ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο πόδι το πρώτο λιμάνι

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πόλη ήταν η χτεσινή. Με αποφασιστικότητα δόθηκε και η μάχη της περιφρούρησης

Η πορεία περνάει έξω από τον «Κεράνη»
Η πορεία περνάει έξω από τον «Κεράνη»
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η απεργιακή κινητοποίηση στον Πειραιά. Η μαζική συγκέντρωση που καταγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες, η μαχητική πορεία που τράνταξε από άκρη σ' άκρη το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά, ο παλμός της, αποτέλεσαν σαφή απόδειξη ότι το ΠΑΜΕ έχει καταξιωθεί πια στην εργατική συνείδηση ανεβάζοντας πλέον τον πήχη των απαιτήσεων πολύ ψηλά. Ταυτόχρονα με αυτό το μαζικό «παρών», οι εργαζόμενοι του Πειραιά έδωσαν τη δική τους απάντηση στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ έστειλαν σαφές μήνυμα στη θλιβερή, υποταγμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στην απομόνωση.

Η «καλή μέρα» φάνηκε από τα χαράματα. Τα γιαπιά και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη «νέκρωσαν». Με τις ομάδες περιφρούρησης που βρίσκονταν στις πύλες όλων των μεγαλοκαταστημάτων, παρατάχθηκαν και εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να κλείσουν ΚΑΡΦΟΥΡ, ΦΑΚΤΟΡΙ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΓΚΛΟΥ το σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Πειραιά και άλλα. Ακόμα και εκεί που οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί ήταν στο «φουλ» οι εργαζόμενοι ύψωσαν ανάστημα. Παράδειγμα αποτελεί το τεράστιο σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στο Κερατσίνι. Οι διευθυντές, παραβιάζοντας ακόμα και αυτή την άθλια νομοθεσία, ανάγκασαν εργαζόμενους να «πιάσουν» δουλιά πριν από τις τρεις, όταν το ωράριο ξεκινάει από τις 7 το πρωί, που σημαίνει ότι, εκτός όλων των άλλων, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος δε θα είχαν καμία κάλυψη. Παρά τους εκβιασμούς η πλειοψηφία των εργαζομένων έμεινε έξω από το κατάστημα.

Οι απεργοί πολύ πριν τις 10.30 το πρωί που είχε καθοριστεί το ραντεβού, είχαν κατακλύσει την πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού Πειραιά. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Αλέξης Βόσος από το Σύλλογο δημοσίων ΙΕΚ Πειραιά και ο πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων της Ζώνης Μάκης Κυριακόπουλος. Η πορεία ξεκίνησε με την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης στην πρώτη γραμμή. Σταθμός, το καπνεργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗΣ, όπου οι εργαζόμενοι επί 8 μήνες είναι απλήρωτοι και από το Φλεβάρη βρίσκονται σε επίσχεση. Μπήκαν επικεφαλής της πορείας, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου τους, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Αλέκος Φλέγκας είπε από την ντουντούκα: «Ευχαριστούμε το ΠΑΜΕ που είσαστε συμπαραστάτες στον αγώνα μας και θα είμαστε και εμείς εδώ δίπλα σας». Ολοι μαζί κατευθύνθηκαν στο ΥΕΝ. Τα συνθήματα, με κυρίαρχο «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ξεσήκωσαν τον Πειραιά στο πόδι. Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ, ενώ καταγγέλθηκε η έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής, που είχαν ζώσει το κτίριο του υπουργείου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πλατιά αναγνώριση του ΠΑΜΕ

Μάχη με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς έδωσαν οι εργαζόμενοι της Πάτρας

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ακούστηκε χτες ο παλμός των απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν στην Πελοπόννησο, με κυρίαρχο στοιχείο τη σύγκρουση με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησαν η εργοδοσία και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Απεργιακές επιτροπές έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης απ' τα χαράματα, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και στις προσπάθειες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού να σπάσει την απεργία. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ πρωτοστάτησαν οργανωμένα στην απεργοσπασία στην «ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ», στο Δερματάδικο και στην «ΕΛ ΠΑΚ». Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του εργοδοτικού σωματείου της «ΝΤΕΛΙΚΑ» που με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γ. Μπελεζώνη, επιτέθηκε με βία και προπηλακισμούς στα μέλη της περιφρούρησης. Στη φαρμακοβιομηχανία «ΒΙΑΝΕΞ» η εργοδοτική τρομοκρατία εκφράστηκε ακόμα και με επίθεση που έκανε διευθυντικό στέλεχος ενάντια στην ομάδα περιφρούρησης με αυτοκίνητο.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, το «τόνο» έδωσαν ανάμεσα σ' άλλους οι απεργοί στους ΟΤΑ και το μπλοκ του Συντονιστικού των ΑΕΙ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α. Αντωνόπουλος, ενώ ανάμεσα σε άλλους συνδικαλιστές, τη συγκέντρωση χαιρέτισε η Τ. Κυριακοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στο δήμο, η οποία κατήγγειλε τις απεργοσπαστικές ενέργειες του εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Πατρέων και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για τη στήριξή του στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα στους ΟΤΑ.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας. Καταλήγοντας στα γραφεία της νομαρχίας Αχαΐας, οι διαδηλωτές πέταξαν... κουλούρια καταγγέλλοντας τη σύμβαση της ντροπής, αλλά και τις ευθύνες που έχουν οι τοπικές αρχές του δικομματισμού στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο Αργοστόλι, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ στην Κόρινθο προχώρησαν σε αποκλεισμό καταστήματος της αλυσίδας «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ». Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στη Ζάκυνθο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, τον Πύργο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στο δρόμο του αγώνα

Στο δρόμο του αγώνα, της αλληλεγγύης, της ταξικής πάλης, πορεύτηκαν χτες οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε μια σειρά πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, όπου συμμετείχαν και απεργοί εργαζόμενοι της «ΦΑΝΚΟ». Επίσης έγιναν στην Καβάλα με μαζική συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης (12 -3) που είχαν αποφασίσει, στη Δράμα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς. Στο Λιτόχωρο και στη Νάουσα μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι με πρωτοβουλία των τοπικών Συνδικάτων. Μάλιστα, στη Νάουσα οι οικοδόμοι περιφρούρησαν την απεργία από τη μία και μοναδική απεργοσπαστική προσπάθεια που έγινε από μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων της Βέροιας, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) του οποίου αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην απεργία. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Καστοριά, Φλώρινα, καθώς και στην Κοζάνη, που για άλλη μια φορά αναδείχτηκε το ισχυρό μέτωπο μεταναστών και Ελλήνων εργατών. Τόσο στην απεργία όσο και στη συγκέντρωση που έγινε στην Κοζάνη, συμμετείχαν μαζικά οι οικοδόμοι από το εργοτάξιο στο φράγμα του Ιλαρίωνα, αλλά και οι μετανάστες εργαζόμενοι του κλάδου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχωρούν μεθαύριο Κυριακή, 16 Απρίλη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος), τα μέλη της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Στις αρχές της βδομάδας, εξάλλου, η διεύθυνση της εταιρίας Γραφικών Τεχνών «Αφοί Τσακίρη» προχώρησε στην τρομοκρατική απόλυση πέντε εργαζομένων, οι οποίοι εναντιώθηκαν στην εφαρμογή της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία, κατά παράβαση και της κλαδικής σύμβασης εργασίας.

ΒΙΟΜΕΚ: Σε νέα Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΒΙΟΜΕΚ στο Αλιβέρι, οι οποίοι εδώ και τέσσερις μέρες απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την τρομοκρατική απόλυση συναδέλφου τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χθες συμβασιούχοι στο Δημόσιο και στα ΚΕΠ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου συζητήθηκαν αναιρέσεις αποφάσεων που είχαν δικαιώσει συμβασιούχους. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, πρότεινε να απορριφθούν οι αναιρέσεις των δήμων και να δικαιωθούν οι συμβασιούχοι. Ο εισηγητής αρεοπαγίτης Δημήτρης Λοβέρδος τάχθηκε με τις απόψεις των δήμων. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του. Στη συνέχεια, οι συμβασιούχοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα ολοκληρώνουν τη 48ωρη απεργία τους.

ΔΕΗ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ενώ απεργία για τον ίδιο λόγο κάνουν και οι εργαζόμενοι στην «COSMOTE».

«Θέλω ν' απεργήσω... »

Αγανακτισμένος από τις συνθήκες δουλιάς και ζωής, ένας νεολαίος εργαζόμενος σε τεντοποιείο της Καισαριανής, αποφάσισε να μην αφήσει άλλο χρόνο να πάει χαμένο. Βρήκε το τηλέφωνο του ΠΑΜΕ, έμαθε έπειτα τον αριθμό της κλαδικής του Ομοσπονδίας, της ΟΕΚΙΔΕ, και χτες ήταν στη συγκέντρωση της Αθήνας, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων. Μιλώντας με τους συναδέλφους του, ήταν σαφής: «Θέλω ν' απεργήσω... Είμαι νέος, αν δε ρισκάρω τώρα πότε θα το κάνω..;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ