Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νόμος - Πλαίσιο... ιδιωτικοποίησης

Motion Team

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μεθοδικά από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ η συζήτηση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Η συζήτηση αυτή γίνεται στο φόντο της σφοδρής επίθεσης που εξελίσσεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τους νόμους που ψηφίστηκαν τη χρονιά που πέρασε, αλλά και τις εξελίξεις της χρονιάς που ξεκίνησε (ακαδημίες εργατοπατέρων και «πανεπιστήμια» παπάδων) που είναι απόδειξη της υλοποίησης της πολιτικής της Μπολόνια και σηματοδοτούν όξυνση στην προσπάθεια να ξεπουληθεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην ιδιωτική κερδοφορία, αλλά και να υποταχθεί απόλυτα η γνώση και η έρευνα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η πρόθεση της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι «έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες» για αλλαγή του νόμου - πλαισίου 1268/82, που ρυθμίζει τη λειτουργία των πανεπιστημίων, είναι να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για να διαμορφωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί που θα διευκολύνουν και θα διασφαλίσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην ίδια τη φυσιογνωμία της Ανώτατης Εκπαίδευσης: την άμεση υπαγωγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου, δηλαδή την πλήρη αναίρεση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της και την αλλοίωση της ίδιας της επιστημονικής της εγκυρότητας με «κατά παραγγελία» από τις επιχειρήσεις προγράμματα σπουδών και έρευνες.

Και αφού ο στημένος εθνικός διάλογος για την Παιδεία χρεοκόπησε, η κυβέρνηση προτάσσει τη λεγόμενη «επιτροπή σοφών» (επιτροπή 8 πανεπιστημιακών) που συγκροτήθηκε για να ενδύσει με ακαδημαϊκό κύρος τις θεσμικές αλλαγές, με επικεφαλής τον γνωστό από τις προκλητικές του δηλώσεις Θ. Βερέμη, πρόεδρο του ΕΣΥΠ.

Η «επιτροπή σοφών» θα καταλήξει στα τέλη του χρόνου σε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε (με βάση δηλώσεις της υπουργού Παιδείας) να προχωρήσουν οι αλλαγές μέχρι το καλοκαίρι του 2006.

Τα σημεία που εστιάζουν οι «σοφοί» της κυβέρνησης είναι:

  • Θεσμοθέτηση της λειτουργίας των ιδρυμάτων με ιδιωτικο-οικονομικούς όρους (η λεγόμενη «οικονομική αυτοτέλεια») με εισαγωγή μάνατζερ στα Πανεπιστήμια. Είναι σχέδιο που θα βάλει ταφόπλακα στα ψίχουλα που δίνονται τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα της ΝΔ εξάλλου προβλέπει να συνάπτεται συμφωνία (!) - επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ κράτους και πανεπιστημίων με ορίζοντα τετραετίας, που θα δεσμεύει ασφυκτικά τα πανεπιστήμια να προωθήσουν την ιδιωτικοποίησή τους και να εφαρμόσουν τα μέτρα της Μπολόνια, αφού από της εκπλήρωση της τετραετούς συμφωνίας θα εξαρτάται η χρηματοδότησή τους.
  • Μείωση της συμμετοχής των φοιτητών και των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης, μείωση το ποσοστού συμμετοχής στα εκλεκτορικά σώματα για την ανάδειξη των ακαδημαϊκών αρχών. Ταυτόχρονα προωθείται και η επέκταση της θητείας των πρυτανικών αρχών από 3 σε 4 χρόνια για να εναρμονιστεί με τις τετράχρονες συμφωνίες «ακαδημαϊκού έργου». Οι νέες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν «ευελιξία» και μεγαλύτερη «ελευθερία» στα πρυτανικά σχήματα στην εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών και τις προσαρμογές που απαιτούν από τα ιδρύματα οι αποφάσεις της Μπολόνια. Ταυτόχρονα συγκαλύπτουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα νοσηρά φαινόμενα συναλλαγών και ρουσφετιού που συνοδεύουν την πορεία ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αναγορεύοντας σαν αιτία τη φοιτητική συμμετοχή.
  • Χτύπημα των κατακτημένων, αναφαίρετων δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών με περιορισμό και, στην ουσία, κατάργηση του ασύλου. Η αλλαγή του καθεστώτος του ασύλου (λέγεται πχ το άσυλο να ισχύει μόνο για τους φοιτητές) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος κατήφορος, ανοίγει το δρόμο για παραπέρα αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις. Αλλωστε η αρχή ήδη έχει γίνει με καμερο-χαφιέδες στα ιδρύματα, με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης μέσα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε εστίες.
  • Ενίσχυση των ταξικών φραγμών, με κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, κατακερματισμός σε μικρότερες περιόδους σπουδών και διώξιμο όσων παιδιών δεν καταφέρνουν για τον έναν ή τον άλλο λόγο έγκαιρα να πάρουν πτυχίο, ξεχνώντας ότι η ίδια κυβερνητική πολιτική είναι που βάζει εμπόδια στους φοιτητές να σπουδάσουν απρόσκοπτα, καθώς δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ομαλές σπουδές. Χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, για να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ζωής και σπουδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πατάνε στην εκρηκτική κατάσταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια για να εκβιάσουν μια λύση προς την ιδιωτικοποίηση. Παρουσιάζουν την «ανταγωνιστικότητα» των ιδρυμάτων και τη «σύνδεση με την αγορά» ως δήθεν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης των αποφοίτων (η Ελλάδα μάλιστα είναι 2η χώρα σε ανεργία αποφοίτων στις χώρες της ΕΕ). Κρύβουν ότι η λειτουργία με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα θα κάνει τα πανεπιστήμια έρμαιο των διαθέσεων του κεφαλαίου, με την επιστήμη να «κόβεται και να ράβεται» ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας και τους απόφοιτους να γίνονται πιο προσαρμοστικοί στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το πρόβλημα της ανεργίας θα λυθεί μονάχα όταν η οικονομία θα συνδεθεί με τις λαϊκές ανάγκες, όταν δηλαδή το Πανεπιστήμιο θα βγάζει επιστήμονες που θα υπηρετούν τη γενική ευημερία και πρόοδο.

Χρειάζεται στην πράξη να βάλουμε φρένο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο, να μπλοκάρουμε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης.

Μόνη διέξοδος, μόνη λύση είναι η συντονισμένη πάλη των φοιτητών, των καθηγητών, των εργαζομένων, για ένα Παλλαϊκό Κίνημα Παιδείας με στόχο την αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας κι δωρεάν, με ιδρύματα που θα συνεργάζονται και δε θα «ανταγωνίζονται», που θα εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, για δουλιά με δικαιώματα. Για την κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συλλογικό - λαϊκό έλεγχο στην εκπαίδευση, ώστε η επιστήμη να γίνει σύμμαχος των λαϊκών στρωμάτων. Για τον αναπροσανατολισμό της έρευνας και της επιστήμης, ώστε να υπηρετεί τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, τη λαϊκή ευημερία και όχι τα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις 9 Δεκέμβρη, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί δίνουμε την πρώτη μαχητική απάντηση με τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη!


Κώστας ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ
Μέλος της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ