ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
«Glo-cal Flexi-curity»

Κι όποιος τρελάνει τους πιο πολλούς

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην «ανανεωτική αριστερά» ότι πρωτοπορεί μονίμως. Ποιος άλλος θα κατάφερνε τόσο καλά να κατεβαίνουν - σα να πρόκειται για ένα κόμμα - δύο ψηφοδέλτια στη νομαρχία Αθήνας, χωρίς να συγκρούεται το ένα με το άλλο και μάλιστα έτσι που να ενοποιείται ιδεολογικά η μάχη χωρίς να μένει κανένας δυσαρεστημένος;

Εξηγούμαστε: Ο έρημος μέχρι προχτές όρος της «ευελ-φάλειας» απέκτησε και το επίθετό του την «παγκοσμιο-τοπική». Διαβάζεται όλο μαζί: Παγκοσμιοτοπική Ευελφάλεια! Κι επειδή είμεθα και διεθνιστές προτιμούμε τον αυθεντικό όρο: Glocal Flexicurity! Το επίθετο παράγεται, κατά τον κ. Πανούση, από τις λέξεις Global και Local. Το ουσιαστικό παράγεται, κατά την κ. Διαμαντοπούλου, από τις λέξεις Flexibility και Security. Ολα μαζί προβάλλουν ένα σύγχρονο όραμα: Να σκέφτεσαι, λέει, παγκόσμια και να δρας τοπικά με στόχο την ευελιξία με ασφάλεια!

Και μετά διαμαρτυρόμαστε για τη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ. Εδώ οι άνθρωποι έχουν απογειωθεί...

Αντε, τώρα, εσύ, ο ταπεινός που πρέπει να τα φέρεις βόλτα με τα 77 λεπτά αύξηση - μεικτά, να κατανοήσεις το βάθος του οράματος. Αυτά είναι, παιδί μου, πράγματα για ανώτερες συνειδήσεις, προορισμένες να ηγεμονεύσουν στο χώρο, που ελέω της ματωμένης ιστορίας του, κακώς καταλαμβάνει ακόμα το ΚΚΕ. Λέτε να φταίνε ονόματα όπως ενός εκ των γεννητόρων αυτών των ιδεών; «Χριστό-φορος»!

Είναι και η άλλη σύμπτωση: Ο όρος πλασαρίστηκε στα ΜΜΕ την ίδια ακριβώς ώρα που στις εκκλησίες ψαλλόταν ο καθαρτήριος ύμνος της Κασσιανής. Ενιωσαν μια ταύτιση, έχουν κάποια ντροπή να κρύψουν και ψάχνουν κάθαρση με ύμνους στο σύγχρονο θεό τους, την ΕΕ; Αβυσσος...

Αλλά, πάλι, πάνω που πας να ησυχάσεις, σου προκύπτει ο «ηγεμονικός κυβερνητισμός»! Ενας ακόμα όρος που τους ενώνει. Ομολογούμε πως έκαναν ένα βήμα. Πριν από καιρό, το «κοκκινοπράσινο» εξηγούσε πώς θα κατορθώσει ο ΣΥΝ να πάρει την ιδεολογική ηγεμονία από το ΚΚΕ. Τώρα, ο υποψήφιος που τους ενώνει, δηλώνει ανοιχτά και το δρόμο. Σα να διαβάζεις κακέκτυπο της πιο δεξιάς έκφρασης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Μην ξενίζεσαι. Την ίδια ώρα, το πρότυπο, ο Πρόντι, διακηρύσσει πως κεντρικός στόχος είναι η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα με όρους σκληρού καπιταλιστικού κέντρου.

Μπλέξαμε. Και πάνω σ' όλα έρχεται και η Ράιχ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ»... του μεγάλου κεφαλαίου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δημοσκόπηση - έκπληξη, μεταρρυθμίσεις ζητούν οι πολίτες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 50,2% ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις Καραμανλή

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ το Πασχαλινό τραπέζι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στη δίνη του ακριβού πετρελαίου οι αγορές

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΜΠΑΝΑ για τις συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στα πανεπιστήμια

ΤΑ ΝΕΑ: Βάζουν πλαφόν στα χρόνια σπουδών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρήξη ισλαμιστών με κεμαλιστές στην Τουρκία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΠ σε σακούλες σκουπιδιών

Η ΑΥΓΗ: Ενεργοί Πολίτες: Ξεκίνημα με ευρεία συσπείρωση

Η ΧΩΡΑ: 9.110 προσλήψεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 3.000 ανέργων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ


ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ-ΓΑΛΑΖΟ ΜΠΕΡΕ

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! «Ο κ. Πρόντι τάχθηκε μάλιστα υπέρ της δημιουργίας ενός σκληρού πυρήνα από χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα διαθέτουν τη βούληση να προωθήσουν ταχύτερα μια πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση. "Η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία θα μπορούσαν να τεθούν επικεφαλής στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων" πρόσθεσε ο κ. Πρόντι» (ο ηγέτης της «Ενωσης» στους «Sunday Times» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

«ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΣΜΟΣ»: «Η ηθική, η αισθητική και οι ευαισθησίες της αριστεράς δεν κινδυνεύουν τόσο από την προγραμματική συμμετοχή της σε συνεργασίες διακυβέρνησης όσο από την αυτο-ακύρωση της πολιτικής της εάν περιοριστεί στο να καταγγείλει την άδικη κοινωνία χωρίς να δέχεται να διαχειριστεί τα προβλήματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία» (ο υποψήφιος του ΣΥΝ Γ. Πανούσης, ως ντόπια εκδοχή της «κοκκινοπράσινης» Αριστεράς εξηγεί το πώς αυτή θα «ηγεμονεύσει» / «Η ΑΥΓΗ»).

«ΘΥΜΙΖΟΥΝ», ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; «Γραφεία... πολυεθνικής θυμίζουν οι χώροι που στεγάζουν τις Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι εγκαταστάσεις τους είναι πολυτελείς, μοντέρνες, άνετες, σύγχρονες και δεν θυμίζουν σε τίποτα τα παλαιού τύπου παραδοσιακά κομματικά γραφεία» (η περιγραφή από την Βούλα Κεχαγιά στα «ΝΕΑ»).

ΜΕΤΡΑ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΝΕΣ ΜΑΥΡΟΦΟΡΕΣ: «Η επίσκεψη - αστραπή που - όπως όλα δείχνουν - θα πραγματοποιήσει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αμέσως μετά το Πάσχα στη χώρα μας επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη σημασία που αποδίδει σ' αυτόν η Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που σε πολλά μέτωπα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αβροφροσύνες μεταξύ εκδοτών

«Αλλο ένα ενδιαφέρον πόνημα για την "κακή" εκδοχή της διαπλοκής μας χάρισε η ...σημαίνουσα γραφίδα του εκδότη της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας". Με το γνώριμο ύφος κήνσορα, απόλυτου κριτή και τιμητή των πάντων, ο κ. Θανάσης Τεγόπουλος εγκαλεί την κυβέρνηση που ...λιποψύχησε στη μάχη και την προτρέπει να ξαναρχίσει κυνήγι μαγισσών στο όνομα πάντα ...της προστασίας του Συντάγματος (...) Ο "τιμητής" επιμένει. Αμετανόητος και επιλήσμων. Ερημος και γραφικός. Ανήμπορος να ανιχνεύσει, μεταξύ άλλων, τη μυρωδιά της δικής του ...καμένης γούνας!» (με υπογραφή «Ω» στο «ΕΘΝΟΣ»).

Οταν μιλούν οι φίλοι να ακούς

«Το μέτωπο της παιδείας είναι θερμό από τη φύση του. Ιδιαιτέρως αυτό των Πανεπιστημίων. Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει φωτιά μεγάλη. Οποτε επιχειρήθηκε επέμβαση χωρίς προετοιμασία και εξαντλητικό διάλογο, προκάλεσε κύματα αντιδράσεων (...) Στην παρούσα φάση η Μαριέττα Γιαννάκου φιλοδοξεί να φέρει τη μεγάλη αλλαγή, να επιβάλει τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ (...) Πιστεύει ότι το θέμα είναι ώριμο και η ίδια νιώθει έτοιμη (...) Οι ενδείξεις όμως δεν είναι οι καλύτερες (...) Επιπλέον οι κοινωνικές συνθήκες έγιναν οξύτερες, η ατμόσφαιρα αμφισβήτησης στον κύκλο της νεολαίας είναι εντονότερη (...) Οσο αγαθές και αν είναι οι προθέσεις της, όσο και αν οι ανάγκες επιβάλλουν την επέμβαση στα ΑΕΙ, οι οιωνοί δεν είναι άριστοι. Αρκεί μια σπίθα για την έκρηξη. Θα έμοιαζε με ατύχημα αν την προσέφερε η κ. Γιαννάκου...» (ο Αντώνης Καρακούσης στα «ΝΕΑ»).

«η εν πολλαίς αμαρτίαις»

«Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,

την σην αισθομένη θεότητα,

μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν οδυρομένη,

μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει.

Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,

ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ,

κάμφθητί μοι προς ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει.

Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας...»

(μ' όλο το συμπάθιο στους θρησκευόμενους, θέλουμε να αφιερώσουμε εξαιρετικά στην Glocal Flexicurity, το τροπάριο της Κασσιανής από τη χτεσινή λειτουργία που βρήκαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ