ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Βάφτισε «ανάπτυξη» τα αντιλαϊκά μέτρα

Συνέχεια σε ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα, ενίσχυση το κεφαλαίου, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

ICON

Ως ...προϋποθέσεις ανάπτυξης εμφάνισε χθες από το βήμα της Βουλής τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης, λιτότητας και περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, «υποσχόμενος» μεγαλύτερη ένταση στην εφαρμογή τους.

Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλολαϊκές τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην οικονομία. Οπως είπε, «με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, οικοδομούνται συνθήκες για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας του Ελληνα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας», προσθέτοντας πως «με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Με ενεργητικές πολιτικές, επιδοτούνται η πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η αυτοαπασχόληση». Για τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και την απελευθέρωση του ωραρίου, δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική «τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες, το νέο αναπτυξιακό νόμο, που παρέχει αυξημένα κίνητρα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις, το νόμο για το εμπόριο και τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου για το ωράριο των καταστημάτων».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, υποστηρίζοντας πως «κρίσιμης σημασίας αλλαγή, για την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, είναι η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, στα χρόνια που πέρασαν, δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Δεν την αντέχει η οικονομία».

Ως «ανάπτυξη» επιχείρησε να παρουσιάσει ο Κ. Καραμανλής την περαιτέρω παράδοση στους ιδιώτες κρίσιμων τομέων. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «προχωρούμε στην εφαρμογή του ενιαίου πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ανοιξε, ήδη, ένας νέος δρόμος για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την προώθηση νέων αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Εκανε παράλληλα λόγο για «νέα Ενεργειακή Πολιτική, με έμφαση στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την πρόσφατη συμφωνία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, προκειμένου να δηλώσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει της συλλογικές συμβάσεις. Οπως είπε, «οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ κατέληξαν σε διετή συμφωνία. Επέδειξαν ευθύνη, τόσο προς τον κόσμο που εκπροσωπούν, όσο και προς τον τόπο, γενικότερα. Και θέλω, γι' αυτό, να εκφράσω, άλλη μια φορά, την ικανοποίηση της κυβέρνησης, αλλά και να τους συγχαρώ όλους».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι «δεν είναι η κυβέρνηση που πρότεινε την ανασφάλιστη εργασία του Λαυρίου. Δεν είναι η κυβέρνηση που προσανατολίζεται στο "σκανδιναβικό μοντέλο" των ελεύθερων απολύσεων και της σκληρής φορολόγησης των πολιτών. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του πρώην συντονιστή Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις τοποθετήσεις για κίνητρα αύξησης των ορίων ηλικίας, που έγιναν από τον οικονομικό σύμβουλο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτουν πολιτική σύγχυση, διπλή ταυτότητα, αλλά και κρυφούς σχεδιασμούς». Παράλληλα, υποστήριξε ότι επί ΠΑΣΟΚ «από το 3% που ήταν η ανεργία το 1980, είχε φτάσει στο 11,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2004».

Προκειμένου να αιτιολογήσει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ενδεικτικά τόνισε ότι το δημόσιο χρέος «τον Ιανουάριο του 1996 ήταν κοντά στα 87 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2003 ξεπερνούσε τα 167 δισ. ευρώ. Στην οκταετία, δηλαδή, του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και της "ισχυρής οικονομίας", το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε. Ολα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν αρκούν, σήμερα, για την πληρωμή των τόκων, που έφτασαν τα 10 δισ. ευρώ». Πρόσθεσε ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα αποδείχτηκε πενταπλάσιο εκείνου που αναφερόταν στον προϋπολογισμό και υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της Ευρωζώνης», κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για το ότι «περίπου 8,7 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες δεν είχαν εγγραφεί με καμία μέθοδο. Αυτά και μόνον εάν εγγράφονταν στον Προϋπολογισμό του 2005, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ και οι συνέπειες, για τους πολίτες, θα ήταν εξουθενωτικές».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συναίνεση μέσω ... υψηλών τόνων

«Ναι» στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Οι υψηλοί τόνοι και η φραστική κριτική στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στις κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομία.

Κάνοντας γενική αναφορά στην οικονομία, μίλησε για «ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε ένα πλαίσιο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σαφείς όρους και προϋποθέσεις», ενώ για την ανεργία ζήτησε «ουσιαστική στήριξη σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου».

Ενδεικτική της στήριξης στην ουσία των κυβερνητικών αντιλαϊκών επιλογών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν η κριτική που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφορικά με την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, κάθε άλλο παρά διαφώνησε με το μέτρο, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «μόνο το 11% των καταστημάτων έχει υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο και η συντριπτική πλειονότητά των δε σκοπεύει να το υιοθετήσει και στο μέλλον» και επειδή «η επέκταση του ωραρίου δεν οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών. Το διευρυμένο ωράριο δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων απασχόλησης».

Οσον αφορά τις νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε επίσης υπέρ, κατηγορώντας απλά την κυβέρνηση, γιατί «μειώσατε τη φορολογία στους επιχειρηματίες στα διανεμόμενα κέρδη και όχι στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση για επένδυση, για νέες δουλειές. Μειώσατε τη φορολογία στα μερίσματα. Εμείς θα μειώναμε τους φόρους - αλλά στα κέρδη που πάνε για επενδύσεις».

Παρά το γεγονός ότι άσκησε κριτική στο ...χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών δεν αναφέρθηκε στο αντεργατικό περιεχόμενό της. Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «θέλουμε και από τις τράπεζες ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Να εξετάζουν την ουσία των επιχειρηματικών σχεδίων και όχι να κρίνουν με γνώμονα τις καλύψεις που δίνει ο επιχειρηματίας. Να δείξουν τόλμη και στην Ελλάδα και να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Συνολικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στρέψει «τον ανταγωνισμό στις αγορές σε όφελος των καταναλωτών κόντρα στις μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις» για «ένα πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας». Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα «νέο Εθνικό Κοινωνικό Συμβόλαιο μεταξύ των γενεών που θα κατανέμει ευκαιρίες, δυνατότητες, βάρη και πόρους».

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «είναι μια σκληρή νεο-Δεξιά που σπαταλά κρατικούς πόρους για τα συμφέροντα των εκλεκτών» και «πνίγει την πρωτοβουλία για να την υποτάξει στον κομματισμό». Τέλος, μνημόνευσε «τις προοδευτικές δυνάμεις που πρόσφατα κέρδισαν εκλογές στη Νότια Ευρώπη», μιλώντας για «νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Πάλι με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Κριτική διαχειριστικού τύπου και πάντα μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κατηγορώντας τη για υψηλή φορολογία στο εισόδημα και ανυπαρξία συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για το θέμα των συνεργασίας πολυεθνικών εταιριών στο χώρο των πιστωτικών καρτών, που «καταγγέλθηκε ακόμη και από την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ελι Κρουζ. Οπως είπε πρόκειται για «συνεργασία δυο πολυεθνικών εταιριών καρτών με τις τράπεζες, οι οποίες αντλούν υπερκέρδη από τους χρήστες των καρτών και από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «έχουμε 650 χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία οφείλουν από δανεισμό πάνω από το 30% του οικογενειακού τους εισοδήματος. Εχουμε κατασχέσεις σπιτιών, αυτοκινήτων, έχουμε έναν κόσμο ο οποίος ζει κάνοντας συλλογή από πιστωτικές κάρτες των τραπεζών».

Οσον αφορά τις ΔΕΚΟ, ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για κατάσταση «διαρροής χρημάτων, διαφθοράς, έλλειψη στοιχειώδους ικανότητας διαχείρισης, πελατειακής εξάρτησης, κομματικής υποταγής, πράγματα τα οποία έχουν καταγγελθεί και έχουν επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τα οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Τέλος επανέφερε ως λύση την πρόταση διαχείρισης της εξαθλίωσης του ΣΥΝ για «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

«Κόντρα» για τις υποκλοπές

Αιχμή της αντιπαράθεσης Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου αποτέλεσε εκ νέου χτες το θέμα των υποκλοπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει πολιτική διαβεβαίωση περί του ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν αξιοποίησε υλικό υποκλοπών, σημειώνοντας ότι θέτει πολιτικό ερώτημα, οπότε δεν υφίσταται ανάγκη προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «υπαινιγμούς» και «τακτική σουπιάς», δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από αυτή την υπόθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ