ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Υποχώρηση υπό το βάρος των κινητοποιήσεων

Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και η νέα πρόταση ντε Βιλπέν, συνεχίζουν οι φοιτητές

Οι φοιτητές παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης επιμένουν και σήμερα σε διαδηλώσεις

Associated Press

Οι φοιτητές παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης επιμένουν και σήμερα σε διαδηλώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην απόσυρση του άρθρου που έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν χωρίς αποζημίωση και χωρίς αιτιολογία τους προσληφθέντες μέχρι 26 χρόνων τα πρώτα δύο χρόνια της εργασίας τους, του γνωστού, πλέον, ως «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης», προχώρησε, χτες, η γαλλική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ανήγγειλε την απόφαση, ουσιαστικά, του Προέδρου Σιράκ, τονίζοντας ότι «η χώρα πλέον βρίσκεται σε κρίση και χρειαζόταν μια γρήγορη λύση», διαπιστώνοντας ότι «δεν υπάρχουν οι νηφάλιες συνθήκες για την εφαρμογή του μέτρου».

Το επίμαχο άρθρο αντικαταστάθηκε απευθείας από νέα νομοθετική πρόταση που παρουσιάστηκε, ήδη, στη Βουλή και δεν αποκλείεται, αν επισπευστούν οι διαδικασίες, να ψηφιστεί μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας. Η πρόταση αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, επέκταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα, και έχουν υιοθετηθεί από τις προηγούμενες «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση θα ενισχύει χρηματικά τους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νέους, 16-24 χρόνων, ανειδίκευτους ή χωρίς απολυτήριο ή που δεν έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές.

Τον πρώτο χρόνο οι εργοδότες θα λαμβάνουν 400 ευρώ ανά κάθε νέο υπάλληλο και 200 ευρώ το δεύτερο χρόνο. Εκτιμάται ότι συνολικά αυτό θα επιβαρύνει κατά 150 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του 2006 και κατά 300 εκατομμύρια το 2007, που θα εξοικονομηθούν από την επιβολή νέων φόρων, καταρχάς στον καπνό.

Για «νίκη» έκαναν λόγο τα συνδικάτα, που, όμως, τόνισαν ότι «παραμένουν σε εγρήγορση για να εκτιμήσουν τη νέα πρόταση». Μαχητικότεροι εμφανίζονται οι φοιτητές, καθώς οι οργανώσεις τους ανακοίνωσαν ότι «θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρις ότου καταληχτεί το νέο νομοσχέδιο», ενώ, ήδη, τίθεται το θέμα κλιμάκωσης προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να αποσύρει και άλλα 2 εργατικά νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται «αντιδραστικά» από τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των φοιτητών βρίσκεται το ανάλογο νομοσχέδιο του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης» που ισχύει γενικά για κάθε νέα πρόσληψη (χωρίς προειδοποίηση και με ελάχιστη αποζημίωση απολύσεις) καθώς και το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι μπορούν οι νέοι μέχρι 14 χρόνων να εγκαταλείπουν το σχολείο για να λαμβάνουν κάποια τεχνική εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια συνεχίζονται οι καταλήψεις και ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν όπως ήταν προγραμματισμένο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά τη χώρα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προωθούν «λύση μέσα στο 2006»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη «σταθερή αποφασιστικότητά» τους «να πάρουν όλα τα μέσα» για την «επίτευξη συμφωνίας» για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «μέσα στο 2006» εξέφρασαν σε ανακοινωθέν μετά το τέλος σύσκεψης στην Πρίστινα αξιωματούχοι της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αναφέρουν επίσης πως η όποια «λύση» θα τεθεί υπό την έγκριση του «λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι της «Ομάδας Επαφής» ζήτησαν από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς «να είναι πιο ευέλικτοι» στις διαπραγματεύσεις για ζητήματα αποκέντρωσης εξουσίας, μειονοτικών δικαιωμάτων και της προστασίας ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων. Από άλλες πηγές διέρρευσε η πληροφορία πως η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα δέχτηκε «να διευθετηθούν» τα ζητήματα αποκέντρωσης της εξουσίας «σε ένα μελλοντικό νέο Σύνταγμα για το Κοσσυφοπέδιο» και ότι αυτό, μεταξύ άλλων, συζητά από χτες στο Παρίσι με την κυβέρνηση ντε Βιλπέν...

Παράλληλα, στο Λουξεμβούργο ανακοινώθηκε πως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα υιοθετήσει σύντομα ένα σχέδιο δράσης για τις «μελλοντικές αποστολές της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο» αναφορικά με ζητήματα δημόσιας τάξης, δικαστικά και νομοθετικά.

Πόρισμα ΟΗΕ κατά του Πέτερσεν...

«Συμπτωματικά» δημοσιοποιήθηκε πόρισμα επιτροπής «Εσωτερικών Υποθέσεων» του ΟΗΕ, που μετά από έρευνα δύο ετών, στιγματίζει τον διοικητή της αποστολής του Οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν-Πέτερσεν, επισημαίνοντας πως από τα μέσα του 2004 (οπότε ανέλαβε) «κάνει τα στραβά μάτια σε θέματα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και απάτης». Παράλληλα, κυριακάτικο άρθρο των «Τάιμς» του Λονδίνου «ανακάλυπτε» πως το Κοσσυφοπέδιο «έχει πέσει στα νύχια της αλβανικής μαφίας» όπλων, ναρκωτικών, πορνείας, καπνού κλπ. και αναρωτιέται μήπως τελικά η βαθιά διαφθορά στο προτεκτοράτο «καθυστερήσει τις προσπάθειες για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή του»...

Ολα αυτά ενώ το Σάββατο επανήλθε στη δημοσιότητα το ζήτημα της αλβανικής μειονότητας στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο με τη διαδήλωση μερικών εκατοντάδων που φώναζαν από τη μια για «περισσότερα δικαιώματα» και από την άλλη αποκαλούσαν την περιοχή «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο»...

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η κρίση που καταγράφεται στη νότια σερβική περιοχή Σαντζάκ (κατοικεί σημαντική μουσουλμανική μειονότητα). Η κυβέρνηση Κοστούνιτσα αποφάσισε την παύση των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους του Νόβι Παζάρ, Ζιτίστε και Μπλάτσε και το διορισμό «έκτακτης διοίκησης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μέτρα κατά της Λευκορωσίας

Απαγόρευση εισόδου στον Πρόεδρο και σε στελέχη της κυβέρνησης

Απόφαση απαγόρευσης εισόδου για 31 αξιωματούχους της Λευκορωσίας, μεταξύ των οποίων και του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Λουκασένκο, στα κράτη - μέλη της ΕΕ, πήρε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των 25, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Συνεχίζοντας την επίθεσή τους στη Λευκορωσία, οι 25 ΥΠΕΞ της ΕΕ φρόντισαν να δηλώσουν μάλιστα, διά στόματος διαφόρων αξιωματούχων, ότι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω βήματα, απευθύνοντας ευθύ εκβιασμό στο λαό της Λευκορωσίας.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ αφορά εκτός από τον Πρόεδρο Λουκασένκο, τον Γκενάντι Νεβίγκλας, τον υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Πληροφόρησης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τον γενικό εισαγγελέα και πλήθος ακόμα αξιωματούχων της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Η ΕΕ με πρόσχημα την έκθεση των διεθνών παρατηρητών, που ανέφερε ότι οι εκλογές στη Λευκορωσία «δεν ήταν δίκαιες και ελεύθερες», αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνοντας ασέβεια και αμφισβήτηση στην ψήφο του λαού της χώρας και εκβιάζουν ανοιχτά, πλέον απειλώντας με κυρώσεις, αν η χώρα δεν αποκτήσει δημοκρατική κυβέρνηση...

Αλλωστε το δρόμο άνοιξε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζήτησε από την ΕΕ να δώσει κάθε δυνατή βοήθεια στους αντιπάλους της κυβέρνησης Λουκασένκο, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η Λευκορωσία με τις ιμπεριαλιστικές τις επιταγές...

Επιτυχία της νεολαιίστικης και της εργατικής - λαϊκής πάλης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόσυρση του γαλλικού νομοσχεδίου για την ανασφάλιστη εργασία:

«Επιτυχία της νεολαιίστικης και της εργατικής - λαϊκής πάλης της Γαλλίας αποτελεί η απόσυρση από την κυβέρνηση Βιλπέν του άρθρου 8 του σχετικού νόμου για την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Δείχνει, ότι ο λαός μπορεί να αναστέλλει ή και να ανακόπτει αντιλαϊκά μέτρα, αν θελήσει να δράσει.

Θεωρούμε βέβαιο ότι ο γαλλικός λαός θα δείξει επαγρύπνηση, ώστε ο αναγκαστικός ελιγμός της κυβέρνησης Βιλπέν να μην είναι προσωρινός.

Το δίδαγμα είναι άμεσα επίκαιρο για την εργατική τάξη της Ελλάδας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με οργάνωση και αγώνα που δίνει προοπτική, μπορεί να παρεμποδιστεί και τελικά να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΣΟΥΔΑΝ
Αποστολή ΝΑΤΟικών στρατιωτών επιδιώκει ο Μπους στο Σουδάν...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προτείνει την αποστολή τουλάχιστον 500 ΝΑΤΟικών και Αμερικανών στρατιωτικών «συμβούλων» στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν για να στηριχτεί «διοικητικά, επιμελητειακά, τηλεπικοινωνιακά και στη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών» ειρηνευτική αποστολή που επί του παρόντος διεκπεραιώνει η Αφρικανική Ενωση στην περιοχή. Οι πρώτες αντιδράσεις συμμάχων των ΗΠΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ ήταν επιφυλακτικές, καθώς αρκετοί φέρονται αποφασισμένοι να επικαλεστούν «φόρτο εργασίας» με τη συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον πιέζει για αντικατάσταση της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ με σημαντική δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ και παράλληλα για «διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ» στην περιοχή....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ