέππα και αφ' ετέρου με την προετοιμασία του εδάφους για νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις μετά τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση από τη μια προωθεί «τη διετή εργασιακή ειρήνη» όσον αφορά το σκέλος της εισοδηματικής πολιτικής (λιτότητας), ενώ από την άλλη θέλει να επιβάλει, σταδιακά έστω και ανά επιχείρηση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (κατάργηση μονιμότητας για νεοεισερχόμενους, ενίσχυση ατομικών συμβάσεων, διευθυντικό δικαίωμα στις μεταθέσεις, επιδόματα και τελικά τη μείωση μισθού...).

«Υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες, οι οποίες θα τηρηθούν. Ολα όσα προβλέπονται στο νόμο θα τηρηθούν. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, εντός του οποίου θα γίνουν όσα προβλέπονται από το νόμο», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν έχουν υποβληθεί από τις διοικήσεις των δήθεν ζημιογόνων ΔΕΚΟ προτάσεις για την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, όμως, δεν αποδοκίμασε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρεί να επιβάλει η «Προαστιακός ΑΕ», που υπάγεται και αυτή στο νόμο για τις ΔΕΚΟ. Η σύμβαση εργασίας, που προσπαθεί να επιβάλει εκβιαστικά στους εργαζόμενους, προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας και διευθυντικό δικαίωμα στις μεταθέσεις και τα επιδόματα, ακόμα και αν συνεπάγεται μείωση μισθού. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι συμβάσεις είναι ατομικές, αλλά συμπλήρωσε ότι «έχουν συνταχθεί από την ίδρυση της εταιρείας "Προαστιακός Α.Ε." τον Απρίλιο του 2003 και περιέχουν τους ίδιους κύριους όρους μέχρι και σήμερα», επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την τρομοκρατική δράση της εργοδοσίας στο Μετρό της Αθήνας, που την περασμένη Πέμπτη δε ζήτησε μόνο να κηρυχτεί η στάση εργασίας των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική, αλλά ζήτησε και την προσωποκράτηση των συνδικαλιστών και την επιβολή αποζημίωσης «ως διαφυγόντα κέρδη» από το σωματείο!

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο για τις ΔΕΚΟ εξέφρασε και ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος προανήγγειλε την ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας, τις επόμενες εβδομάδες, για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την «αξιοποίηση» της περιουσίας τους. Παράλληλα, μοίρασε άφθονες διαβεβαιώσεις ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις με τη νέα νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει μετά το «διάλογο» που ξεκινά μετά το Πάσχα. Απέφυγε όμως να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα «αν δεν αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις, τότε γιατί θέλει συναίνεση και "διάλογο"»...

«Οι φίλοι μας θέλουν ακόμα περισσότερο έργο, πιο γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, προεξοφλώντας ότι «θα ζητήσουν να συνεχίσουμε το έργο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και για δεύτερη και για τρίτη τετραετία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρώσικη ρουλέτα(2024-01-12 00:00:00.0)
Διαρκείς παρεμβάσεις υπέρ της εργοδοσίας(2011-02-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-12-15 00:00:00.0)
Θέλει τους εργαζόμενους δούλους(2005-01-14 00:00:00.0)
Επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς(2001-04-22 00:00:00.0)
Επιμένουν απεργιακά(1998-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ