Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι άρρωστοι πληρώνουν αναμονή και εξετάσεις

Οι λίστες ξεπερνούν τους έξι μήνες για μαστογραφία στον «Αγιο Σάββα», απ' όπου χτες ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε δημαγωγικά ότι σε λίγο καιρό θα αποτελούν μια κακή ανάμνηση

Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα, ενώ οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στο νοσοκομείο μακραίνουν
Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα, ενώ οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στο νοσοκομείο μακραίνουν
Με ανεπίτρεπτες αναμονές για απαραίτητες εξετάσεις και άγριες αμοιβές στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, πληρώνουν οι καρκινοπαθείς της χώρας τις τεράστιες ελλείψεις που δημιουργεί στα ογκολογικά νοσοκομεία η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν στην Υγεία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ομως, χτες, ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας «Αγιος Σάββας» και επιδόθηκε σε δημαγωγικές υποσχέσεις και σε προτροπές προς τη διοίκησή του για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις!

Οπως υπογράμμισαν στον υπουργό οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Αγίου Σάββα», η αναμονή για μαστογραφία ή εξέταση στην κλινική μαστού φτάνει τους έξι μήνες, στις γυναικολογικές κλινικές υπάρχει αναμονή τριών-τεσσάρων μηνών, στις ακτινοβολίες «γίνεται η κόλαση» αφού η αναμονή φτάνει τους δυο μήνες, τα ραντεβού για υπερήχους είναι για τον Ιούλη, ενώ η αναμονή για εξετάσεις ανίχνευσης των μεταστάσεων ξεπερνά το μήνα. Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αναγκάζονται να προπληρώνουν απ' την τσέπη τους πακέτα εξετάσεων που κοστίζουν και 400 ευρώ και στη συνέχεια να διεκδικούν το 70% απ' το Ταμείο τους. Περισσότεροι από 800 ασθενείς περιμένουν για εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ πέντε από τα δέκα χειρουργεία δε λειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Κλειστό παραμένει και πλήρως εξοπλισμένο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα. Κενές παραμένουν 185 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Πεθαίνουν στην αναμονή!

Η κατάσταση αυτή εξανάγκασε ακόμα και μέλη της διοίκησης να πουν στον υπουργό ότι «άνθρωποι πεθαίνουν εκτός του νοσοκομείου περιμένοντας»!

Παρ' όλα αυτά ο Δ. Αβραμόπουλος μοίρασε γενικόλογες υποσχέσεις και εθιμοτυπικά ευχετήρια, ότι το νοσοκομείο θα αλλάξει όψη σε πέντε μήνες, θα βελτιωθεί η υποδομή του και θα ενισχυθεί με προσωπικό. Και προσπέρασε ελαφρά τη καρδία τις λίστες αναμονής λέγοντας ότι «οι εικόνες αυτές τελειώνουν» και σε λίγο καιρό θα είναι «σαν κακή ανάμνηση στο παρελθόν»! Κατά τ' άλλα, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος εξαντλήθηκαν σε προτροπές προς τη διοίκηση να απευθυνθεί σε ιδιωτικά συνεργεία για την ανάπλαση και συντήρηση του κτιρίου και του ιατρικού εξοπλισμού.

Εκρηκτική κατάσταση σε όλη τη χώρα

Τεράστιες ελλείψεις αντιμετωπίζει και το «Μεταξά» στον Πειραιά. Βάσει του οργανισμού του 1986 υπάρχουν 370 κενές θέσεις προσωπικού. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνει τους τρεις μήνες και οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το σύστημα νοσηλείας στο σπίτι βουλιάζει αφού 4 νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όλου του Πειραιά.

Και στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για το ενδοκρινολογικό η αναμονή φθάνει τους 5 μήνες, ενώ τα ραντεβού για προληπτικό έλεγχο μαστού ή για το τμήμα ραδιοϊσοτόπων είναι για μετά τρεις μήνες. Στο τμήμα ακτινοθεραπείας εργαζόμενοι, γιατροί και μηχανήματα δουλεύουν στο «φουλ» φτάνοντας να εξυπηρετούν τη μέρα έως 90 ασθενείς. Υπάρχουν μέρες που προσέρχονται στο Θεαγένειο μέχρι και 100 ασθενείς για ακτινοθεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται επιλογή των περιστατικών.

Στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) Κρήτης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ λόγω των ανεπαρκών χώρων γίνεται νοσηλεία στους διαδρόμους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ