Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΕ
Ισραηλινές προκλήσεις και ευρωπαϊκοί εκβιασμοί

Διαμαρτυρία στην Παλαιστίνη ενάντια στις πιέσεις της ΕΕ

Associated Press

Διαμαρτυρία στην Παλαιστίνη ενάντια στις πιέσεις της ΕΕ
Τη διακοπή της χρηματικής αποζημίωσης προς την Παλαιστίνη αποφάσισε, χθες, η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, αναφέρει ότι διακόπτει προσωρινά την «οικονομική βοήθεια» προς τον παλαιστινιακό λαό, προκειμένου να «ασκηθούν πιέσεις στη "Χαμάς"», να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να τερματίσει τη βία και να αποδεχτεί τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι 25 υπουργοί, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναίνεσαν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μία προφανή προσπάθεια να ελέγξουν πολιτικές και να επιβάλουν τις αποφάσεις τους, μέσω του οικονομικού εκβιασμού...

Στόχος της ΕΕ, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδυνάμωση της «Χαμάς», γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι σημείωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, πως προκειμένου να μην αποβεί η συγκεκριμένη απόφαση κατά του παλαιστινιακού λαού, θα ενταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού, όμως, προειδοποιούσε για επιδείνωση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οργισμένοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με αυγά στα γραφεία της ΕΕ και του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, χθες, φωνάζοντας ότι τα μέτρα αυτά «στοχεύουν στο να πεθάνει ο παλαιστινιακός λαός από την πείνα».

Κλιμάκωση ισραηλινών προκλήσεων

Ενα 8χρονο κοριτσάκι νεκρό και 12 τραυματισμένοι πολίτες, είναι τα τελευταία θύματα των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι αλλεπάλληλες από την Παρασκευή, και είχαν, μέχρι χθες το μεσημέρι, στοιχίσει τη ζωή σε 17 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 13 μαχητές. Στόχος έγινε τόσο η Μπέιτ Λαχίγια, στο βορρά, όσο και το Κχαν Γιούνις, στο νότο, ενώ σκοτώθηκαν μαχητές των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, αλλά και των Ταξιαρχιών Αμπούς Ρις, που πρόσκεινται στη «Φατάχ».

Η κυβέρνηση της «Χαμάς», σύμφωνα με διαρροές, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις, ζητώντας «κατάπαυση του πυρός και ηρεμία». Επισήμως, αξιωματούχοι της «Χαμάς» αρκέστηκαν να τονίσουν ότι «στόχος μας είναι η αντίσταση να είναι οργανωμένη». Πάντως, αργά χθες, η ισλαμιστική «Τζιχάντ» ανακοίνωσε «πάγωμα» των εκτοξεύσεων ρουκετών, που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τις επιδρομές στη Γάζα, για μία βδομάδα.

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, κλιμακώνει τις προκλήσεις και πολιτικά. Χθες, διεκόπη και επισήμως η τελευταία δίοδος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ισραηλινός στρατός «έκλεισε» το σχετικό γραφείο στην Ιεριχώ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ολμέρτ δηλώνει σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά έντυπα ότι «ήρθε η ώρα ακόμη για μονομερείς αποφάσεις προκειμένου να έχουμε οριστικές λύσεις», ενώ φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, οι περίπου 9.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται, από την Κυριακή, σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ