Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Επιτροπές» - προπύργια της νέας επίθεσης

Με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ, προχωράει άμεσα στο πετσόκομμα των ΒΑΕ και στην παραπέρα καταλήστευση των Ταμείων

Με όσες «επιτροπές» κι αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δε θα νομιμοποιήσουν τη νέα επίθεση στα δικαιώματά τους

Avaton

Με όσες «επιτροπές» κι αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δε θα νομιμοποιήσουν τη νέα επίθεση στα δικαιώματά τους
Ανεβάζει στροφές στην αντιασφαλιστική της επίθεση η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας τη νομιμοποίησή της μέσω «Επιτροπών» και «κοινωνικοεταιρικών» μηχανισμών. Αξιοποιώντας πλήρως τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους της ίδιας και του ΠΑΣΟΚ (2084/92 και 3029/02), αλλά και προχωρώντας πέρα από αυτούς, στόχο έχει το χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), την ακόμα μεγαλύτερη καταλήστευση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με παράλληλη μείωση των συντάξεων, παρά τα όσα αντίθετα ισχυρίζεται.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος προανήγγειλε:

  • Για τα ΒΑΕ: Την κατάθεση νομοσχεδίου, το αργότερο μέχρι το τέλος Μάη. Η μισή ύλη θα αφορά ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ, και η άλλη μισή άλλα ασφαλιστικά ζητήματα. Μέσα σε αυτό θα προβλέπεται η ενεργοποίηση «Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής» - όπως την αποκάλεσε - η οποία μέχρι το τέλος του 2006 θα έχει καταθέσει πρόταση για τον επανακαθορισμό - πετσόκομμα - «της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ, της ΔΕΗ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Πρόκειται για εφαρμογή της αντιασφαλιστικής διάταξης του νόμου 3029, του ΠΑΣΟΚ, και κινείται στην κατεύθυνση αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ. Η νέα λίστα θα αφορά σε όσους ασφαλιστούν από 1/1/2008.
  • Για την περιουσία των Ταμείων: Τη σύσταση «Επιτροπής», μετά το Πάσχα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδας (ήδη έχει γίνει ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων), που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση πρότασης για την «αξιοποίηση» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Με άλλα λόγια, για το πώς θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ η κλοπή των χρημάτων των εργαζομένων από το μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε δέκα μέρες θα εκδοθεί μια έκθεση του υπουργείου, που θα αποτυπώνει την περιουσία, με στοιχεία του 2005.
  • Για το ρόλο των «επιτροπών»: Την ενεργοποίηση της πρόσκλησης, αμέσως μετά το Πάσχα, προς κόμματα και «κοινωνικούς εταίρους» για τη συμμετοχή σε Επιτροπή που θα κάνει - μέχρι το τέλος αυτής της κυβερνητικής τετραετίας - απογραφή του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο θα αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση για την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομικών, με επιστολή τους, ζητούν από την πρόεδρο της Βουλής να οριστεί ημερομηνία για κοινή συνεδρίαση, επίσης μετά το Πάσχα, των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η διαδικασία για τη λειτουργία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (και αυτή προβλέπεται από το νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ), ενώ ενδέχεται η ανάθεση αναλογιστικής μελέτης σε διεθνή οίκο. Στόχος όλων αυτών των επιτροπών είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος συναίνεσης και νομιμοποίησης της εφαρμογής ακόμα πιο σκληρών αντιασφαλιστικών πολιτικών.
  • Κωδικοποίηση ασφαλιστικής νομοθεσίας: Επιταχύνεται και ένα μεγάλο μέρος της θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι. Η κωδικοποίηση ενέχει τον κίνδυνο αφαίρεσης ευεργετικών διατάξεων που υπάρχουν σήμερα για τους εργαζόμενους και επομένως παραπέρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ακόμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητηθούν στη Βουλή οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν από την εφαρμογή των νόμων 2084/92 και 3029/02, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, μετά το Πάσχα, θα συγκληθεί ξανά η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι η προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που συντελούν στο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης, ο υπουργός ανήγγειλε νέα ρύθμιση των οφειλών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ και την ίδρυση Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού Οργανισμών και Φορέων - έχει ήδη ψηφιστεί με νόμο - για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, σιγοντάροντας την επιθετικότητα της κυβέρνησης, έσπευσε χτες, διά του Ευ. Βενιζέλου, να «ψέξει» τη ΝΔ για καθυστερήσεις στη λειτουργία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, στο παραπέρα τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων και την αδρανοποίηση της επιτροπής για το πετσόκομμα των ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ