ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Εσκουξαν και φώναξαν για να καλύψουν τις πομπές τους!

Οι εργατοπατέρες, για να υπερασπίσουν τα 77 λεπτά της ντροπής, αποκάλυψαν το μίσος τους για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Με ένα αντι-ΠΑΜΕ ντελίριο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχείρησε και χτες στο Γενικό Συμβούλιο να κρύψει την προδοτική συμφωνία με τον ΣΕΒ για τη σύμβαση των 77 λεπτών, κάτω από τις κραυγές της ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, να καλύψει τις πομπές της και τις ευθύνες της για τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ντροπής.

Δεν τα κατάφερε. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεσκέπασαν τον αντεργατικό κατήφορο της πλειοψηφίας. Στηλίτευσαν το περιεχόμενο της σύμβασης και έκαναν καθαρό ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τη γραμμή που υπερασπίζεται στην πράξη τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Την απάντησή του το ΠΑΜΕ, υπογράμμισαν τα στελέχη του, την έδωσε με την προχτεσινή απεργία, τη δίνει με τη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις, θα τη δώσει και πάλι την Πρωτομαγιά και θα συνεχίζει να τη δίνει στο μετερίζι των ταξικών αγώνων, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη που του δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Επαίρονταν για το χειροκρότημα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Και τι δε σκαρφίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, για να βγάλει από το βούρκο της ανυποληψίας την πλειοψηφία που έβαλε την υπογραφή της κάτω από αυτή τη σύμβαση. Επικαλέστηκε το «διεθνή συσχετισμό και το περιβάλλον που δημιουργείται», τον κίνδυνο ότι θα αποχωρούσαν οι εργοδότες από τις διαπραγματεύσεις και πως δε θα υπήρχε συνομιλητής, τον κίνδυνο να χαθεί το εργαλείο της «συλλογικής διαπραγμάτευσης». Ακόμα και τους μικρομεσαίους επικαλέστηκε, οι οποίοι ήθελαν διετή σύμβαση και πως πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο». Δεν είπε, βέβαια, ότι το αίμα των μικρομεσαίων το πίνει το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους τα έχουν δώσει όλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τους μικρομεσαίους, όπως και τους εργαζόμενους, τους αλέθει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η πολιτική της ΟΝΕ, ένθερμος υποστηρικτής των οποίων είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μαζί με τους συνεταίρους του στο προεδρείο.

Και όλα αυτά για να ισχυριστεί - σύμφωνα με τα νέα μαθηματικά που ανακάλυψε η πλειοψηφία - ότι το 3,86% αύξηση, τα 77 λεπτά στο μεροκάματο και τα 17 ευρώ στο μισθό, δεν είναι αυτά, αλλά πως το άθροισμα είναι 10,9%. Πως η αύξηση που θα δοθεί το 2007, για πρώτη φορά από το Μάη, δεν είναι μόλις 3,4% αλλά 5,7%!

Και επειδή αντιλαμβάνονται ότι το μαγείρεμα των αριθμών δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι το μεροκάματο που παίρνει ο εργάτης είναι μόνο 27,17 ευρώ και όχι αυτά που του παρουσιάζει η πλειοψηφία, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος εξαπέλυσε και πάλι επίθεση κατά του ΠΑΜΕ για τις δήθεν χαμηλές συμβάσεις που υπογράφουν οι ομοσπονδίες που πρόσκεινται σ' αυτό, για «διάσπαση» κλπ. Κάνοντας μάλιστα ότι δεν καταλαβαίνει το βάρος της υπογραφής μιας τέτοιας Εθνικής Σύμβασης, που αλυσοδένει τις Ομοσπονδίες, ζητούσε και τα ρέστα από τα ταξικά συνδικάτα. Την ίδια στιγμή, στη γραπτή εισήγηση που μοίρασε στους δημοσιογράφους, επαιρόταν, γιατί η σύμβαση αντιμετωπίστηκε «θετικά από την επιχειρηματική δραστηριότητα» και το ίδιο «θετικά από τα μεγάλα κόμματα». Στο ίδιο κείμενο - που όμως δε διάβασε στην τοποθέτησή του - καταφερόταν κατά του ΚΚΕ, το οποίο, με ευθέως προβοκατόρικο τρόπο, ισχυρίστηκε ότι «στοχοποιεί με διάφορες ενέργειες τη ΓΣΕΕ και τα στελέχη της».

Ιδού η «δημοκρατία τους»!

Και ενώ ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ συναγωνίζονταν μεταξύ τους για να δείξουν την «αντιδημοκρατικότητα του ΠΑΜΕ», το πως «δε σέβεται τα συνδικάτα», την ίδια στιγμή και ενώ η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου βρισκόταν σε εξέλιξη, από το οργανωτικό γραφείο της ΓΣΕΕ στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης, πριν καν ακόμα παρουσιαστεί σ' αυτούς που υποτίθεται ότι την ψήφισαν, η... Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου..! Μια απόφαση, η οποία δεν είχε συζητηθεί και η οποία από τις τρεις σελίδες της οι μισές ήταν ένας λίβελος κατά του ΠΑΜΕ. Η έντονη αντίδραση των στελεχών του ΠΑΜΕ - που πληροφορήθηκαν από τους δημοσιογράφους το τι είχε ήδη αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο, που ακόμα συνεδρίαζε! - προκάλεσε την απόσυρση του κειμένου, αλλά αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί το πώς πραγματικά εννοούν ορισμένοι τη «δημοκρατία» που θέλουν να επιβάλουν στα συνδικάτα. Τελικά, η πλειοψηφία ενέκρινε την εξευτελιστική σύμβαση και εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μόνο σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αυτή η σύμβαση είναι καταδικασμένη από τους εργάτες

«Η γραμμή που ακολουθεί το Προεδρείο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η γραμμή του κοινωνικού διαλόγου, του συμβιβασμού, των υποχωρήσεων, φέρνει αποτελέσματα με αύξηση ...77 λεπτά την ημέρα! Η γραμμή της ταξικής ειρήνης και του ενδοτισμού φέρνει τα αποτελέσματα της αύξησης 17 ευρώ το μήνα στο μισθό μεικτά! Και αυτήν την πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να την αναιρέσει». Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μαυρίκος απάντησε στις συκοφαντίες κατά του ΠΑΜΕ και στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για τη συλλογική σύμβαση.

Στην παρέμβασή του, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Ο,τι θεό και να πιστεύει ο εργάτης - είπε ο συνδικαλιστής - αντιλαμβάνεται σήμερα πολύ καλά ότι η γραμμή του ΠΑΜΕ είναι αυτή που μπορεί να γεννήσει ελπίδα, μπορεί να αναζωογονήσει και τα συνδικάτα, να φέρει αποτελέσματα για τον εργάτη, σε όποιο κόμμα, σε όποια παράταξη και αν ανήκει. Γιατί κανένας εργάτης δε συμφωνεί, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, είτε του ΚΚΕ, ότι η αύξηση των 77 λεπτών τού λύνει ζητήματα. Ντρέπεται γι' αυτήν την αύξηση, που επιχειρούν ορισμένοι από το Προεδρείο με πρώτο τον πρόεδρο να εμφανίσει ότι είναι αύξηση και πρέπει να τη χειροκροτούν οι εργάτες.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άνθρωπος σ' αυτόν τον τόπο, εργάτης, που να πας να τον ρωτήσεις και να σου πει ότι είναι ευχαριστημένος με τα 77 λεπτά. Αλλά, δείτε τώρα: Είχαμε ακούσει την περίοδο '90 - '93 τον κύριο Μητσοτάκη να λέει το 0+0=14. Σήμερα ακούσαμε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να λέει 2,9+2,9=6,5. Αυτά τα είχαμε ακούσει μέσα στις διαπραγματεύσεις και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τα καταδικάζαμε, τα απορρίψαμε, τα καταδικάζουμε και εδώ και τα απορρίπτουμε κι αυτά τα θεωρούμε κοροϊδία.

Δεν μπορεί να εμφανίζεται εδώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ, να μας εμφανίζει εδώ τα επιχειρήματα που εμφάνιζε ο πρόεδρος των Βιομηχάνων στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να έρχεται εδώ να μας μοιράζει χαρτί που λέει πως αντιμετωπίστηκε αυτή η εξέλιξη θετικά από την επιχειρηματική δραστηριότητα, και το ίδιο θετικά από τα μεγάλα κόμματα. Δηλαδή, ποια είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα, που χαίρεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τα χειροκροτήματά της; Ποια είναι η πολιτική των μεγάλων κομμάτων, όλα τα χρόνια, για τα οποία νιώθει περήφανος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Για μας, όλα αυτά είναι αποδείξεις, όχι λόγια, που συνθέτουν την κριτική και την καταδίκη μας απέναντι σ' αυτή τη συλλογική σύμβαση.

Τι αξιοπιστία έχουν - συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος - αντιλήψεις, κορόνες που ακούγονται εδώ μέσα, που λένε να δούμε τη νέα γενιά, να δούμε τα δικαιώματά τους. Το 1993 ποιοι διαχωρίσανε τις γυναίκες στα ασφαλιστικά δικαιώματα; Ποιοι διαχωρίσανε τους εργάτες, ανάλογα με το πότε έπιαναν δουλιά; Ποιοι υπογράψανε συμβάσεις σε χώρους των ΔΕΚΟ, όπως στον ΟΤΕ, που ξεπουλάνε τα παιδιά τους μόνο για να βολέψουνε τους εαυτούς τους; Αυτά τα ζητήματα, συνάδελφοι, δεν είναι τυχαία.

Είναι αποτελέσματα της γραμμής που ακολουθούν οι τρεις παρατάξεις του προεδρείου. Καταλαβαίνουμε ότι αυτά σας ενώνουν. Αυτά είναι που σας ενώνουν σ' όλες τις Ομοσπονδίες και σ' όλα τα Συνδικάτα, που με κοινά ψηφοδέλτια και οι τρεις εμφανίζεστε. Σας ενώνει η αντίληψη για την εργασιακή ειρήνη. Η αντίληψη που με επιμέρους πινελιές διατυπώνετε εδώ και επιχειρείτε να βγείτε εδώ σαν δικαστές και να μας δικάσετε.

Οσο για τις απειλές που δεχτήκαμε περί μέτρων και εκπροσωπήσεων σε οργανισμούς, θέλουμε να είμαστε καθαροί: Πάρτε όποιο μέτρο θέλετε. Ανάλογα τα μέτρα που θα πάρετε, θα πάρουμε τα μέτρα μας, με στόχο πάντα να εκφράζουμε τους εργάτες, έτσι όπως εμείς πιστεύουμε, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα όλων των εργατών και των υπαλλήλων, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν. Σας προειδοποιούμε, όμως, ότι φίμωση στα ταξικά συνδικάτα δεν μπορείτε να επιβάλλετε. Οι εποχές του Καρακίτσου έχουνε περάσει ανεπιστρεπτί!

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι είμαστε υπέρ τού να ενώνονται οι εργάτες για να αντισταθούμε. Εσείς λέτε, να ενωθούν οι εργάτες για να υποταχθούν. Είμαστε αντίθετοι σ' αυτήν την ενότητα, γιατί είναι επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της...».

«Ο χορτάτος δεν καταλαβαίνει το νηστικό»!

Απάντηση για το τι πραγματικά υπέγραψε η πλειοψηφία και στις επιθέσεις κατά του ΠΑΜΕ, έδωσαν μέσα στο Γενικό Συμβούλιο τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων: «Αυτά, για τις "αυξήσεις" που, δήθεν, πετύχατε, κατεβείτε να τα πείτε στους εργάτες» ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Πάσουλα. «Ο λαός μας όμως λέει, συνέχισε, ότι "ο χορτάτος δεν καταλαβαίνει το νηστικό"».

«Μιλάτε, τόνισε ο ίδιος, για ενότητα! Εσείς! Που από την ώρα που η Ομοσπονδία πέρασε στα χέρια της ΕΣΑΚ κάνατε άλλες δύο διασπαστικές Ομοσπονδίες. Οταν φτιάχναμε το ενιαίο συνδικάτο στην Αθήνα, επιχειρήσατε να στήσετε παρα-σωματεία. Στο αεροδρόμιο με τους Γερμανούς φτιάξατε διασπαστικό σωματείο, στο Μετρό επιχειρήσατε το ίδιο, στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ αναμετριόμαστε με την εργοδοσία υπογράψατε "Ολυμπιακή Εργασιακή Ειρήνη". Κύριοι! Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί!».

«Μας μιλάτε για τα μοντέλα» είπε η Μαρία Τσαγκατάκη, «και θέλετε, συνέχισε, ο εργάτης να διαλέξει αν η απόλυση θα γίνετε σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο, ή, αν θα γίνει με το ιρλανδικό. Μας λέτε να διαλέξουμε ποια αύξηση είναι καλύτερη. Αυτή των 77 λεπτών που υπογράψατε χτες, ή του ενός ευρώ που υπογράψατε την προηγούμενη διετία. Δεν πρόκειται να πάρουμε από τα μοντέλα σας...».

«Σας ανησυχεί η απήχηση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, γι' αυτό μας επιτίθεστε. Αυτή την απήχηση θέλετε να ανακόψετε», σημείωσε ο Νικήτας Γλυνάτσης. «Ομως, τόνισε, όποια πέτρα και να σηκώσεις, όποια κατάκτηση και αγώνα και αν αναζητήσεις, τις ταξικές δυνάμεις και τους κομμουνιστές θα βρεις από κάτω. Δεν περιμένουμε να μας αναγνωρίσετε. Μας αναγνωρίζουν όμως οι εργαζόμενοι...».

Με την ίδια αποφασιστικότητα και με συγκεκριμένα επιχειρήματα μίλησαν στο Γενικό Συμβούλιο ο Θ. Κούτρας, ο Χ. Σκεπετάρης, η Ζωή Σώκου, ο Θ. Κυριακίδης, ο Η. Σταμέλος, ο Δ. Βαρελάς.

Από την συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ προχθές την Πέμπτη στην Αθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ