ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΕ
Ισραηλινές προκλήσεις και ευρωπαϊκοί εκβιασμοί

Διαμαρτυρία στην Παλαιστίνη ενάντια στις πιέσεις της ΕΕ

Associated Press

Διαμαρτυρία στην Παλαιστίνη ενάντια στις πιέσεις της ΕΕ
Τη διακοπή της χρηματικής αποζημίωσης προς την Παλαιστίνη αποφάσισε, χθες, η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, αναφέρει ότι διακόπτει προσωρινά την «οικονομική βοήθεια» προς τον παλαιστινιακό λαό, προκειμένου να «ασκηθούν πιέσεις στη "Χαμάς"», να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, να τερματίσει τη βία και να αποδεχτεί τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι 25 υπουργοί, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναίνεσαν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μία προφανή προσπάθεια να ελέγξουν πολιτικές και να επιβάλουν τις αποφάσεις τους, μέσω του οικονομικού εκβιασμού...

Στόχος της ΕΕ, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδυνάμωση της «Χαμάς», γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι σημείωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, πως προκειμένου να μην αποβεί η συγκεκριμένη απόφαση κατά του παλαιστινιακού λαού, θα ενταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού, όμως, προειδοποιούσε για επιδείνωση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οργισμένοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με αυγά στα γραφεία της ΕΕ και του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας, χθες, φωνάζοντας ότι τα μέτρα αυτά «στοχεύουν στο να πεθάνει ο παλαιστινιακός λαός από την πείνα».

Κλιμάκωση ισραηλινών προκλήσεων

Ενα 8χρονο κοριτσάκι νεκρό και 12 τραυματισμένοι πολίτες, είναι τα τελευταία θύματα των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι αλλεπάλληλες από την Παρασκευή, και είχαν, μέχρι χθες το μεσημέρι, στοιχίσει τη ζωή σε 17 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 13 μαχητές. Στόχος έγινε τόσο η Μπέιτ Λαχίγια, στο βορρά, όσο και το Κχαν Γιούνις, στο νότο, ενώ σκοτώθηκαν μαχητές των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, αλλά και των Ταξιαρχιών Αμπούς Ρις, που πρόσκεινται στη «Φατάχ».

Η κυβέρνηση της «Χαμάς», σύμφωνα με διαρροές, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις, ζητώντας «κατάπαυση του πυρός και ηρεμία». Επισήμως, αξιωματούχοι της «Χαμάς» αρκέστηκαν να τονίσουν ότι «στόχος μας είναι η αντίσταση να είναι οργανωμένη». Πάντως, αργά χθες, η ισλαμιστική «Τζιχάντ» ανακοίνωσε «πάγωμα» των εκτοξεύσεων ρουκετών, που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τις επιδρομές στη Γάζα, για μία βδομάδα.

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, κλιμακώνει τις προκλήσεις και πολιτικά. Χθες, διεκόπη και επισήμως η τελευταία δίοδος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ισραηλινός στρατός «έκλεισε» το σχετικό γραφείο στην Ιεριχώ. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ολμέρτ δηλώνει σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά έντυπα ότι «ήρθε η ώρα ακόμη για μονομερείς αποφάσεις προκειμένου να έχουμε οριστικές λύσεις», ενώ φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, οι περίπου 9.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται, από την Κυριακή, σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διπλωματική ένταση προκαλούν οι ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκ νέου ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη Βενεζουέλα. Φραστικά επεισόδια μέχρι στιγμής μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας με φόντο την «αντιπολίτευση» που εξακολουθεί σάν ύαινα να προκαλεί επεισόδια και χάος με αφορμή τη δολοφονία του βιομηχάνου Σιντόνι και των τριών παιδιών Φάδουλ. «Ασφάλεια»... το νέο προσφιλές θέμα της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ και προκαλούν επεισόδια...

Καταρχήν, όσον αφορά το τελευταίο επεισόδιο διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ, αφορά το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό πρέσβη, Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ. Δέχτηκε «πυρά» από ντομάτες, κρεμμύδια και αυγά, κατά την επίσκεψή του σε φτωχογειτονιά του Καράκας. Ο διπλωμάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από τον προπηλακισμό του. Αντιστοίχως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, καλώντας τον πρέσβη της Βενεζουέλας και επιδίδοντας διαμαρτυρία, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως υπάρξουν αντίποινα, όπως η απαγόρευση των κινήσεων του πρέσβη εκτός της επικράτειας της πρεσβείας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν άφησε ασχολίαστο το περιστατικό. Κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι φέρουν μέρος της ευθύνης, αφού δεν ενημέρωσαν για την επίσκεψη, ώστε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας και απευθύνθηκε προσωπικά στον πρέσβη: «Ετοίμαζε τις βαλίτσες γιατί αν συνεχίσεις να προκαλείς το λαό αυτής της χώρας θα σε διώξω εγώ». Οσο για τις «σοβαρές διπλωματικές συνέπειες», για τις οποίες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τσάβες είπε ότι η απάντηση της Βενεζουέλας θα είναι ανάλογη.

Τέλος, οι συλλήψεις ήδη έχουν αρχίσει όσον αφορά τη δολοφονία του Σιντόνι και των αδελφών Φάδουλ. Στα χέρια των αρχών 7 ύποπτοι, ανάμεσά τους ένα αξιωματικός της Αστυνομίας, ένας πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας και μέλη συμμοριών, σύμφωνα με το υπουργό Δικαιοσύνης, Τζέσε Τσακόν, που τόνισε ότι συνδέονται άμεσα με τους Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς. Την ίδια στιγμή η υιοθέτηση ενός σχεδίου σε εθνικό επίπεδο για τον εκδημοκρατισμό των αρχών ασφαλείας προχωρά τάχιστα στο Κοινοβούλιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερντογάν: «Δε μιλάμε με τρομοκράτες»

ΑΓΚΥΡΑ.- Νέες απώλειες είχε ο τουρκικός στρατός το Σαββατοκύριακο: το Σάββατο στην Ελαζίγ βρήκαν το θάνατο δύο στρατιωτικοί από έκρηξη νάρκης, ενώ την Κυριακή τέσσερις στρατιωτικοί, οι τρεις αξιωματούχοι, σκοτώθηκαν από την πτώση ελικοπτέρου σε εργοστάσιο στην πόλη Οζουντζιφλίκ. Η πρώτη ενέργεια αποδόθηκε στο ΡΚΚ, ενώ τα αίτια της έκρηξης στο ελικόπτερο εν ώρα πτήσης «ερευνώνται», σύμφωνα με την εφημερίδα The New Anatolian. Παράλληλα, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα και ΜΜΕ ξαφνικά έδωσαν το Σάββατο μεγάλη δημοσιότητα στην «ομηρία ενός άνδρα» από δύο άλλους σε εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας «Μπέργκερ Κινγκ», ώσπου αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για δύο με ψυχολογικά προβλήματα αδικαιολογήτως απόντες στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι «δε θα μιλήσουμε σε δολοφόνους» και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να παρεξηγήσει αυτό που λέω». Πρόκειται για τη νιοστή επανάληψη της πάγιας επίσημης τοποθέτησης των τουρκικών κυβερνήσεων ότι «δε συζητούν» με αυτονομιστές Κούρδους, είτε του ΡΚΚ είτε μειονοτικών κομμάτων. Ο Ερντογάν επιχείρησε, έτσι, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από προηγούμενη δήλωσή του ότι θα συνομιλήσει με «αυτούς» αν αποκηρύξουν την τρομοκρατία, που ερμηνεύτηκε ως «προσφορά διαλόγου» από ορισμένους αναλυτές. Ο Ερντογάν επεξήγησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι με τη λέξη «αυτοί» εννοεί τα μέλη του Κόμματος για τη Δημοκρατική Κοινωνία, ένα κουρδικό κόμμα.

Παράλληλα, χτες, έγινε γνωστό ότι δε θα ασκηθεί δίωξη εναντίον κανενός για την υπόθεση Σεμντινλί και τα σχόλια που έγιναν γι' αυτή στον Τύπο - «φωτογραφίζοντας» έτσι τον επικεφαλής του ΓΕΣ, στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή από αυτό, τα τουρκικά ταμπλόιντ πρόβαλαν τις εικασίες των αρχών ότι το ΡΚΚ «κάνει εμπόριο ναρκωτικών».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκή με Τζαφάρι και πρωθυπουργία

«Το Ιράκ βρίσκεται ήδη σε εμφύλιο και αν δεν τερματιστεί, απειλείται όλη η περιοχή», εκτιμούν ο Αιγύπτιος πρόεδρος και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αναβλήθηκε, για σήμερα, η συνάντηση των σιιτικών θρησκευτικών κομμάτων, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι στην πρωθυπουργία τον Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Ο ίδιος επιμένει να διατηρήσει τη θέση του. Κούρδοι και σουνίτες, και επισήμως, ξεκαθάρισαν ότι δεν τον αποδέχονται, εκτιμώντας ότι στηρίζεται και «καλύπτει» ακραία σιιτικά στοιχεία. Γρήγορη σύσταση κυβέρνησης ενότητας ζήτησε και ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών, μεγάλος αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, χωρίς όμως να πάρει σαφή θέση.

Ταυτόχρονα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στους επικεφαλής των σουνιτικών, κουρδικών και σιιτικών παρατάξεων οι δηλώσεις του Αιγυπτίου προέδρου, που εκτίμησε ότι το Ιράκ «βρίσκεται ήδη σε εμφύλιο πόλεμο και αν δεν τερματιστεί σύντομα, θα επηρεαστεί αρνητικά ολόκληρη η περιοχή». Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ενώ είχε προηγηθεί η σχετική παραδοχή του Ιρακινού υφυπουργού Εσωτερικών, ο οποίος σημείωνε ότι «απλώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη κήρυξη εμφυλίου».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνεχίστηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας οι προβοκατόρικες επιθέσεις κατά αμάχων σιιτών. Στο Μουσαγίμπ σκοτώθηκαν 6 πολίτες και τραυματίστηκαν 21, ενώ σε μάχες με αντάρτες στην επαρχία Ανμπάρ σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ