ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Πέρασε» το νέο άρθρο με παρόμοια κατεύθυνση

Στο στόχαστρο φοιτητών και συνδικάτων αρχίζει να μπαίνει η αντεργατική νομοθεσία, όπως το «Συμβόλαιο Νέας Πρόσληψης», που με διάταγμα ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο

Από τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών
ΠΑΡΙΣΙ.-

Υιοθετήθηκε, χθες, από τη Βουλή το άρθρο που πρότεινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος UMP προς αντικατάσταση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου «ισότητας και ισότιμων ευκαιριών», δηλαδή του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης» - CPE, που υποχρεώθηκε να αποσύρει η κυβέρνηση ντε Βιλπέν μετά από 10 βδομάδες κλιμακούμενων κινητοποιήσεων. Το άρθρο κατατίθεται, σήμερα, στη Γερουσία.

Το υπερψήφισαν 151 βουλευτές από την κυβερνητική παράταξη και από τους Φιλελευθέρους (UDF), ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Γαλλικού ΚΚ (93 ψήφοι). Το νέο νομοθέτημα βαδίζει στην πεπατημένη που έχουν ακολουθήσει παλαιότερα και οι κυβερνήσεις του «κεντροαριστερού» Ζοσπέν. Το κράτος ενισχύει οικονομικά τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν νέους από 16 - 26 χρόνων, που δεν έχουν ιδιαίτερα προσόντα, που προέρχονται από υποβαθμισμένα προάστια ή που δεν έχουν κανονικό, αλλά «τεχνικό» απολυτήριο.

Για τον πρώτο χρόνο, ο εργοδότης θα λαμβάνει 400 ευρώ για κάθε τέτοιο εργαζόμενο και το δεύτερο χρόνο 200. Το σύνολο του προγράμματος θα επιβαρύνει κατά 150 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και κατά 300 εκατομμύρια ευρώ αυτόν του 2007. Τα χρήματα η κυβέρνηση προτίθεται να συγκεντρώσει κατ' αρχάς μέσα από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας ειδών, όπως είναι ο καπνός.

Αν και εκ πρώτης όψης υπάρχουν διαφορές με το «Συμβόλαιο» (όπου επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 15 εργαζόμενους η απόλυση άνευ αποζημίωσης ή αιτιολογίας για μια διετία στους νέους μέχρι 26 χρόνων), και στο νέο άρθρο η κατεύθυνση είναι σαφής: Οι εργοδότες πριμοδοτούνται, εμμέσως πλην σαφώς, από τους ίδιους τους εργαζόμενους για να τους προσλάβουν, ενώ οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση. Παρόντες στη Βουλή ήταν και εκπρόσωποι των φοιτητών, μεταξύ αυτών και ο Μπρουνό Ζουγιάρ, επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης, που, μέχρι στιγμής, υποστηρίζουν ότι οι φοιτητικές συνελεύσεις πριν και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα κρίνουν αν χρειάζεται συνέχιση κινητοποιήσεων, κάτι που ζητά μεγάλη μερίδα των οργανώσεων.

Στο στόχαστρο των φοιτητών, αλλά και των συνδικάτων, όπως φαίνεται από χθεσινές δηλώσεις αρκετών στελεχών τους, έχει τεθεί και το «Συμβόλαιο Νέας Πρόσληψης» CNE, νομοθέτημα που υιοθετήθηκε, επίσης, με διάταγμα χωρίς ψηφοφορία, τον Αύγουστο. Είναι παρόμοιο με το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης μόνο που αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 15 εργαζομένους και αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες εργαζομένων, όχι μόνο στους νέους. Το Γαλλικό ΚΚ ζήτησε, χθες, στη Βουλή την άμεση απόσυρση και του CNE. Αντίθετα, η Ενωση Εργοδοτών - MEDEF - το υπερασπίστηκε σθεναρά, καλώντας νεολαία και συνδικάτα «να αντιληφθούν επιτέλους ότι υπάρχει καλή και κακή εργασιακή αβεβαιότητα»!

ΙΤΑΛΙΑ
Στα αντιλαϊκά χνάρια της ΕΕ

Ο Πρόντι της ...«κεντροαριστεράς» σπεύδει να δώσει στίγμα

ΡΩΜΗ.--

Αμέσως μετά την οριακή του νίκη στις πρόσφατες γενικές εκλογές στην Ιταλία ο Ρομάνο Πρόντι του λεγόμενου «κεντροαριστερού συνασπισμού», επιβεβαιώνει τα «χνάρια» που θα ακολουθήσει. Κάνοντας δηλώσεις περί «ξεκάθαρης νίκης και στα δύο σώματα της Βουλής», έσπευσε να ταχθεί υπέρ μιας «ισχυρής συμμαχίας» της χώρας του με τη Γαλλία. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1» εξέφρασε τις ελπίδες ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά την απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» από τους Γάλλους το περασμένο Μάη. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς τη Γαλλία και τάχτηκε υπέρ ενός νέου ξεκινήματος του σχεδίου του Ευρωσυντάγματος, αλλά όχι πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2007.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη κρίση στη Γαλλία σχετικά με το νομοσχέδιο για την «Πρώτη Πρόσληψη» παραδέχτηκε ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα κοινωνικής αβεβαιότητας και τόνισε ότι «χρειάζονται σοβαρές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να επιμεριστούν», ενώ επέμεινε στην ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στους εργοδότες και τα συνδικάτα.

Πάντως, χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ρομάνο Πρόντι, αν τελικά εκλεγεί, θα συνεχίσει να εργάζεται δραστήρια για την προώθηση των γενικών ευρωπαϊκών συμφερόντων, και πως η Ιταλία θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει τη συνεπή δέσμευσή της προς την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, όταν δηλαδή θα έχει εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας. Η διαδικασία προετοιμασίας της σύνθεσης της κυβέρνησης Πρόντι έχει ήδη ξεκινήσει και όπως δηλώνει, έχει ήδη «κάνει τις πρώτες συναντήσεις».

Ωστόσο, χτες βρέθηκαν εγκαταλειμμένες πέντε κάλπες με εκατοντάδες έγκυρα ψηφοδέλτια, πίσω από ένα εκλογικό τμήμα της συνοικίας Τουσκολάνα της Ρώμης. Διατάχτηκε έρευνα από την εισαγγελία της πόλης, μια και σύμφωνα με το νόμο, τα ψηφοδέλτια πρέπει να μεταφερθούν στα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, στις μόνες δηλώσεις που έχει κάνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τις εκλογές στη χώρα υποστηρίζει πως «κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι νικητής» και ζητά την ανακαταμέτρηση των ψήφων μια και είναι μικρή η διαφορά των περίπου 25.000 ψήφων στο σύνολο των 38 εκατομμυρίων.

ΙΣΡΑΗΛ
Προς μονομερή καθορισμό συνόρων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ολοκλήρωση μιας «μεγάλης αποχώρησης» Εβραίων εποίκων από περιοχές της Δυτικής Οχθης μέσα στο προσεχές 18μηνο γνωστοποίησε πως σχεδιάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ». Ισχυρίστηκε πως η τακτική του μονομερούς «καθορισμού» των συνόρων στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) παλαιστινιακά εδάφη και ο «φυσικός διαχωρισμός με τους Παλαιστίνιους» είναι αναγκαία, γιατί τάχα «θα εξαλείψει τις καθημερινές εντάσεις και βία στην περιοχή». Ξεκαθάρισε πως δε θα ζητήσει την έγκριση της Βουλής για την εκκένωση εβραϊκών εποικισμών από ορισμένες περιοχές της Δυτικής Οχθης (τις οποίες δεν κατονόμασε) ούτε θα διενεργήσει δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας πως έχει τη συγκατάθεση «της πλειοψηφίας» των Ισραηλινών. Σε άλλο σημείο απέρριψε οιοδήποτε ενδεχόμενο να μοιραστεί το Τελ Αβίβ τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ με την Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας πως «η διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ δε θα φέρει ειρήνη, αλλά θα προκαλέσει περισσότερες μάχες». Πρόσθεσε δε πως κατά την προγραμματισμένη (για τον ερχόμενο μήνα) συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους θα ζητήσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για τη διεθνή στήριξη της μονομερούς πολιτικής της «αποχώρησης», μη διστάζοντας να πει πως θα απαιτήσει ακόμη και διεθνή... οικονομική βοήθεια.

Στο μεταξύ, χτες, και λίγες μέρες πριν το εβραϊκό Πάσχα, οι Ισραηλινοί επέβαλαν πλήρη αποκλεισμό σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, ενώ έθεσαν το στρατό σε κατάσταση «ύψιστης επαγρύπνησης» υποστηρίζοντας πως πήραν «πάνω από 70 προειδοποιήσεις» για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Αργότερα χτες Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε κτίριο της πόλης Τζενίν της Δυτικής Οχθης ανακοινώνοντας πως επρόκειτο «για εργαστήριο εκρηκτικών» και πως κατέσχεσαν 30 κιλά εκρηκτικών και άλλων υλικών...

Στη Ναμπλούς, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν 12 Παλαιστίνιους λέγοντας πως επρόκειτο «για καταζητούμενους». Στη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, κατά τις οποίες τραυματίστηκε ένας από τους Παλαιστίνιους...

Τέλος, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κτίριο στην πόλη της Γάζας, ως «εργαστήριο» των Ταξιαρχιών «Μάρτυρες του Αλ Ακσα».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
58 οι νεκροί από το μακελειό

ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Ο επίσημος απολογισμός από την έκρηξη στο Πάρκο Νιστάρ, όπου την Τρίτη σημειώθηκαν δύο ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας, αυξήθηκε στους 58 νεκρούς το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας της επαρχίας Σιντχ, Σαμπίρ Αχμεντ Καϊμχάνι, σύμφωνα με το κρατικό πακιστανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο APP. Δεκάδες άλλοι σουνίτες πιστοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το «χειρότερο σεκταριστικό πλήγμα στο Καράτσι εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες».

Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στο Καράτσι είχαν τεθεί σε κατάσταση «υψίστης επιφυλακής». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να «ταυτοποιήσει» τους βομβιστές αυτοκτονίας, ώστε να αποσαφηνιστεί ποιοι βρίσκονται «πίσω» από το μακελειό. Εως αργά χτες βράδυ δεν είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Την επίθεση καταδίκασαν η κυβέρνηση του Πακιστάν, ο «πρόεδρός» του, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν είναι ακριβώς άμοιρες ευθυνών για την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού στο Πακιστάν: Τις προηγούμενες δεκαετίες πριμοδότησαν γενναία τις οργανώσεις των οπαδών της τζιχάντ για να συμβάλλουν στον πόλεμο εναντίον των Σοβιετικών, όσο και για να υπάρξει «αντίπαλο δέος» έναντι των αριστερών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ