Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης σχετικά με το πόρισμα που δημοσιεύτηκε για το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Σε μαζικούς αγώνες με το εργατικό κίνημα και όλο το λαό ενάντια στα μέτρα που ιδιωτικοποιούν την ανώτατη εκπαίδευση και την παραδίδουν βορά στο κεφάλαιο, καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές η ΚΝΕ, σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού της Συμβουλίου με αφορμή τις προτάσεις της επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) για το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Με δεδομένο ότι «το πόρισμα του ΕΣΥΠ αποτελεί τη βάση για το νόμο - πλαίσιο που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της ΝΔ το επόμενο διάστημα», το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του:

«Το πόρισμα του ΕΣΥΠ έχει στόχο να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, να θεσμοθετήσει την ιδιωτικοοικονομική, επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Με τις προτάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιδιώκουν να προσαρμόσουν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για πιο ασφυκτικό έλεγχο και παρέμβαση στη λειτουργία των ιδρυμάτων, στην επιστημονική γνώση που διδάσκεται, για αυριανούς αποφοίτους μισομορφωμένους, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα, για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ, με την οποία συνηγορεί το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό έχουν θέσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και καταργούν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ με τη στρατηγική της Λισαβόνας και τη Συνθήκη της Μπολόνια για την ανώτατη εκπαίδευση.

Σε αυτό συνηγορούν τα μέτρα και οι στόχοι που προτείνει η πανεπιστημιακή επιτροπή του ΕΣΥΠ:

  • Με την "αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων" και την εισαγωγή μάνατζερ επιδιώκεται η λειτουργία των ιδρυμάτων με κριτήριο τον ανταγωνισμό και το κέρδος, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις.
  • Περιορίζεται το άσυλο, το οποίο διασφαλίζει την ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων, γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν τη δράση φοιτητών, καθηγητών, όλου του λαού ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και υποβάθμισης της επιστημονικής γνώσης.
  • Με την κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων.
  • Με την κατάργηση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας και τις προτάσεις για φοιτητικά δάνεια και ανταποδοτικές υποτροφίες.
  • Με τη θεσμοθέτηση διδάκτρων σε όλα τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
  • Με την αποπομπή των φοιτητών που καθυστερούν τις σπουδές, η πλειονότητα των οποίων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο κόστος της "δωρεάν" Παιδείας και αναγκάζεται να δουλεύει σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

«Το ΚΣ της ΚΝΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να οργανώσουν μαζικούς αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους, με το εργατικό κίνημα και όλο το λαό ενάντια στα μέτρα και το νόμο - πλαίσιο που ιδιωτικοποιούν την ανώτατη εκπαίδευση και την παραδίδουν βορά στους επιχειρηματίες και τους βιομηχάνους. Να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για επιστημονική μόρφωση και για ανάπτυξη της επιστήμης προς όφελος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας (2006-06-07 00:00:00.0)
Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν αυτοί! (2006-05-09 00:00:00.0)
Ανάγκη απάντησης στον οδοστρωτήρα των αναδιαρθρώσεων (2006-05-07 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων (2006-04-18 00:00:00.0)
Νόμος - Πλαίσιο... ιδιωτικοποίησης (2005-11-26 00:00:00.0)
Ανώτατη Εκπαίδευση: Ωρα μηδέν! (1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ