ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Η σύγκρουση διευρύνεται

ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περιπλέκεται η κρίση στο πετρελαιοπαραγωγό Τσαντ, καθώς οι επιπτώσεις των σφοδρών συγκρούσεων στρατού και ανταρτών του «Ενωμένου Μετώπου για την Αλλαγή» (FUC), που έχουν κοστίσει τη ζωή σε αρκετές εκατοντάδες άτομα, γίνονται πλέον ακόμη πιο αισθητές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αφρικής. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ιντρί Ντεμπί ανακοίνωσε χτες διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και κλείσιμο των συνόρων με το Σουδάν, επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη για την κρίση στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και στη «διεθνή κοινότητα». Σχεδόν ταυτόχρονα, και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (στα νότια σύνορα του Τσαντ) σε μια έκφραση υποστήριξης της κυβέρνησης Ντεμπί ανακοίνωσε κλείσιμο των συνόρων της με το Σουδάν.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Ιντρί Ντεμπί επανέλαβε τις κατηγορίες της πως το Σουδάν «χρηματοδοτεί και υποθάλπει τη δράση» των ανταρτών του FUC, αν και η σουδανική κυβέρνηση αποποιήθηκε κάθε ευθύνης. Ο Πρόεδρος του Τσαντ καταφέρθηκε και κατά της «διεθνούς κοινότητας», λέγοντας πως «μένει βουβή και κωφή» στην τρίχρονη εστία κρίσης που έχει διαμορφωθεί στο Χαρτούμ του δυτικού Σουδάν, καλώντας την να επιλύσει την κρίση «μέχρι τις 30 Ιούνη». Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ντεμπί απείλησε να εκδιώξει τους τουλάχιστον 200.000 Σουδανούς πρόσφυγες απ' το Νταρφούρ.

Η απειλή του εκλήφθηκε μάλλον σοβαρά απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έσπευσε να «καταδικάσει την έκρηξη βίας» στο Τσαντ, επιρρίπτοντας έμμεσα την ευθύνη στους αντάρτες, τους οποίους και κάλεσε να ...«συμμετάσχουν στη δημοκρατική διαδικασία» των σημαδεμένων, εδώ και καιρό, προεδρικών εκλογών της 3ης Μάη. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφαλείας της Αφρικανικής Ενωσης...

Στην πρωτεύουσα Ντζαμένα, η κυβέρνηση Ντεμπί φρόντισε να προβάλλει εικόνα «νίκης», σκηνοθετώντας παρέλαση 270 ανταρτών αιχμαλώτων. Οι αιχμάλωτοι παρουσιάστηκαν σαν «μισθοφόροι πληρωμένοι απ' το Σουδάν», είτε σαν «πολίτες ή λιποτάκτες στρατιώτες του Τσαντ που απήχθησαν από αντάρτες και «αναγκάστηκαν» να συμπαραταχτούν με το «FUC».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας του Τσαντ, στις συγκρούσεις «σκοτώθηκαν 370 αντάρτες, (σ.σ. μόλις...) 30 στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 270 αντάρτες». Δεν ανακοινώθηκε τίποτε για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματισμένους αμάχους που γέμισαν τα (φτωχά σε μέσα και φάρμακα) νοσοκομεία της πρωτεύουσας Ντζαμένα, αλλά και άλλων ανατολικών πόλεων της χώρας.

Τέλος, ο υπουργός για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Τσαντ, Αμπντεραμάν Ντζασναμπάιγ, απείλησε χτες με αναστολή της πετρελαϊκής παραγωγής απ' τις 18 του μήνα εκτός και εάν η Παγκόσμια Τράπεζα σταματήσει το (απ' τις αρχές του χρόνου) «πάγωμα» ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που είχε ανοίξει η κοινοπραξία της Εξονμόμπιλ για την ενίσχυση «ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων» του Τσαντ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ABANA.- Οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα είναι από τους πρώτους τομείς συνεργασίας της Αϊτής με την Κούβα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του εκλεγέντα Προέδρου της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, που βρίσκεται στην Κούβα για επίσημη επίσκεψη. Μάλιστα, ο Πρεβάλ, μετά τη συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο, έκανε λόγο για την απαρχή της αναθέρμανσης των ιστορικών δεσμών των δύο κρατών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.- Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους μετανάστες των ΗΠΑ, αλλά και καταδίκης της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής, πραγματοποίησαν χθες μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα δεκάδες εργατικές και πολιτικές οργανώσεις. Στις ΗΠΑ ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργάτες και μετανάστες από τη Γουατεμάλα, εκ των οποίων οι 700.000 χαρακτηρίζονται «παράνομοι».

ΚΑΙΡΟ.- Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν χτες τρεις υπόπτους, κατηγορώντας τους πως συνεργάστηκαν στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν χτες το πρωί σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις κοπτικές εκκλησίες τριών διαφορετικών σημείων της Αλεξάνδρειας, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 15.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Δύο «μικρής ισχύος» αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν χθες στο μουσουλμανικό τέμενος Τζαμία Μαστζίντ (17ου αι.), στο Νέο Δελχί της Ινδίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μετέδωσαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το τέμενος ήταν γεμάτο με 4.000 πιστούς την ώρα των εκρήξεων. Στο μεταξύ, στο υπό τον έλεγχο της Ινδίας τμήμα του Κασμίρ, 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων με χειροβομβίδες.

ΠΕΚΙΝΟ.- Το θέμα της Ταϊβάν θα είναι από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στις συζητήσεις του Προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο και του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους κατά την προσεχή επίσκεψη του πρώτου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χθες στο Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι αναμένεται ακόμη να επιλυθούν προβλήματα όσον αφορά διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

ΚΟΥΒΑ
Απέλαση Τσέχου διπλωμάτη

ΑΒΑΝΑ.--

Τη μη ανανέωση της βίζας του πρώτου γραμματέα της τσέχικης πρεσβείας στην Κούβα, Στανισλάβ Καζέτσκι, αποφάσισαν οι αρχές της Κούβας, δίνοντάς του προθεσμία 72 ωρών να αναχωρήσει από τη χώρα. Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος Τσέχος διπλωμάτης εμπλέκεται σε «ανατρεπτικές δραστηριότητες», σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Εκτελεί τις διαταγές αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών, εργάζεται στενά με τις υπονομευτικές ομάδες των ΗΠΑ, μοιράζει χρήματα και υλικό σε μισθωμένες ομάδες, και βοηθά την κυβέρνηση των ΗΠΑ», τόνισε ο Ρόκε, και πρόσθεσε ότι έχει επανειλημμένα εντοπιστεί να προσπαθεί να φωτογραφίσει και να εισέλθει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η τσέχικη κυβέρνηση απαντά με την άρνηση της ανανέωσης της βίζας του Κουβανού διπλωμάτη στην Τσεχία, του οποίου η βίζα λήγει στις 19 Απρίλη.

ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Ρόχαν βλέπει «διαφθορά», ο Ουίσνερ «ανεξαρτησία»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Αλμπερτ Ρόχαν «ανακάλυψε» χτες πως το προτεκτοράτο στενάζει υπό το κράτος «διαφθοράς» και οργανωμένου εγκλήματος και πως αυτό «ίσως» να καταστεί «ανασταλτικός παράγοντας» στις προσπάθειες που καταβάλλονται (ιδιαίτερα έντονα από ιμπεριαλιστικά κέντρα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες) για την ανεξαρτητοποίησή του...

«Δεν επιθυμούμε τη δημιουργία ενός έθνους που θα ξεκινήσει με προβλήματα εξαρχής» είπε ο Ρόχαν μιλώντας στη Βιέννη, όπου και βρίσκεται η έδρα των στημένων συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε πως το Βελιγράδι «θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα» την εξασφάλιση βοήθειας προς τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο και τη δυνατότητα παραμονής της στην πατρογονική γη...

Πάντως, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τζ.Ου. Μπους, Φρανκ Ουίσνερ, δε συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Ρόχαν (και αρκετών Ευρωπαίων) για την ανεξαρτητοποίηση ενός ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου που στενάζει υπό το κράτος της μαφίας και της διαφθοράς. Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε χτες στην Πρίστινα με τον Κοσσοβάρο Αλβανό «πρωθυπουργό» Αγκίμ Τσέκου, δήλωσε πως η «σταθερή άποψη των ΗΠΑ είναι να καταληχτεί το καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου μέχρι το τέλος του χρόνου». Και ο Ουίσνερ κατέληξε: «Αμα αυτό γίνει, τότε η περιοχή θα είναι πιο σταθερή και ευημερούσα για να ενταχθεί στην ΕΕ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Γενίκευση των συγκρούσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πολλαπλές συγκρούσεις σημειώνονταν χτες στο Αφγανιστάν, όπου τόσο οι κατοχικές δυνάμεις όσο και οι Ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τη δράση τους με την έλευση της άνοιξης. Συγκεκριμένα: Εκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στο Ανατολικό Αφγανιστάν σκότωσε τρεις Αφγανούς αστυνομικούς. Στο νότο, επίθεση αυτοκτονίας ενός άνδρα φερόμενου ως Ταλίμπ τραυμάτισε τρεις Βρετανούς στρατιώτες. Αλλού, κατοχικές και αφγανικές δυνάμεις, με την υποστήριξη ενός ιπτάμενου πολυβολείου AC-130, σκότωσαν δύο αντάρτες και συνέλαβαν δύο «στρατολογητές βομβιστών αυτοκτονίας». Ακόμη, στους Ταλιμπάν αποδόθηκε η δολοφονία του Σαγιέντ Μασούντ Σαχ, ενός μέλους του ισλαμικού κλήρου νότια της Κανταχάρ. Επίσης, στο νότιο Αφγανιστάν, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε «δεκάδες» Ταλιμπάν και 2.500 άνδρες που ανήκουν στις κατοχικές δυνάμεις, με έξι Ταλιμπάν να σκοτώνονται, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τέλος, τρεις Καναδοί τραυματίστηκαν, και αυτοί από «επίθεση αυτοκτονίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ