ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Θέλουν τους νέους «φτηνό κρέας» για τις επιχειρήσεις

«Αυτά που προσπάθησαν να περάσουν στη Γαλλία σε βάρος των νέων, στην Ελλάδα τα εφαρμόζουν ήδη, και με την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων και τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα που επιχειρούν, θέλουν να εξασφαλίσουν "φτηνό κρέας" για την κρεατομηχανή της κάθε επιχείρησης».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη ΝΑΣ, μιλώντας προχτές το βράδυ στους μαθητές του Νυχτερινού Λυκείου και Γυμνασίου Νίκαιας. Στους μαθητές δηλαδή που το πρωί δουλεύουν και το βράδυ σπουδάζουν και ζουν καθημερινά την ανασφάλιστη εργασία, την υποβάθμιση των πτυχίων τους αλλά και όλα τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες για την επιβίωσή τους.

«Με τις ανατροπές που επιχειρούν τόσο στην εργασία όσο και στην Παιδεία, θέλουν να διαμορφώσουν νέους εργαζόμενους που δε θα διεκδικούν, που θα δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, με πολύ χαμηλή αμοιβή και τα πτυχία τους δε θα έχουν κανένα αντίκρισμα», υπογράμμισε ο υποψήφιος νομάρχης, και πρόσθεσε: «Κυρίως τη νεολαία χτυπάνε αυτοί που προσκυνούν την Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας». Ο Γ. Μανουσογιαννάκης κάλεσε τους μαθητές να συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους των σχολείων, από τα σωματεία και να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα, στους δήμους, στις νομαρχίες, στα συνδικάτα, στη Βουλή.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τόνισε: «Προτεραιότητά μας είναι τα μεγάλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, όπως, η ανεργία, η ακρίβεια, η ανασφάλιστη εργασία, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων αθλητισμού», οι αιτίες των οποίων βρίσκονται στην πολιτική που εφαρμόζεται. «Ελάτε, είπε, να παλέψουμε μαζί για να διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την οποία στηρίζει και ο ΣΥΝ. Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική».

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Παραμένουμε σε αγωνιστική πορεία»

Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος με τη «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», Μιχάλης Μοσχονάς, μίλησε προχτές σε συγκέντρωση στο δημοτικό Ωδείο

Ο Μιχάλης Μοσχονάς
Ο Μιχάλης Μοσχονάς
Ο Μιχάλης Μοσχονάς, επί δύο τετραετίες δήμαρχος Αγίου Παύλου, θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των δημοτών για να παραμείνει ο Δήμος σε αγωνιστική πορεία. Η ανακήρυξή του ως υποψήφιου δημάρχου της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Αγίου Παύλου, έγινε το βράδυ της Τετάρτης παρουσία εκατοντάδων δημοτών. Η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο, έστειλε το μήνυμα ότι ο Δήμος Αγίου Παύλου δεν αλλάζει χέρια. Τον αγωνιστικό συνδυασμό της ΔΕΑΚ και τον υποψήφιο δήμαρχο Μιχάλη Μοσχονά στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση.

«Επαθλο σε αυτόν τον αγώνα θα είναι η νίκη του αγωνιστικού μας συνδυασμού, η μόνη εγγύηση για ένα Δήμο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Μαζί, πόρτα - πόρτα συνεχίζουμε», σημείωσε ο δήμαρχος Μιχάλης Μοσχονάς. Ακόμα, αναφέρθηκε στις «δύσκολες εποχές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνοντας πως με τον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «θέλουν να τη μετατρέψουν σε Ανώνυμη Εταιρία που θα τ' αρπάζει από τους δημότες». Κόντρα σ' αυτή την προσπάθεια πάλεψε η διοίκηση του Δήμου τα τελευταία 7 χρόνια. Κατάφερε, παρά τις δυσκολίες, να μην αυξήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσει τα δημοτικά τέλη, ώστε σήμερα ο Δήμος Αγίου Παύλου να είναι ο πιο «φτηνός» Δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, όταν πριν από επτά χρόνια ήταν από τους πιο ακριβούς. «Οποιος πιστεύει τόνισε, ο Μ. Μοσχονάς, σε ένα Δήμο μπροστάρη των λαϊκών αγώνων, απ' όπου κι αν προέρχεται είναι καλοδεχούμενος στον αγώνα μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», ενώ χαιρέτισε ο Βασίλης Μάντζιος, στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Αποθήκες έγιναν ... αίθουσες

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα στο Νέο Κόσμο, που περιλαμβάνει τα 43ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 70ό Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Δάφνης, διαπίστωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση», σε προχτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της παράταξης στα σχολεία.

Το συγκρότημα των σχολείων λειτουργεί από το 1972 και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στο υδραυλικό και ηλεκτρολογικό του σύστημα, τα οποία ακόμη δεν έχουν λυθεί από τη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, όπως κατήγγειλαν οι καθηγητές στην αντιπροσωπεία της Παράταξης, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα . «Κάθε τρεις και λίγο έχουμε μπλακ - άουτ στο σχολείο», είπαν οι καθηγητές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μόλις φέτος για πρώτη φορά το συγκρότημα λειτούργησε χωρίς διπλοβάρδια. «Αυτό όμως, έγινε», διευκρίνισαν οι καθηγητές, «με τη μετατροπή αποθηκών σε αίθουσες και άλλα "τεχνάσματα". Ακόμη όμως και ο πλέον ακατάλληλος αποθηκευτικός χώρος μετατράπηκε σε σχολική τάξη»!

«Επιβεβαιώνεται και σε αυτό το σχολικό συγκρότημα πως τα προβλήματα είναι κοινά», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. «Η αντιεκπαιδευτική πολιτική και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε μια ασφυκτική κατάσταση λειτουργίας και αυτού του σχολείου». Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς, ο Σπ. Χαλβατζής, τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Τους κάλεσε να προβληματιστούν, όχι μόνο για τα προβλήματα της Παιδείας, αλλά για τη γενικότερη αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Δήμος Ηλιούπολης

Δήμαρχος: Θεόδωρος Γεωργάκης

Στηριζεται απο το ΠΑΣΟΚ. Για 12 σχεδόν χρόνια, το «έργο» που έχει να επιδείξει η δημοτική αρχή είναι: Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και εφαρμογή αντεργατικών μέτρων, ενώ η κριτική που ασκούν οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΝ εστιάζεται σε ζητήματα διαχείρισης και αδιαφάνειας.

Συγκεκριμένα:

  • Το ποσοστό των εργαζομένων συμβασιούχων στο δήμο φτάνει στο 50%, ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται και υπό το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας.
  • Οχι μόνο δε διεκδικεί τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα, που για την Ηλιούπολη ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον αυξάνει τα δημοτικά τέλη κατά 3% κάθε χρόνο.
  • Ολες οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργούν σε ανταποδοτική βάση (νεκροταφείο, δημοτικό αναψυκτήριο, εργαστήρια εικαστικών κ.ά.). Για 10 μέρες φύλαξης των μαθητών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γονείς πληρώνουν στο δήμο 120 ευρώ. Στα ΚΑΠΗ, το 70% των εκδρομών το πληρώνουν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι και μόνο το 30% ο δήμος. Για να χρησιμοποιήσει κανείς την αίθουσα του δημοτικού θεάτρου στο νέο δημαρχείο, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 180 ευρώ.
  • Στο δημοτικό κολυμβητήριο οι ενήλικοι δημότες πληρώνουν 45 ευρώ το μήνα, οι μη δημότες 50 ευρώ, οι ανήλικοι δημότες 25 ευρώ και οι ανήλικοι μη δημότες 35 ευρώ. Μάλιστα, σε ένα από τα προγράμματα εκγύμνασης (αεροβική στο νερό) πρέπει να πληρώσει κάποιος 60 - 70 ευρώ.
  • Στους παιδικούς σταθμούς, οι γονείς πληρώνουν τροφεία από 50 - 150 ευρώ ανάλογα με το εισόδημά τους.
  • Αναθέτει εργασίες του δήμου σε ιδιωτικά συνεργεία και εταιρίες. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία που έχουν τέτοιου τύπου αρμοδιότητες μειώνονται.
  • Πρωτοστατεί στην κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής Υμηττού με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, που συνεπάγεται την καταβολή διοδίων.
  • Σχετικά με τις διεκδικήσεις μεγάλων δημόσιων εκτάσεων από τους Νασταίους, προβάλλει μόνο τη δικαστική οδό, χωρίς να ενημερώνει ουσιαστικά το λαό της Ηλιούπολης και χωρίς να στηρίζει τις κινητοποιήσεις του.
  • Παραχωρεί οικόπεδα - φιλέτα σε ιδιώτες μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Εχει προτείνει την ενοικίαση σχολικών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικό ΚΕΚ, στη λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας των σχολείων.
  • Ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία την καταγραφή των ελλείψεων των σχολικών κτιρίων, έναντι 10.000 ευρώ, τη στιγμή που οι διευθυντές των σχολείων είναι αρμόδιοι γι' αυτό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ