ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Σύμπραξη καταστολής από κυβέρνηση - δημάρχους

Οι εργαζόμενοι επέβαλαν τη συνέχιση της απεργίας και σήμερα. Σε κλιμάκωση στις 13 Απρίλη καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Την αποφασιστική συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους επέβαλαν οι ίδιοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, που σήμερα προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία, παρά το χτύπημα και τη συκοφάντηση του αγώνα τους από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους δημάρχους που στηρίζουν αυτή την πολιτική και ενάντια στις μεθοδεύσεις της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ να αναστείλει την απεργία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ταξικές δυνάμεις, πρωτοστάτες στην περιφρούρηση της απεργίας όλες αυτές τις ημέρες, έδωσαν και δίνουν τη μάχη για την κλιμάκωση του αγώνα, καλώντας τους εργαζόμενους το επόμενο αγωνιστικό τους βήμα να είναι η απεργία στις 13 Απρίλη που καλεί του ΠΑΜΕ, υιοθετώνας και προβάλλοντας το πλαίσιο αιτημάτων του που αντιστοιχεί στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες και έρχεται σε σύγκρουση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της.

Το πρωί της Κυριακής, σε σύσκεψη ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ όλης της χώρας το μήνυμα ήταν καθαρό. «Συνεχίζουμε την απεργία». Μια απόφαση - χαστούκι για την κυβέρνηση, που το απόγευμα της ίδιας μέρας ανέλαβε τη συκοφάντηση του αγώνα τους. Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, με δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει δήθεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών, όπως η αύξηση του επιδόματος ...κηδείας.

Επικεφαλής του απεργοσπαστικού στόλου

Λίγο αργότερα, ο αντιδήμαρχος Αθήνας, Χρ. Τεντόμας, με στόλο απορριμματοφόρων του δήμου και συνοδεία των ΜΑΤ, έφθασαν στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και απαίτησαν από τους απεργούς να μπουν. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συλλαμβάνουν τρεις συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων στο ΧΥΤΑ. Μεταξύ τους και ο Μπ. Τεννές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, στελεχών του ΠΑΜΕ και των υποψηφίων δημάρχων με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ, Αιγάλεω, Γ. Σαντζαρίδη, Χαϊδαρίου, Μιχ. Σελέκου, και Αγ. Βαρβάρας, Αντ. Καλούμενος.

Ο χώρος γύρω από τον ΧΥΤΑ μετατράπηκε σε στρατοκρατούμενη περιοχή, με μισθωμένες από το Δήμο μπουλντόζες να έχουν αναλάβει το έργο της διευθέτησης των σκουπιδιών. Οι κίνδυνοι κατολίσθησης της υπερκορεσμένης χωματερής είναι άμεσος, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μονόδρομος η κλιμάκωση

Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής δε φόβησαν τους εργαζόμενους που χθες συμμετείχαν ακόμα πιο μαζικά στην απεργία. Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων καλούσε σε κλιμάκωση του αγώνα. Τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος, όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Νάκο. Για άλλη μια φορά, έγινε φανερή η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία στο αίτημα για ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, αντιπροτείνει δημιουργία... Επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των επαγγελμάτων που μπορούν να θεωρηθούν ΒΑΕ. Οι απεργοί συνέχισαν με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Β. Σοφίας, όμως για άλλη μια φορά ο υπουργός απουσίαζε...

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που ακολούθησε αποφασίστηκε νέα 24ωρη για σήμερα και πραγματοποίηση Γενικού Συμβουλίου για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η πλειοψηφία αν και όλο το Σαββατοκύριακο, και όχι μόνο, προσπαθούσε να σταματήσει την απεργία αναγκάστηκε σε μια τέτοια απόφαση μπροστά στην οξύτητα των προβλημάτων, τον απροκάλυπτο εμπαιγμό της κυβέρνησης και κυρίως την πίεση που ασκούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των ίδιων των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η ΔΑΚΕ από χτες με ανακοίνωσή της ζητά τη ματαίωση της απεργίας, γιατί τάχα το αίτημα των απεργών για τα ΒΑΕ οδεύει προς επίλυση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο δήμαρχος επικεφαλής των ΜΑΤ

Βίαιη απώθηση χτες των απεργών από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Με συνέχιση και παραπέρα ενίσχυση της περιφρούρησης στο Σταθμό Μεταφόρτωσης και στη Χωματερή στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, αλλά και με μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, απαντούν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης στην απεργοσπαστική μηχανή που έστησε χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και χτύπησε τους απεργούς.

Το χτύπημα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι με τον δήμαρχο επικεφαλής. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Β. Δημητρίου, τον ΓΓ του Δήμου Μ. Λεμούσια και μερικούς επόπτες ανέβηκαν στα απορριμματοφόρα και έδωσαν εντολή εφόρμησης, ενώ μπροστά στα οχήματα ήταν παραταγμένοι οι απεργοί. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτυση, αρχικά τους συνέθλιψαν πάνω στα απορριμματοφόρα και στη συνέχεια τους απομάκρυναν με τη βία.

Λίγο αργότερα, προφανώς για να δοθεί κάλυψη στην επιχείρηση, έγινε γνωστό πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να συλλαμβάνονται όσοι παρεμποδίζουν το έργο της αποκομιδής και εναπόθεσης σκουπιδιών στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του Τομέα Καθαριότητας και στη χωματερή των Ταγαράδων.

Η εργοδοτική τρομοκρατία ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με στόχο να σπάσει η απεργία, που παρά τις προσπάθειες της διοίκησης εξακολουθούσε για 6η συνεχή μέρα με υψηλά ποσοστά συμμετοχής (πάνω από 70%).

Το απόγευμα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των Συλλόγων εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού, ξεκαθάρισαν πως η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ο Σάββας Τσακμακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ ΟΤΑ και μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας του κλάδου προειδοποίησε πως οι εργαζόμενοι με την πάλη τους θα πετάξουν στα σκουπίδια αυτή την πολιτική και όσους την υπηρετούν.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες το πρωί, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να βρεθούν ενεργά συμπαραστάτες στο πλευρό των απεργών.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απαράδεκτη η ωμή παρέμβαση

Εκ μέρους της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θεωρούμε απαράδεκτη την ωμή παρέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους με τα ΜΑΤ, για να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Είναι απαράδεκτη, επίσης, η στάση της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας που πρωτοστάτησε σε αυτή την εξέλιξη.

Αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία αλλά και ο αρμόδιος που έδωσε την εντολή, δήθεν, για την προστασία της υγείας του λαού, καλό θα ήταν να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μέχρι σήμερα δεν τους δίνουν ούτε το βαρύ και ανθυγιεινό. Η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας αντί να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ στράφηκε εναντίον τους.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην ΤΑ».

ΚΚΕ
Να δώσουν πολιτική απάντηση οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται σχετικά με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη στάση της κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει μέσω της συκοφαντίας, της διαστρέβλωσης, της καταστολής και της τρομοκρατίας, να χτυπήσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν επίσης την εχθρική στάση των δημάρχων και νομαρχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στέκονται αρνητικά στα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων, πρωτοστατούντος του Δήμου της Αθήνας.

Τα αιτήματα των απεργών είναι δίκαια. Απαιτούν:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Ουσιαστική αύξηση των μισθών και ημερομισθίων.
  • Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών που ανήκουν στους δήμους και τις νομαρχίες.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να απορρίψουν τη διασπαστική πολιτική της κυβέρνησης και να εκφράσουν την ενεργητική στήριξη και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ