Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Υποχώρηση υπό το βάρος των κινητοποιήσεων

Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και η νέα πρόταση ντε Βιλπέν, συνεχίζουν οι φοιτητές

Οι φοιτητές παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης επιμένουν και σήμερα σε διαδηλώσεις

Associated Press

Οι φοιτητές παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης επιμένουν και σήμερα σε διαδηλώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην απόσυρση του άρθρου που έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν χωρίς αποζημίωση και χωρίς αιτιολογία τους προσληφθέντες μέχρι 26 χρόνων τα πρώτα δύο χρόνια της εργασίας τους, του γνωστού, πλέον, ως «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης», προχώρησε, χτες, η γαλλική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ανήγγειλε την απόφαση, ουσιαστικά, του Προέδρου Σιράκ, τονίζοντας ότι «η χώρα πλέον βρίσκεται σε κρίση και χρειαζόταν μια γρήγορη λύση», διαπιστώνοντας ότι «δεν υπάρχουν οι νηφάλιες συνθήκες για την εφαρμογή του μέτρου».

Το επίμαχο άρθρο αντικαταστάθηκε απευθείας από νέα νομοθετική πρόταση που παρουσιάστηκε, ήδη, στη Βουλή και δεν αποκλείεται, αν επισπευστούν οι διαδικασίες, να ψηφιστεί μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας. Η πρόταση αυτή αποτελεί, ουσιαστικά, επέκταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα, και έχουν υιοθετηθεί από τις προηγούμενες «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση θα ενισχύει χρηματικά τους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νέους, 16-24 χρόνων, ανειδίκευτους ή χωρίς απολυτήριο ή που δεν έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές.

Τον πρώτο χρόνο οι εργοδότες θα λαμβάνουν 400 ευρώ ανά κάθε νέο υπάλληλο και 200 ευρώ το δεύτερο χρόνο. Εκτιμάται ότι συνολικά αυτό θα επιβαρύνει κατά 150 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του 2006 και κατά 300 εκατομμύρια το 2007, που θα εξοικονομηθούν από την επιβολή νέων φόρων, καταρχάς στον καπνό.

Για «νίκη» έκαναν λόγο τα συνδικάτα, που, όμως, τόνισαν ότι «παραμένουν σε εγρήγορση για να εκτιμήσουν τη νέα πρόταση». Μαχητικότεροι εμφανίζονται οι φοιτητές, καθώς οι οργανώσεις τους ανακοίνωσαν ότι «θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρις ότου καταληχτεί το νέο νομοσχέδιο», ενώ, ήδη, τίθεται το θέμα κλιμάκωσης προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να αποσύρει και άλλα 2 εργατικά νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται «αντιδραστικά» από τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των φοιτητών βρίσκεται το ανάλογο νομοσχέδιο του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης» που ισχύει γενικά για κάθε νέα πρόσληψη (χωρίς προειδοποίηση και με ελάχιστη αποζημίωση απολύσεις) καθώς και το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι μπορούν οι νέοι μέχρι 14 χρόνων να εγκαταλείπουν το σχολείο για να λαμβάνουν κάποια τεχνική εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια συνεχίζονται οι καταλήψεις και ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν όπως ήταν προγραμματισμένο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ