Σάββατο 15 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Δε θα υποκύψουμε» διαμηνύει σε ΗΠΑ και ΕΕ ο Χανίγια...

ΡΑΜΑΛΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- «Δε θα υποκύψουμε στις πιέσεις και στις απόπειρες απομόνωσης της παλαιστινιακής κυβέρνησης... Ο παλαιστινιακός λαός θα κάνει όσες θυσίες χρειαστεί... Είμαστε έτοιμοι να επιβιώσουμε τρώγοντας μόνο θυμάρι, αλάτι και ελιές» υπογράμμισε χτες ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων Παλαιστίνιων σε κεντρική εκδήλωση στη Ραμάλα. Κατακεραυνώνοντας τη μέγκενη των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ΗΠΑ - ΕΕ, με πρόσχημα την εκλογή κυβέρνησης απ' τη Χαμάς, σημείωσε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι Παλαιστίνιοι «δε θα ενδώσουν»... Μαζικές εκδηλώσεις στήριξης και αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και στη Δυτική Οχθη με τη συμμετοχή πλήθους χιλιάδων.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Ζαχάρ ξεκίνησε χτες την περιοδεία του σε πέντε αραβικές χώρες στο πλαίσιο έναρξης εκστρατείας για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες παραβίασαν (για πολλοστή φορά...) αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την έρευνα για τον εντοπισμό εκρηκτικών. Στο πλαίσιο αυτών των «ερευνών» πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο εικοσάχρονους Παλαιστίνιους από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλγια, δηλώνοντας πως οι τελευταίοι έφεραν «πυρομαχικά, πυροβόλα όπλα» κλπ. Ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού απείλησε με κλιμάκωση παρόμοιων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, ισχυριζόμενος πως «το Τελ Αβίβ νομιμοποιείται να το κάνει εάν απειλούνται ισραηλινές πόλεις και χωριά». Η νέα απειλή διατυπώθηκε ενώ λίγες ώρες το Τελ Αβίβ ήρε μερικώς τον αποκλεισμό σε περάσματα της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ...

Παράλληλα οι ΗΠΑ εμπόδισαν χτες τα ξημερώματα την ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε υποβάλει το Κατάρ εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής. Το πρόσχημα των Αμερικανών ήταν πως το κείμενο είχε «δυσανάλογα άδικες αναφορές» έναντι του Ισραήλ. Με αφορμή τη φονική ισραηλινή επιδρομή της περασμένης Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας (με 16 Παλαιστίνιους νεκρούς, ανάμεσά τους δυο παιδάκια), το σχέδιο απόφασης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητούσε απ' το Ισραήλ «να απόσχει από δυσανάλογη χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια αμάχων». Λίγες ώρες μετά, το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία «απαγόρευε» κάθε συναλλαγή Αμερικανών με την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής εκτός και εάν υπάρχει ειδική άδεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ