Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Glo-cal Flexi-curity»

Κι όποιος τρελάνει τους πιο πολλούς

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην «ανανεωτική αριστερά» ότι πρωτοπορεί μονίμως. Ποιος άλλος θα κατάφερνε τόσο καλά να κατεβαίνουν - σα να πρόκειται για ένα κόμμα - δύο ψηφοδέλτια στη νομαρχία Αθήνας, χωρίς να συγκρούεται το ένα με το άλλο και μάλιστα έτσι που να ενοποιείται ιδεολογικά η μάχη χωρίς να μένει κανένας δυσαρεστημένος;

Εξηγούμαστε: Ο έρημος μέχρι προχτές όρος της «ευελ-φάλειας» απέκτησε και το επίθετό του την «παγκοσμιο-τοπική». Διαβάζεται όλο μαζί: Παγκοσμιοτοπική Ευελφάλεια! Κι επειδή είμεθα και διεθνιστές προτιμούμε τον αυθεντικό όρο: Glocal Flexicurity! Το επίθετο παράγεται, κατά τον κ. Πανούση, από τις λέξεις Global και Local. Το ουσιαστικό παράγεται, κατά την κ. Διαμαντοπούλου, από τις λέξεις Flexibility και Security. Ολα μαζί προβάλλουν ένα σύγχρονο όραμα: Να σκέφτεσαι, λέει, παγκόσμια και να δρας τοπικά με στόχο την ευελιξία με ασφάλεια!

Και μετά διαμαρτυρόμαστε για τη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ. Εδώ οι άνθρωποι έχουν απογειωθεί...

Αντε, τώρα, εσύ, ο ταπεινός που πρέπει να τα φέρεις βόλτα με τα 77 λεπτά αύξηση - μεικτά, να κατανοήσεις το βάθος του οράματος. Αυτά είναι, παιδί μου, πράγματα για ανώτερες συνειδήσεις, προορισμένες να ηγεμονεύσουν στο χώρο, που ελέω της ματωμένης ιστορίας του, κακώς καταλαμβάνει ακόμα το ΚΚΕ. Λέτε να φταίνε ονόματα όπως ενός εκ των γεννητόρων αυτών των ιδεών; «Χριστό-φορος»!

Είναι και η άλλη σύμπτωση: Ο όρος πλασαρίστηκε στα ΜΜΕ την ίδια ακριβώς ώρα που στις εκκλησίες ψαλλόταν ο καθαρτήριος ύμνος της Κασσιανής. Ενιωσαν μια ταύτιση, έχουν κάποια ντροπή να κρύψουν και ψάχνουν κάθαρση με ύμνους στο σύγχρονο θεό τους, την ΕΕ; Αβυσσος...

Αλλά, πάλι, πάνω που πας να ησυχάσεις, σου προκύπτει ο «ηγεμονικός κυβερνητισμός»! Ενας ακόμα όρος που τους ενώνει. Ομολογούμε πως έκαναν ένα βήμα. Πριν από καιρό, το «κοκκινοπράσινο» εξηγούσε πώς θα κατορθώσει ο ΣΥΝ να πάρει την ιδεολογική ηγεμονία από το ΚΚΕ. Τώρα, ο υποψήφιος που τους ενώνει, δηλώνει ανοιχτά και το δρόμο. Σα να διαβάζεις κακέκτυπο της πιο δεξιάς έκφρασης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Μην ξενίζεσαι. Την ίδια ώρα, το πρότυπο, ο Πρόντι, διακηρύσσει πως κεντρικός στόχος είναι η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα με όρους σκληρού καπιταλιστικού κέντρου.

Μπλέξαμε. Και πάνω σ' όλα έρχεται και η Ράιχ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ