ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και σε 51 ακόμα πόλεις οι αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Στην ημερήσια διάταξη των ταξικών συνδικάτων, μπροστά στην αυριανή απεργία, μπαίνει ο σχεδιασμός της περιφρούρησης στους χώρους δουλιάς. Οι χιλιάδες εξορμήσεις των προηγούμενων ημερών σε όλη τη χώρα ανέδειξαν τη συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων για την πολιτική της κυβέρνησης, την επιθετικότητα της εργοδοσίας και όσων τη στηρίζουν. Αύριο, αυτή η οργή μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη στα χέρια των εργαζομένων, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στις 52 απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο απεργιακό μέτωπο προστέθηκε - ανάμεσα σε άλλα - το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Ν. Αττικής, ενώ ο Σύλλογος Παρασκευαστών Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στην κινητοποίηση με στάση εργασίας (10.30 π.μ.- 2 μ.μ.).

Κάλεσμα της ΝΑΣ

Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις αποφάσεις των ταξικών σωματείων που καλούν στην αυριανή απεργία, σημειώνοντας ότι «το σύνθημα "Οχι στην αντεργατική συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. Οχι στην εξευτελιστική αύξηση των 77 λεπτών την ημέρα" εκφράζει τις διαθέσεις ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων».

Η ΝΑΣ καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να συνδυάσουν τη δυναμική αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τη μαζική καταδίκη των κομμάτων αυτών και των παρατάξεών τους στις ερχόμενες τοπικές εκλογές.

Κορυφώνεται η μάχη

Στον Πειραιά, από προχτές Δευτέρα μέχρι και σήμερα Τετάρτη γίνονται στάσεις εργασίας στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ κ.ά.), ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζονται περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις με τελευταία αυτή της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά την περασμένη Κυριακή. Οι απεργοί την Πέμπτη θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Η πορεία που θα ακολουθήσει θα έχει κατάληξη το καπνεργοστάσιο «ΚΕΡΑΝΗΣ», του οποίου οι εργαζόμενοι από τον Φλεβάρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας τα μεροκάματά τους, καθώς παραμένουν για περισσότερο από 8 μήνες απλήρωτοι, αλλά και να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου, για το οποίο μέτοχοι και κυβέρνηση προγραμματίζουν «λουκέτο».

Στη Λάρισα, όπου η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πήρε άμεσα απόφαση συμμετοχής στην απεργία έγιναν περιοδείες σε, περίπου, 300 χώρους δουλιάς και μοιράστηκαν 10.000 προκηρύξεις. Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του προεδρείου του ΕΚΛ η εργατική τάξη πρέπει να διαμηνύσει τη θέληση και την αποφασιστικότητά της να εντείνει την ταξική πάλη της ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να συμμετέχουν στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ «με όποιο τρόπο μπορούν» απευθύνει η παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ).

Με απόφασή του το ΔΣ του συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων έχει προκηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 13 - 4 - 06 και από ώρα 10 το πρωί έως τέλος της βάρδιας. Ενώ απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο, πήραν και οι σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, με αποχή από τα μαθήματά τους και την επόμενη μέρα.

Στην Κέρκυρα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περιοδείες και εξορμήσεις σε δεκάδες χώρους δουλιάς, όπως και στο Αγρίνιο. Στην Αρτα πραγματοποιήθηκε προχτές σύσκεψη με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου με συμμετοχή εργαζομένων από τη ΔΕΗ, την ΙΟΝ, τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό, την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, από το χώρο των χειριστών και των οικοδόμων, μικρέμποροι κ.α. για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς πραγματοποιούν οι ταξικές δυνάμεις και στα Γιάννενα, στη Λευκάδα και την Ηγουμενίτσα.

Τη συμπαράστασή τους στην απεργία εκφράζει το παράρτημα Σταυρούπολης και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Επιασαν δουλιά οι ξεπουλημένοι

Κάλεσμα στους εργάτες και τις εργάτριες του κλάδου να δώσουν μαχητικό «παρών» στη συμμετοχή και την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας, κόντρα στις ξεπουλημένες δυνάμεις που, αξιοποιώντας την πλειοψηφία που διατηρούν σε κάποια σωματεία, καλούν ανοιχτά σε απεργοσπασία, απευθύνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού ΔΕρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Απαντώντας με ανακοίνωσή της στις συμβιβασμένες δυνάμεις που - με επιχειρήματα περί «κομματικής απεργίας» - σαμποτάρουν την απεργιακή κινητοποίηση, την οποία επιβάλλει η ίδια η εντεινόμενη αντεργατική επίθεση, η ΟΕΚΙΔΕ σημειώνει: «Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών που δε θέλουν συλλογικές συμβάσεις (κατώτερο μεροκάματο)... Οι εργαζόμενοι χρόνια τώρα έχουν αποκτήσει εμπειρίες, είναι πιο ώριμοι, όλες οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα είναι σε βάρος μας. Η ακρίβεια, η ανεργία, η κατάργηση του 8ωρου, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των υπερωριών δε χρειάζεται απλή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, χρειάζεται οργανωμένη ταξική πάλη».

Κι η Ομοσπονδία καταλήγει: «Σε όλους εμάς τους εργαζόμενους πρέπει να είναι ξεκάθαρο, είναι άλλο να διαφωνούν κάποιοι στο πλαίσιο αιτημάτων, άλλο να έχουν διαφορετικές προτάσεις, και άλλο όμως πράγμα, που είναι βαρύ για τον εργάτη, να τον καλούν να γίνει απεργοσπάστης κόντρα στα συμφέροντά του».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Στους δρόμους χτες, στην απεργία αύριο

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων
Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων
Δυναμικά μπήκαν χτες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην τροχιά νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, ορθώνοντας το ανάστημά τους στη διαλυτική πολιτική που επιβάλει και η κυβέρνηση της ΝΔ στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής. Σύσσωμοι οι εργατοτεχνίτες πήραν μέρος στην παύση εργασιών που κήρυξαν τα ταξικά τους συνδικάτα, από τις 12 το μεσημέρι, ενώ μία ώρα αργότερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Η κινητοποίηση αυτή ταυτόχρονα έδωσε ώθηση και στη μάχη της προετοιμασίας για την αυριανή 24ωρη απεργία. Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών ήταν και Περαματιώτες, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε η δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της πόλης και σημερινό υποψήφιο Γιάννη Πατσιλινάκο.

Στη 1 το μεσημέρι η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού είχε κατακλυστεί από απεργούς και εργαζόμενους του Περάματος διεκδικώντας άμεση χωροθέτηση με νόμο της Ζώνης και χαρακτηρισμό της ως χώρο ναυπηγοεπισκευής, έργα υποδομής, συνταξιοδότηση των εργατοτεχνιτών από 55 ετών και πάνω, ουσιαστική προστασία των ανέργων και άμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσής τους με 1.000 ευρώ λόγω Πάσχα.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε: «Ο αγώνας μας είναι ταυτισμένος με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και συμμετέχουμε όλοι στην απεργία της Πέμπτης». Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Πατσιλινάκος κατήγγειλε το γεγονός ότι από το 1965 δεν έχει δοθεί «δεκάρα» για τη Ζώνη, αλλά και ότι «ο ΟΛΠ του οποίου η επιθετικότητα έχει οξυνθεί από τη μετατροπή του σε ΑΕ, κομματιάζει και παραδίδει το λιμάνι στους ιδιώτες και τις πολυεθνικές», ενώ αν δεν υπάρξει σθεναρή αντίσταση, τα κοντέινερ θα καταλάβουν και τους χώρους της Ζώνης. Υπογράμμισε ότι για τους εργάτες και τους δημότες του Περάματος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα.

Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους δρόμους γύρω από το λιμάνι και κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αντιπροσωπεία τους, στην οποία συμμετείχε και η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Βλάχο, ο οποίος τους κάλεσε σε νέα συνάντηση τη Μ. Δευτέρα.

Προσυγκεντρώσεις Αθήνας

Για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, έχουν καθοριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 10.30 π.μ.:

Πλατεία Βάθης: Τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ.

Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι όλων των συνοικιών της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο δημόσιο τομέα και οι εκπαιδευτικοί.

Πρώην «ΜΙΝΙΟΝ» (Πατησίων 13): Το Συντονιστικό των φοιτητικών Συλλόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ