ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι άρρωστοι πληρώνουν αναμονή και εξετάσεις

Οι λίστες ξεπερνούν τους έξι μήνες για μαστογραφία στον «Αγιο Σάββα», απ' όπου χτες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε δημαγωγικά ότι σε λίγο καιρό θα αποτελούν μια κακή ανάμνηση

Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα, ενώ οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στο νοσοκομείο μακραίνουν
Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα, ενώ οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στο νοσοκομείο μακραίνουν
Με ανεπίτρεπτες αναμονές για απαραίτητες εξετάσεις και άγριες αμοιβές στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, πληρώνουν οι καρκινοπαθείς της χώρας τις τεράστιες ελλείψεις που δημιουργεί στα ογκολογικά νοσοκομεία η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν στην Υγεία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ομως, χτες, ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας «Αγιος Σάββας» και επιδόθηκε σε δημαγωγικές υποσχέσεις και σε προτροπές προς τη διοίκησή του για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις!

Οπως υπογράμμισαν στον υπουργό οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Αγίου Σάββα», η αναμονή για μαστογραφία ή εξέταση στην κλινική μαστού φτάνει τους έξι μήνες, στις γυναικολογικές κλινικές υπάρχει αναμονή τριών-τεσσάρων μηνών, στις ακτινοβολίες «γίνεται η κόλαση» αφού η αναμονή φτάνει τους δυο μήνες, τα ραντεβού για υπερήχους είναι για τον Ιούλη, ενώ η αναμονή για εξετάσεις ανίχνευσης των μεταστάσεων ξεπερνά το μήνα. Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αναγκάζονται να προπληρώνουν απ' την τσέπη τους πακέτα εξετάσεων που κοστίζουν και 400 ευρώ και στη συνέχεια να διεκδικούν το 70% απ' το Ταμείο τους. Περισσότεροι από 800 ασθενείς περιμένουν για εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ πέντε από τα δέκα χειρουργεία δε λειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Κλειστό παραμένει και πλήρως εξοπλισμένο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα. Κενές παραμένουν 185 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Πεθαίνουν στην αναμονή!

Η κατάσταση αυτή εξανάγκασε ακόμα και μέλη της διοίκησης να πουν στον υπουργό ότι «άνθρωποι πεθαίνουν εκτός του νοσοκομείου περιμένοντας»!

Παρ' όλα αυτά ο Δ. Αβραμόπουλος μοίρασε γενικόλογες υποσχέσεις και εθιμοτυπικά ευχετήρια, ότι το νοσοκομείο θα αλλάξει όψη σε πέντε μήνες, θα βελτιωθεί η υποδομή του και θα ενισχυθεί με προσωπικό. Και προσπέρασε ελαφρά τη καρδία τις λίστες αναμονής λέγοντας ότι «οι εικόνες αυτές τελειώνουν» και σε λίγο καιρό θα είναι «σαν κακή ανάμνηση στο παρελθόν»! Κατά τ' άλλα, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος εξαντλήθηκαν σε προτροπές προς τη διοίκηση να απευθυνθεί σε ιδιωτικά συνεργεία για την ανάπλαση και συντήρηση του κτιρίου και του ιατρικού εξοπλισμού.

Εκρηκτική κατάσταση σε όλη τη χώρα

Τεράστιες ελλείψεις αντιμετωπίζει και το «Μεταξά» στον Πειραιά. Βάσει του οργανισμού του 1986 υπάρχουν 370 κενές θέσεις προσωπικού. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνει τους τρεις μήνες και οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το σύστημα νοσηλείας στο σπίτι βουλιάζει αφού 4 νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όλου του Πειραιά.

Και στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για το ενδοκρινολογικό η αναμονή φθάνει τους 5 μήνες, ενώ τα ραντεβού για προληπτικό έλεγχο μαστού ή για το τμήμα ραδιοϊσοτόπων είναι για μετά τρεις μήνες. Στο τμήμα ακτινοθεραπείας εργαζόμενοι, γιατροί και μηχανήματα δουλεύουν στο «φουλ» φτάνοντας να εξυπηρετούν τη μέρα έως 90 ασθενείς. Υπάρχουν μέρες που προσέρχονται στο Θεαγένειο μέχρι και 100 ασθενείς για ακτινοθεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται επιλογή των περιστατικών.

Στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) Κρήτης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ λόγω των ανεπαρκών χώρων γίνεται νοσηλεία στους διαδρόμους!

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Περικοπές και στις εξαγγελίες!

Η μεταφορά του αίματος εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρίες, που θα διαχειριστούν ιλιγγιώδη ποσά για την προμήθεια των νέων κέντρων ελέγχου με διάφορα υλικά!

Την ευαγγελική ρήση «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με» θύμισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τις χτεσινές ανακοινώσεις για το μοριακό έλεγχο (σύστημα ΝΑΤ) του αίματος, καθώς άρχισαν οι περικοπές και στις εξαγγελίες που έκανε πριν είκοσι μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της μόλυνσης με τον ιό του ΕΪΤΖ της 17χρονης και του 76χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Τότε (28/3/2006) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πομπωδώς ότι εντός δύο μηνών θα επεκταθεί το σύστημα ΝΑΤ στις αιμοδοσίες έξι ακόμα νοσοκομείων (Κρατικό της Νίκαιας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, Βενιζέλειο, Ερυθρός Σταυρός και Αμαλία Φλέμιγκ) - που δεν εφαρμόζεται. Τώρα το σύστημα ΝΑΤ εφαρμόζεται σε οκτώ νοσοκομεία (Γ. Γεννηματάς, Λαϊκό, Ιπποκράτειο Αθήνας, νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Πάτρας και Αγιος Ανδρέας Πάτρας).

Χτες ο υπουργός Υγείας επανήλθε, ανακοινώνοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο με εννιά μόνο κέντρα μοριακού ελέγχου, που θα είναι έτοιμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2006. «Με επίκεντρο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είπε ο υπουργός, δημιουργούμε ένα πανελλαδικό Δίκτυο Μοριακού Ελέγχου, ξεκινώντας από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και συνεχίζοντας σταδιακά με τη θεμελίωση Κέντρων Μοριακού στο "Λαϊκό", στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Πάτρας στο Ρίο, της Κορίνθου, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, καθώς και "Βενιζέλειου" στην Κρήτη».

Μ' άλλα λόγια δηλαδή υπάρχει μια μείωση πέντε κέντρων. Και ο σχεδιασμός αυτός αφ' ενός δεν ανταποκρίνεται στις χωροταξικές και πληθυσμιακές ανάγκες της χώρας, αφ' ετέρου συνοδεύεται με την εκχώρηση της μεταφοράς του αίματος σε ιδιωτικές εταιρίες. Την αναντιστοιχία του σχεδιασμού με τις λαϊκές ανάγκες ανέδειξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτησή τους για την αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Αίματος στη Λέσβο.

Με το νέο σχεδιασμό θα γίνει «οικονομία κλίμακος», όπως ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος το συνολικό κόστος ελέγχου ανά μονάδα αίματος θα φτάσει κοντά στα 60 ευρώ (50 ευρώ για τα αντιδραστήρια και τα άλλα στοιχεία συν το ΠΦΑ). Σήμερα μόνο για τα αντιδραστήρια το κόστος ελέγχου ανά μονάδα είναι 37,4 ευρώ. Τα ποσά γίνονται ιλιγγιώδη όταν - όπως ανέφεραν οι υπουργοί - γίνει έλεγχος σε 700.000 μονάδες το χρόνο. Και όπως, λένε οι πληροφορίες, τα ποσά αυτά θα τα διαχειριστούν μόνο δυο εταιρίες που είναι προμηθευτές αντιδραστηρίων και πρόκειται να τους γίνει ανάθεση για τρία ή πέντε χρόνια.

Το προσωπικό στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι έλεγε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, για να συμπληρώσει ότι η μεταφορά του αίματος θα γίνει από ιδιωτικές εταιρίες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνειδητά αφήνει στο περιθώριο την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας που θα διασφάλιζε και πληρότητα -και ποιότητα - αίματος.

Ιδού οι πραγματικές ανάγκες

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη και Παναγιώτη Κοσιώνη για τη δημιουργία Κέντρου Αίματος στη Λέσβο

Σε αντίθεση με την υπόταξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης με χτεσινή Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις των αναγκών στην αιμοδοσία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα των φορέων και κατοίκων της Λέσβου για τη δημιουργία Κέντρου Αίματος στο νησί που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει εξειδικευμένους ελέγχους, όπως το ΕΪΤΖ και η ηπατίτιδα. Οι λόγοι, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που κάνουν επιτακτική την ανάγκη της δημιουργίας τέτοιου κέντρου στο νησί είναι:

  • Η Λέσβος όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κυρίως το χειμώνα, αντιμετωπίζει προβλήματα με τις συγκοινωνίες που κάνουν αδύνατη τη μεταφορά μονάδων ή δειγμάτων αίματος στην Αθήνα.
  • Ο Νομός Λέσβου συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος από εθελοντές αιμοδότες αλλά και από το στρατό.
  • Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργούν: Μονάδα Μεσογειακής Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής αναιμίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με πολλούς χρονίως πάσχοντες που μεταγγίζονται τακτικά και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση καθώς και Μονάδα Εντατικής θεραπείας, ενώ αντιμετωπίζονται με μεταγγίσεις πολλές νεοπλασίες.
  • Στο νησί λειτουργεί το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Λαθρομεταναστών για την υποδοχή και διαμονή οικονομιών μεταναστών με πολλαπλές ανάγκες αιματολογικών ελέγχων και περίθαλψης σε περιπτώσεις χρόνιας πάθησης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ