Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας

Εκτενή αποσπάσματα από το πλαίσιο πάλης που προτείνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στις Γενικές Συνελεύσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων

Με το πλαίσιο πάλης που καταθέτει στις συνελεύσεις και ήδη συναντά πλατιά αποδοχή η Πανσπουδαστική ξεκαθαρίζει:

«Οδηγός μας είναι αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα! Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας! Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί, θα διδάσκει και θα ερευνά για τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας. Δεν υπερασπιζόμαστε τα χάλια της σημερινής κατάστασης στα ιδρύματα και την πολιτική που ακολουθείται τόσα χρόνια και έχει φέρει τα πανεπιστήμια εδώ! Παλεύουμε να βγουν όλοι οι φοιτητές στο δρόμο! Να μαζικοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις! Παλεύουμε μαζί με το λαό. Με τα σωματεία που υιοθετούν τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας! Να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα το ζήτημα της Παιδείας»!

Μάλιστα, καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία άμεσα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζει, επιβεβαιώνουν την ταύτισή τους για πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματά μας. Υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωράνε πιο επιθετικά, χέρι χέρι, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση και τη δουλιά και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή (26/5) επιβεβαίωσαν την πλήρη ταύτισή τους, υιοθέτησαν πλήρως τις προτάσεις του ΕΣΥΠ για το νόμο - πλαίσιο. Ταυτόχρονα, στις 27 και 28 του Ιούνη, είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους υπουργούς Παιδείας των χωρών του ΟΟΣΑ στην Αθήνα για να επικυρώσουν και να προωθήσουν παραπέρα, πιο επιθετικά, τα σχέδιά τους για την υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων».

«Ο στόχος τους, συνεχίζει, είναι ξεκάθαρος: Η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η όξυνση των ταξικών φραγμών. Η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου και η υποταγή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Στο πλαίσιό της η ΠΚΣ περιγράφει τι θα περιλαμβάνει ο νόμος - πλαίσιο και σημειώνει ότι η αποβολή των φοιτητών που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, θα εφαρμοστεί και στους τωρινούς φοιτητές, στους οποίους θα μπει χρονικό όριο για να τελειώσουν.

Η Πανσπουδαστική σταθερά και ανυποχώρητα παλεύει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, διεκδικεί γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Επιγραμματικά απαιτεί: Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ερευνα κρατικά χρηματοδοτούμενη προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Ενταξη στον κρατικό προϋπολογισμό των χρημάτων από το ΕΠΕΑΕΚ και τα κοινοτικά κονδύλια. Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, πάσο και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Κρατικές υποτροφίες ύψους 300 ευρώ το μήνα και δωρεάν δωμάτια στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ. Κατάργηση των διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές.

Δουλιά με δικαιώματα

Η ΠΚΣ παλεύει για δουλιά με δικαιώματα και διεκδικεί: Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη απόδειξη για πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στο επιστημονικό αντικείμενο. Αμεση πρόσληψη των αποφοίτων με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Συνεχή επιμόρφωση των αποφοίτων μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπό την ευθύνη των πανεπιστημίων. Οχι στις πιστωτικές μονάδες, στο συμπλήρωμα διπλώματος και στη μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό δεξιοτήτων.

Παλεύει για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, για μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των αποφοίτων. Απαιτεί κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των ελαστικών σχέσεων και μορφών απασχόλησης. Λέει ένα βροντερό ΟΧΙ στις αντεργατικές ρυθμίσεις (ανασφάλιστη εργασία, ελεύθερες απολύσεις) για τους νέους εργαζόμενους στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της ανταγωνιστικότητας! Και απαιτεί μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και των άνεργων πτυχιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ