Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νομοσχέδιο αποκλεισμού πρώην κομμουνιστών από το δημόσιο

Εγκρίθηκε στη Γερουσία και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Νομοσχέδιο που απαγορεύει σε όλα τα πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρουμανίας να κατέχουν θέσεις στο δημόσιο τομέα, ψήφισε η Γερουσία της χώρας πριν λίγες μέρες, με 69 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 9 αποχές. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στην ίδια αντικομμουνιστική κατεύθυνση που έχει δρομολογηθεί σε μια σειρά άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, απαγορεύοντας τη λειτουργία του ίδιου του Κομμουνιστικού Κόμματος, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τη χρησιμοποίηση κομμουνιστικών συμβόλων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το εισήγαγαν 4 βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος και υπερψηφίστηκε κυρίως από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος για μια Ισχυρή Ρουμανία στην πλειοψηφία τους ψήφισαν κατά. Ωστόσο, σημειώνεται ότι μερικοί βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών απείχαν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει σε όλα τα πρώην στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας, τα πρώην μέλη της μυστικής αστυνομίας, τους ανώτατους δικαστικούς υπαλλήλους και ανθρώπους σε σημαντικές δημόσιες θέσεις να βρίσκονται σε θέσεις του δημοσίου δέκα χρόνια μετά την έγκριση του νομοσχεδίου. Την περασμένη βδομάδα, η επιτροπή της Γερουσίας που μελετούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρότεινε μια τροποποίηση ώστε να διευρυνθεί η ομάδα που αποκλείεται από τις δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβάνοντας και τους πρώην αντιπλοιάρχους του πολεμικού ναυτικού και τους διπλωματικούς αντιπροσώπους του εξωτερικού που ασχολούνταν με οικονομικά ζητήματα, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τον ρουμάνικο Τύπο, η τροποποίηση αυτή είχε στόχο τον Πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου και τον συνεργάτη του Τεοντόρ Στόλοχαν.

Ο αρχηγός του Κόμματος για μια Ισχυρή Ρουμανία, Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ, δήλωσε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό και στρέφεται ενάντια στους πολίτες της Ρουμανίας, ενώ υποστήριξε ότι αν τελικά εγκριθεί τότε «μόνο οι 20άρηδες, που δεν έχουν τελειώσει ακόμα το σχολείο» θα μπορούν να διεκδικήσουν δημόσιες θέσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, από το Φιλελεύθερο Κόμμα, έχει υπαινιχθεί πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που μπει σε εφαρμογή το νομοσχέδιο, μιας και ήταν μέλος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, αλλά έσπευσε να στηρίξει το νομοσχέδιο προειδοποιώντας όμως πως «ένας νόμος που είναι ηθικός στην ουσία του μπορεί να γίνει ανήθικος στην εφαρμογή του».

Μία από τους βουλευτές που πρότεινε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Μόνα Μούσκα, υποστήριξε ότι θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συζητήσεις ώστε να ευθυγραμμιστεί με το Σύνταγμα της χώρας και υπογράμμισε ότι όλες οι απαιτούμενες αλλαγές θα γίνουν κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 9 Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες (2019-12-06 00:00:00.0)
Μηνύματα από 88 Κόμματα (2013-04-14 00:00:00.0)
Ενεργός συμμετοχή στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα (2009-06-18 00:00:00.0)
Διεθνής αλληλεγγύη στους διωκόμενους κομμουνιστές αγωνιστές (2008-02-10 00:00:00.0)
Εφαρμόζεται ως επίσημη κρατική πολιτική (2007-01-06 00:00:00.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ