ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νομοσχέδιο αποκλεισμού πρώην κομμουνιστών από το δημόσιο

Εγκρίθηκε στη Γερουσία και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Νομοσχέδιο που απαγορεύει σε όλα τα πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρουμανίας να κατέχουν θέσεις στο δημόσιο τομέα, ψήφισε η Γερουσία της χώρας πριν λίγες μέρες, με 69 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 9 αποχές. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στην ίδια αντικομμουνιστική κατεύθυνση που έχει δρομολογηθεί σε μια σειρά άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, απαγορεύοντας τη λειτουργία του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τη χρησιμοποίηση κομμουνιστικών συμβόλων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το εισήγαγαν 4 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος και υπερψηφίστηκε κυρίως από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος για μια Ισχυρή Ρουμανία στην πλειοψηφία τους ψήφισαν κατά. Ωστόσο, σημειώνεται ότι μερικοί βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών απείχαν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει σε όλα τα πρώην στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας, τα πρώην μέλη της μυστικής αστυνομίας, τους ανώτατους δικαστικούς υπαλλήλους και ανθρώπους σε σημαντικές δημόσιες θέσεις να βρίσκονται σε θέσεις του δημοσίου δέκα χρόνια μετά την έγκριση του νομοσχεδίου. Την περασμένη βδομάδα, η επιτροπή της Γερουσίας που μελετούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρότεινε μια τροποποίηση ώστε να διευρυνθεί η ομάδα που αποκλείεται από τις δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβάνοντας και τους πρώην αντιπλοιάρχους του πολεμικού ναυτικού και τους διπλωματικούς αντιπροσώπους του εξωτερικού που ασχολούνταν με οικονομικά ζητήματα, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τον ρουμάνικο Τύπο, η τροποποίηση αυτή είχε στόχο τον Πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου και τον συνεργάτη του Τεοντόρ Στόλοχαν.

Ο αρχηγός του Κόμματος για μια Ισχυρή Ρουμανία, Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ, δήλωσε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό και στρέφεται ενάντια στους πολίτες της Ρουμανίας, ενώ υποστήριξε ότι αν τελικά εγκριθεί τότε «μόνο οι 20άρηδες, που δεν έχουν τελειώσει ακόμα το σχολείο» θα μπορούν να διεκδικήσουν δημόσιες θέσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, από το Φιλελεύθερο Κόμμα, έχει υπαινιχθεί πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που μπει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο, μιας και ήταν μέλος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, αλλά έσπευσε να στηρίξει το νομοσχέδιο προειδοποιώντας όμως πως «ένας νόμος που είναι ηθικός στην ουσία του μπορεί να γίνει ανήθικος στην εφαρμογή του».

Μία από τους βουλευτές που πρότεινε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Μόνα Μούσκα, υποστήριξε ότι θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις ώστε να ευθυγραμμιστεί με το Σύνταγμα της χώρας και υπογράμμισε ότι όλες οι απαιτούμενες αλλαγές θα γίνουν κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

9η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Απόρριψη των υποσχέσεων του παλατιού

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις

Associated Press

KATMANTOY.- Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα του Νεπάλ απέρριψαν χτες την «προσφορά» που έκανε ο Βασιλιάς Γκιανέντρα για συνομιλίες και διενέργεια βουλευτικών εκλογών σε ένα χρόνο. Το διάγγελμα του μονάρχη, εκτίμησαν στελέχη των κομμάτων, δεν περιείχε «τίποτα καινούριο», προσθέτοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα συνεχιστούν.

Διευκρινίζοντας τις δηλώσεις του βασιλιά, ο υπουργός Εσωτερικών που έχει διορίσει, ο Κάμαλ Θάπα, υπονόησε ότι το αν θα γίνουν εκλογές θα εξαρτηθεί από το εάν «η κατάσταση ασφαλείας βελτιωθεί» - δηλαδή, από την πορεία του πολέμου των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των μαοϊκών ανταρτών. Ανταποκριτές σχολίασαν ότι το περιεχόμενο της ομιλίας του Γκιανέντρα ήταν «ανούσιο».

Ο Κ. Π. Ολι, στέλεχος του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα Καντιπούρ ότι «το μήνυμα του βασιλέα αποτέλεσε απλώς μια τυπικότητα, που δεν αφορά καθόλου τα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τη χώρα. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν». Και πρόσθεσε ότι «παρ' όλη τη βία και την αιματοχυσία, παρά το ότι ο λαός διαδηλώνει σε όλη τη χώρα απαιτώντας την αποκατάσταση της θέλησης του λαού, αυτός (ο βασιλιάς) ενεργεί σαν μην συνέβη τίποτα».

Ταυτόσημη και η τοποθέτηση του Κρίσνα Σιτάουλα, στελέχους του Κογκρέσου, ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις, που δήλωσε στο BBC ότι «ο βασιλιάς απέτυχε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, του κινήματος για δημοκρατία. Απλώς χρησιμοποιεί την προσφορά διαλόγου επιχειρώντας να παρατείνει την εξουσία του. Θα εντείνουμε τις διαδηλώσεις έως ότου απαλλαχτούμε από την αυταρχική μοναρχία».

Σε μήνυμά του, ο ηγέτης του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού) Πρατσάντα, που ηγείται του ένοπλου αντάρτικου, χαρακτήρισε την αντίδραση του βασιλιά ως εμφορούμενη από «φεουδαρχική ξεροκεφαλιά».

Οι διαδηλώσεις - στις οποίες βρήκαν το θάνατο από το Σαββατοκύριακο που πέρασε, 4 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί σχεδόν χίλιοι και έχουν συλληφθεί χιλιάδες - συνεχίστηκαν χτες για ένατη συνεχή μέρα. Αναφέρθηκαν πάνω από 100 συλλήψεις, περιλαμβανομένων και 14 μελών μη κυβερνητικής οργάνωσης και 14 δημοσιογράφων. Η άγρια βία των δυνάμεων καταστολής, σε πολλές περιπτώσεις εναντίον μη αντιστεκόμενων διαδηλωτών - ακόμα και στις κηδείες των νεκρών διαδηλωτών! - προκάλεσε και νέα δήλωση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος εμφανίστηκε «ακόμη πιο ανήσυχος για την επιδεινούμενη κατάσταση», για να κάνει στη συνέχεια μια τοποθέτηση ουσιαστικά συντεταγμένη με τις προθέσεις του βασιλιά: κάλεσε για «εθνικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων του Νεπάλ» και «ταχύ τερματισμό της σύγκρουσης και της αστάθειας και άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας». Παρόμοιες ήταν και οι «φιλικές» το δίχως άλλο τοποθετήσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργά την Πέμπτη (Παρασκευή, ώρα Ελλάδας).

ΣΕΡΒΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΟΦΙΑ.-

Εκατοντάδες σπίτια, αλλά και αγροτικές καλλιέργειες έχουν πλημμυρίσει στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και το λιώσιμο του χιονιού η στάθμη των υδάτων του Δούναβη έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Χιλιάδες στρατιώτες τοποθετούν αμμόσακους στα αναχώματα του Δούναβη καθώς έχει ήδη ξεχειλίσει σε μερικές περιοχές της Σερβίας, πλημμυρίζοντας μέρη του Βελιγραδίου και μεγάλες εκτάσεις της Βόρειας Σερβίας, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η παροχή νερού και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Πιθανολογείται μάλιστα και το μερικό κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς ενέργειας στα Βαλκάνια αν ξεχειλίσει το φράγμα. Παράλληλα, η εφημερίδα «Μπλικ» δημοσίευσε ότι επικίνδυνα χημικά έχουν διαρρεύσει στο Δούναβη από εργοστάσιο λιπασμάτων, όμως δε διευκρινίζεται αν τίθεται κάποια ιδιαίτερη απειλή για την περιοχή.

Στη Βουλγαρία, οι αρχές έχουν κηρύξει 22 παραποτάμιες κοινότητες σε κατάσταση κρίσης, ενώ η πόλη Βίντιν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι περίπου 50.000 κάτοικοί της είναι έτοιμοι να την εκκενώσουν. Ηδη ο δήμαρχος της πόλης έχει ζητήσει από τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την πόλη, ενώ διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου και του ορφανοτροφείου.

Στη Ρουμανία, σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές, αφού η στάθμη του Δούναβη ανέβηκε πάνω από το όριο επικινδυνότητας, πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, σπάζοντας φράγματα, πλημμυρίζοντας μια σειρά χωριά στις παραποτάμιες περιοχές, ενώ τουλάχιστον 532 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεκάδες κοινότητες είναι έτοιμες για πιθανή εκκένωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ