ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κάποιοι δεν τη θέλουν
  • Τάση αμφισβήτησης των δυνατοτήτων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διαμορφώνεται στην Κοινότητα
  • Στον αέρα η «στρατηγική» της Αθήνας, περί της υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αγκυρας

Ανοίγει και πάλι, κατά τα φαινόμενα, η συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσαρμοστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο την περασμένη Δευτέρα συζήτησαν για το θέμα και αποφάσισαν πως επιβάλλεται η πραγματοποίηση μιας έκτακτης συνόδου με θέμα τη διεύρυνση, τον προσεχή μήνα.

Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η εν λόγω σύνοδος, παρά το γεγονός πως καλύπτεται υπό τον τίτλο «διεύρυνση», θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αναμένεται να διατυπωθούν πολλές επισημάνσεις και αδυναμίες της Αγκυρας να υιοθετήσει το κοινοτικό κεκτημένο.

Σύμφωνα με όσα έχει διαπιστώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται η διαμόρφωση μιας ισχυρής τάσης στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία συγκροτημένα αμφισβητεί τις πιθανότητες επιτυχίας του τουρκικού εγχειρήματος. Η τάση αυτή εκφράστηκε δυναμικά στο προχτεσινό Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και κατόρθωσε να επιβάλλει τον ορισμό ημερομηνίας για έκτακτη συνάντηση των υπουργών στις 27 Μάη, με αντικείμενο τη διεύρυνση της Ενωσης.

Οπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, στη συνάντηση του Μάη το θέμα της συζήτησης θα είναι η Τουρκία και η διαχείριση της υποψηφιότητάς της, που κάποιες χώρες, σήμερα, δε διστάζουν να τη χαρακτηρίζουν απειλητική για τη λειτουργία της ΕΕ.

Για τη δημιουργία αυτής της τάσης, που θέτει υπό αμφισβήτηση τόσο την προσπάθεια της Τουρκίας όσο και προηγούμενες κοινοτικές αποφάσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν αναλάβει η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Από την πλευρά της η αυστριακή προεδρία προσπαθεί να εκτονώσει το αρνητικό κλίμα σε βάρος της Τουρκίας και να περιορίσει τις επιθέσεις που βαθμιαία πολλαπλασιάζονται.

Η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας από την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, κατ' αρχήν αποδέχτηκε την ανάγκη σύγκλησης του έκτακτου συμβουλίου. Η υπουργός διατύπωσε το σκεπτικό της Αθήνας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ πρέπει να επιμείνει στην ισχύ των δεδομένων αποφάσεων και στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστούν οι θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία, αφού η μέχρι τώρα πορεία προς την Ενωση έχει στην πράξη θέσει υπό αμφισβήτηση κάποιες από τις ομόφωνες αποφάσεις των εταίρων, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στα επίσημα έγγραφα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πραγματικότητα, απαιτείται, σύμφωνα με την άποψη της Αθήνας, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών.

Ως ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ανεμπόδιστης πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ εμφανίστηκε η Βρετανία, η οποία επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να αποτρέψει την πραγματοποίηση της έκτακτης συνόδου και τη συζήτηση δυσάρεστων για την Αγκυρα ζητημάτων.

Για την Αθήνα αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν προβλήματα στρατηγικής. Οπως εξηγούν Ελληνες διπλωμάτες, η βασική γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια ήταν η έμπρακτη, ακόμη και χωρίς ανταλλάγματα, υποστήριξη της Τουρκίας στην πορεία της προς την ΕΕ. Η πιθανότητα να εκτραπεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ή το άνοιγμα μιας συζήτησης για τη διαμόρφωση μιας ειδικής ευρωτουρκικής σχέσης προκαλεί σκεπτικισμό στην Αθήνα, καθώς εκτιμάται από το ελληνικό ΥΠΕΞ πως οι ευρωτουρκικές τριβές θα εκδηλωθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα αφορούν διμερή ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Αυτός ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις της Αθήνας, η Αγκυρα δεν πρόκειται να προσαρμοστεί στα κοινοτικά δεδομένα σε ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν και πάλι...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προβλήματα «επαφής» με το λαό...

Οσο πιο «αισθητή» γίνεται στις λαϊκές μάζες η κυβερνητική πολιτική τόσο πιο «δύσκολη» γίνεται η «επαφή» του Κ. Καραμανλή με το λαό...

Μετά από δύο χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης οι φιλολαϊκές μάσκες και η δημαγωγία δεν μπορούν πλέον να αποτελέσουν «σωσίβιο» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δε γίνεται πια δεκτός ως «σωτήρας», αλλά ως «παράγοντας» των άλυτων και οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί η δυστοκία που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου στην κατάρτιση του προγράμματος της περιοδείας του Κ. Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα στα τέλη της βδομάδας. Ενώ αρχικά είχε διοχετευτεί στο φιλονεοδημοκρατικό Τύπο ότι η περιοδεία θα περιλάμβανε τρεις νομούς (Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας), στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν αλλαγές κάτω από τη διαφαινόμενη «απειλή» των διαδηλώσεων απολυμένων εργατών κυρίως στη Νάουσα. Παράλληλα, οξύ πρόβλημα υπάρχει και με τους αγρότες τόσο με τη διάθεση των προϊόντων όσο και την καταβολή των επιδοτήσεων. Προκειμένου να προφυλάξει την «εικόνα» του πρωθυπουργού, το επιτελείο του φαίνεται ότι έχει καταλήξει να γίνει μια επίσκεψη και ομιλία στο Κιλκίς. Βέβαια, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος διέψευσε τις πληροφορίες, επικαλούμενος ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως».

Στο μεταξύ, «δυναμική» επιστροφή στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας στη ΝΔ έκανε χτες ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας μάλιστα να δώσει «νέο» περιεχόμενο στον όρο κεντροδεξιά, που στην πράξη σε τίποτα δε διαφέρει από αυτόν που δίνει και η κυβέρνηση Καραμανλή. Μιλώντας χτες σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής» άσκησε κριτική στον όρο κεντροδεξιά, λέγοντας ότι είναι «το όνομα της αμηχανίας μας» και έχει επιλεγεί από άλλους όρους (συντηρητική παράταξη, φιλελεύθερη παράταξη, δεξιά) γιατί «έχει τα λιγότερα προβλήματα και μας βολεύει». Παρά τις περίτεχνες διατυπώσεις, δεν μπόρεσε να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της σύγχρονης κεντροδεξιάς, την οποία την τοποθέτησε στο κέντρο: «Η δική μας παράταξη, η Κεντροδεξιά, είναι σήμερα το νέο Κέντρο στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Κεντροαριστερά, που αποτελεί δύναμη υπεράσπισης ενός αποτυχημένου μοντέλου, και το "συνασπισμό των ακραίων", που θέλουν να εκτροχιάσουν την Ευρώπη», ήταν το διά ταύτα της παρέμβασής του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Νέες γενικές διευθύνσεις

Ανακατατάξεις στη διοικητική δομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτούν αναδιάταξη του προσωπικού, ώστε να περάσουν οι υπηρεσίες του υπουργού υπό τον πλήρη έλεγχο του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, δρομολογεί το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε, υπ' αριθμόν 73 (Αρ. ΦΕΚ 76Α΄, 10 Απριλίου 2006) για τη «Διάρθρωση, αρμοδιότητες και στελέχωση των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας», σύμφωνα με τον Νόμο 3433/2006 («Προμήθειες Αμυντικού Υλικού των ΕΔ»).

Συγκεκριμένα καταργούνται η ΓΓΟΣΑΕ (πρώην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) και το ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού) και συστήνονται τρεις νέες Γενικές Διευθύνσεις, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων. Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις νέες γενικές διευθύνσεις.

Σχετικά με το πολιτικό προσωπικό που στελέχωνε το ΕΠΥΕΘΑ και τη ΓΓΟΣΑΕ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας, αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά του προς τα Γενικά Επιτελεία και τις άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, αλλά και η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για τη στελέχωση των νέων γενικών διευθύνσεων με νέο πολιτικό προσωπικό.


Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα, Τετάρτη 12 Απρίλη, στα πλαίσια της εκπομπής «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» στις 18.45 και σε συνεργασία με την κουβανική τηλεόραση, τα τελευταία επιτεύγματα του νησιού της επανάστασης στην παραγωγή βιοσυμβατών υλικών, αλλά και στην αντιμετώπιση του AIDS. Επιμέλεια - παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδήλωση στην Πάτρα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και πώς θα αντιμετωπιστεί», διοργανώνει η Επιτροπή Πάτρας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Γίνεται αύριο, Πέμπτη 13 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στον Εμπορικό - Εισαγωγικό Σύλλογο (πλ. Γεωργίου). Θα μιλήσουν οι Δ. Καλτσώνης, δρ Νομικής και Γ. Κακουλίδης, ποιητής.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Στο ΣτΕ προσέφυγε η Κοροβέση

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η πρώην πρωτοδίκης Α. Κοροβέση, ζητώντας να ακυρωθεί η απόρριψη του αιτήματός της να εγγραφεί ως δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ). Υπενθυμίζεται ότι η Α. Κοροβέση απολύθηκε από το δικαστικό σώμα με απόφαση του Αρείου Πάγου για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα και έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων υπέρ του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη. Στην προσφυγή της η Α. Κοροβέση υποστηρίζει ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν μπορεί να διοριστεί σε δημόσια υπηρεσία, χωρίς, όμως, να αποκλείει την εγγραφή της στο ΔΣΑ, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και επαγγελματικό σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ