Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση των απειλών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΜΟΣΧΑ.--

Νέες απειλές εναντίον του Ιράν εξακόντισε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δηλώνοντας ότι η Τεχεράνη «πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για την αδιαλλαξία του (Ιράν) όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα». Η Ράις κάλεσε για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει «επιλογές δράσης» προκειμένου να εξαναγκαστεί το Ιράν να «υπακούσει στο διεθνές σύστημα». Οπου «διεθνές σύστημα», η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, που σχεδιάζουν τη χρήση ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων εάν το Ιράν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το οποίο οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή τρόικα απλώς και μόνο υποστηρίζουν ότι υποψιάζονται πως μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους έχει επαναφέρει στο μεταξύ μια ψυχροπολεμική ρητορική: θεωρεί - όπως ισχυρίστηκε στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» τη Δευτέρα - ότι η εντεινόμενη κρίση με το Ιράν αποτελεί «μια ιδεολογική πάλη που είναι όμοια με το καλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, όταν νικήσαμε τους Ρώσους». Στο μεταξύ, όπως σημείωσε χτες ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Democracy Now!», επικαλούμενος ένα κείμενο του Φλιντ Λέβερετ στους «New York Times», ο Μπους και το κυβερνητικό του επιτελείο επέλεξαν να αγνοήσουν την προσφορά του Ιράν - με το οποίο οι ΗΠΑ δε διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, παρά μόνον ορισμένα «κανάλια» επικοινωνίας - να υπάρξει «διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα», περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

Απεσταλμένος της Κίνας βρισκόταν χτες στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης «συμβιβασμού», προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κρίση και τεθεί εκτός ελέγχου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και δημοσιεύματα, περιλαμβανομένου ενός στους «Τάιμς του Λονδίνου», πολλά αναμένεται να κριθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν εκπρόσωποι των πέντε χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας θα συναντηθούν.

Οπως αναμενόταν, οι επαφές του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στην Τεχεράνη δεν πέτυχαν τη διακοπή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Το πάγωμά του «δε θα έλυνε κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο Ιρανός διαπραγματευτής Αλι Λαριτζάνι.

Σημειώνεται ότι στις 28 Απρίλη λήγει η προθεσμία που συμπεριελήφθη στη - μη δεσμευτική - απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε το Ιράν να σταματήσει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου. Αν η ισλαμική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί, δεν αποκλείεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο μεταξύ, δήλωνε ότι «σήμερα, δόξα τω Θεώ, το Ιρανικό Εθνος είναι ισχυρό και θα κάνουμε διάλογο με τον κόσμο από θέση ισχύος», ενώ επανέλαβε -ανταπαντώντας στη ρητορική των Ισραηλινών - ότι θεωρεί «το Ισραήλ απειλή για τον κόσμο», αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ισραηλινού αρχηγού ΓΕΕΘΑ Νταν Χαλούτζ ότι θεωρεί το «πυρηνικό Ιράν σοβαρή απειλή για τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ