Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το προσχέδιο νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Ως το τέλος Απρίλη αναμένεται να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο του νέου νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, από την επιτροπή που έχει διορίσει το υπουργείο Παιδείας μέσα από τις διαδικασίες του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), προκειμένου να σπρώξει τα ιδρύματα ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση, εξασφαλίζοντας όμως ένα περίβλημα «συναίνεσης».

Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε χτες από κοινού με το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) του ΕΣΥΠ και έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο όπου διατηρούνται όλες οι προτάσεις της που οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων.

«Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του κόστους ζωής έχει επηρεάσει αρνητικά τους φοιτητές που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες», συμπεραίνει στο τέλος του κειμένου με τις προτάσεις της η επιτροπή του ΕΣΥΠ. Επειδή ακριβώς οι διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου που προτείνει θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα - θα εντείνουν, δηλαδή, ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς - προσθέτει ότι χρειάζεται να φτιαχτούν στις σχολές υπηρεσίες υποδοχής των φοιτητών που «θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα στέγασης», «ανεύρεσης εργασίας μέσα στο Πανεπιστήμιο (π.χ. εργασία στη Βιβλιοθήκη) και τυχόν ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης». Ως αντίδοτο, δηλαδή, στους φοιτητές που δε θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος των σπουδών τους, τα ιδρύματα θα τους προσφέρουν... ψυχοθεραπεία!

Στις προτάσεις της επιτροπής του ΕΣΥΠ προστίθεται ένα επιπλέον σημείο που αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, στο οποίο ενσωματώνονται οι σχετικές αποφάσεις της Μπολόνια, που ήδη εφαρμόζονται ως πρακτική στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ορίζεται, δηλαδή, ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι θα χωρίζονται σε «μάστερ» και «διδακτορικό», ότι τα μεταπτυχιακά θα μπορούν να έχουν δίδακτρα, να χρηματοδοτούνται απευθείας από ιδιωτικούς φορείς κλπ., ενώ προτείνεται τα πτυχία που χορηγούν οι σχολές πενταετούς φοίτησης (πολυτεχνεία, γεωπονικές) να αναγνωριστούν ως «μάστερ», πράγμα όμως που το έχει απορρίψει η υπουργός Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις παλιότερες προτάσεις της επιτροπής, που διατηρούνται, περιλαμβάνεται: Η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, η κατάργηση των μεταγραφών, ο ασφυκτικότερος έλεγχος της εξέλιξης των μελών διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, η επιβολή «μάνατζερ» σε κάθε ίδρυμα (που προφανώς θα φροντίζει για την εξεύρεση πόρων και για την καλύτερη εμπορική αξιοποίηση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος), η αλλαγή στο καθεστώς του ακαδημαϊκού ασύλου (που θα μπορεί να αίρεται με απόφαση απλώς των πρυτανικών αρχών) και η ένταση των ταξικών φραγμών με κατάργηση των μεταγραφών, περιορισμό του δικαιώματος παράτασης των σπουδών και «ανταποδοτικές υποτροφίες», δηλαδή απλήρωτη εργασία των φοιτητών μέσα στο ίδρυμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ