ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Σκληρά παζάρια στη Μόσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης αφήνουν ΗΠΑ και τρόικα της ΕΕ

ΜΟΣΧΑ.--

Πολιτικοί διευθυντές και υφυπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Ρωσία - και της Γερμανίας συναντιούνταν χτες στη ρωσική πρωτεύουσα για να εξετάσουν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ρωσία και Κίνα τοποθετούνταν υπέρ μιας «διπλωματικής επίλυσης» της κρίσης, ενώ Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία (η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ) και οι ΗΠΑ καλούσαν για επιβολή κυρώσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης εάν αυτή αρνηθεί να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα - το οποίο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι κάτι άλλο πέρα από ειρηνικό, όπως δηλώνει η ισλαμιστική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους επανέλαβε χτες ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ουσιαστικά απειλώντας με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν -διαψεύδοντας τις ίδιες του τις δηλώσεις την περασμένη βδομάδα, όταν έλεγε ότι η θεωρία περί «στρατιωτικής δράσης» αποτελούν «απίθανη σπέκουλα»! Πάντως, επανέλαβε επίσης ότι «θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη διπλωματία και εργαζόμαστε σκληρά γι' αυτό».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διαμήνυε, πριν παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση, ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «θα κόψουν τα χέρια» όποιου «τολμήσει να επιτεθεί» στη χώρα του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τα futures, τα προθεσμιακά στοιχήματα για το πετρέλαιο, για τον μήνα Μάη, πλησίασαν τα 71 έως 72 δολάρια/βαρέλι, λόγω των «ανησυχιών» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και των προβλημάτων στη Νιγηρία. Είναι το υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Μάρτη του 1983. Τα προθεσμιακά στοιχήματα για το χρυσό και το ασήμι, επίσης, έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών, με το χρυσό να φθάνει τα 618,80 δολάρια την ουγκιά (το υψηλότερο ρεκόρ από το Δεκέμβρη του 1980), και το ασήμι τα 13,365 δολάρια την ουγκιά, στην υψηλότερη τιμή του από το 1983. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν είπε χτες πως «δεν είναι ώρα» να συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ έγραψε πως εντείνονται οι προσπάθειες Ιρανών να βρουν «ανταλλακτικά» για τα αμερικανικής τεχνολογίας οπλικά συστήματα που διαθέτουν.

Τουντέχ: «Επικίνδυνα παιγνίδια»

Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν εν τω μεταξύ εξέφραζε τη θέση ότι, παρά το ότι το Ιράν έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιδιώξει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας, οι κινήσεις του Αχμαντινετζάντ και οι ιμπεριαλιστικές αντιδράσεις συνιστούν ένα «πολύ επικίνδυνο παιγνίδι». Το Τουντέχ σημειώνει ότι «αυτό που μας ανησυχεί... είναι οι ανεύθυνες και προκλητικές απειλές που διατυπώνουν οι αντιδραστικοί κύκλοι και στις δύο πλευρές αυτής της επικίνδυνης αντιπαράθεσης».

13η ΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Οξύνεται η σύγκρουση λαού - μοναρχίας

Απτόητες οι λαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν τις διαδηλώσεις και την απεργία

Associated Press

Απτόητες οι λαϊκές δυνάμεις συνεχίζουν τις διαδηλώσεις και την απεργία
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Μια ιστορική πρώτη σημειώθηκε χθες στο Νεπάλ: Η αστυνομία συνέλαβε, μεταξύ πολλών άλλων, και 25 στελέχη κυβερνητικών υπηρεσιών, διότι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα και, μάλιστα, μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τη βασιλική αστυνομία του Νεπάλ, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τέσσερις «ανώτατοι» αξιωματούχοι.

Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Νεπάλ, που συλλαμβάνονται κρατικοί λειτουργοί για διαδήλωση εναντίον του βασιλέα. Ωστόσο, η συμμετοχή πολλών δημοσίων υπαλλήλων στην κινητοποίηση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η κινητοποίηση που έχουν κηρύξει τα επτά μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, και βρισκόταν χθες στην 13η μέρα της, έχει παραλύσει σε τέτοιο βαθμό τη ζωή στη χώρα, που καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων σε πολλές περιοχές. Με άλλοθι αυτό, η «κυβέρνηση» που έχει διορίσει ο βασιλιάς από το Φλεβάρη του 2005 ανέπτυξε (κι άλλες) μονάδες του στρατού σε τμήματα της πρωτεύουσας, Κατμαντού.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - χθες στο Κατμαντού έπεφτε καταρρακτώδης βροχή - χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν για άλλη μια μέρα την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων για να αξιώσουν επαναφορά της δημοκρατίας. Το σύνθημα που ακούγεται πλέον είναι «Κάτω η μοναρχία».

Για άλλη μια φορά, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας σοβαρά έναν στην Μπουνταναγκάρ. Στη Νεπάλγκουτζ, διαδηλωτές «βανδάλισαν» άγαλμα του Γκιανέντρα και η αστυνομία άνοιξε μαζικά πυρά - τραυματίζοντας τουλάχιστον 36, τους δύο πολύ σοβαρά. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και δημοσιογράφος του BBC, σύμφωνα με την εφημερίδα Καντιπούρ. Στην Ουντάιπουρ, τραυματίστηκαν πάνω από 200 διαδηλωτές από τα ρόπαλα των αστυνομικών.

Μάλιστα, σε μια από τις διαδηλώσεις, εμφανίστηκαν και «άγνωστοι», οι οποίοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Ο νέος απεσταλμένος της κυβέρνησης της Ινδίας στο Νεπάλ, Κάραν Σινγκχ, που αναμενόταν σήμερα στο Κατμαντού, δήλωσε στο μεταξύ ότι η κατάσταση στη χώρα «δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου».

«Μπορεί να δούμε (τον βασιλέα) να ανατρέπεται αν δεν κάνει κάτι τις ερχόμενες βδομάδες ή μέρες», δήλωσε Δυτικός διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται η αιματοχυσία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται στην κατεχόμενη χώρα το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που δημιουργούν ερωτηματικά αφού έχουν στόχο θρησκευτικούς χώρους. Αλλες δύο επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα έγιναν χτες μπροστά σε δυο τεμένη των Σιιτών στη Βαγδάτη και η δεύτερη έκρηξη φαίνεται ότι έχει προκαλέσει θύματα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί ακριβής αριθμός.

Νωρίτερα, μία άλλη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο καφετερίας, όπου συχνάζουν αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 20. Μεταξύ των νεκρών είναι τρεις αστυνομικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι άμαχοι πολίτες, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας. Επίσης, σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας εντοπίστηκαν συνολικώς 15 πτώματα με τραύματα από σφαίρες, περίπου 24 ώρες αφού είχαν ανακαλυφθεί άλλα 17 πτώματα, ανακοινώθηκε από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Τέλος, μάχες και σποραδικά πυρά συνεχίζουν να καταγράφονται στις σουνιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπως την Ατζαμίγια ή την Ντόρα. Στην Ατζαμίγια τα ξημερώματα αστυνομικός σταθμός δέχτηκε επίθεση και κατά την ανταλλαγή των πυρών έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, επανέλαβε και πάλι την αλληλεγγύη του στον επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ απορρίπτοντας κατηγορηματικά την περίπτωση παραίτησής του. Παραίτηση που ζήτησαν και ζητούν απόστρατοι στρατηγοί και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, για να απαντηθεί το ερώτημα: «Ποιος έχασε στο Ιράκ;»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Και βρέφη στα κατοχικά σκόπευτρα

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «σκότωσαν πέντε μαχητές του εχθρού» σε μάχη στο νότιο Αφγανιστάν, στην επαρχία Κουνάρ, κοντά στο Πακιστάν. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην ίδια περιοχή από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», τραυμάτισαν ένα νεογέννητο κοριτσάκι, τη μητέρα του, ένα πεντάχρονο αγόρι και άλλους πέντε Αφγανούς, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον «αυτοκινήτων που δε σταμάτησαν» στα σήματά τους. Οι κατοχικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία ανακοίνωση για το περιστατικό. Ο παππούς του βρέφους είπε ότι «κατέστρεψαν τη ζωή μας... δεν είπαν τίποτα κι έφυγαν».

Στο μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωνε χτες ότι «διεξάγει έρευνα» για τους θανάτους τουλάχιστον επτά αμάχων και τουλάχιστον τεσσάρων Αφγανών αστυνομικών από πυρά Αμερικανών στρατιωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ