ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ανιχνεύουν τις δυνατότητες απασχόλησης των γερόντων

Κυνικές ομολογίες κυβέρνησης - ΕΕ, για τις μεθοδεύσεις παράτασης του εργάσιμου βίου

Κυβέρνηση και ΕΕ επιστρατεύουν ακόμα και τις στατιστικές έρευνες προκειμένου να «μαγειρέψουν» επιχειρήματα για την αύξηση του χρόνου παραμονής των εργαζομένων στην παραγωγή και μετά τα 65 χρόνια. Σ' αυτά τα πλαίσια κινείται και η έρευνα «Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 1995 - 2003» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με το επιμέρους ενδιαφέρον θέμα «προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας». Και τα ευρήματα είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Ανδρες και γυναίκες ηλικίας 65 χρόνων, κατά μέσο όρο φέρονται να δηλώνουν ότι δεν αναμένουν να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας μέχρι τα 74,9 οι άνδρες και τα 75,5 οι γυναίκες.

Το στόχο της έρευνας τον ομολογούν οι ίδιοι οι εμπνευστές της κυνικά. Ανιχνεύουν, μέχρι ποια ηλικία οι εργαζόμενοι μπορούν χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας να συνεχίζουν να λειτουργούν σαν εκμεταλλεύσιμη ύλη στα χέρια των επιχειρηματιών. Οπως σημειώνεται, άλλωστε, η «Κομισιόν έχει υποχρέωση να εισάγει στις επόμενες Εκθέσεις, που συντάσσονται την περίοδο της Ανοιξης, δείκτες υγείας, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των κρατών μελών στη Λισαβόνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνέπειες της καλής υγείας του πληθυσμού στην παραγωγικότητα και την εργασία αποτελούν προϋπόθεση για οικονομική ευημερία. Δηλαδή, πρόκειται για ένα σταθερό δείκτη που καταγράφει την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού ως παράγοντα παραγωγικότητας»!

Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στην περίπτωση της Ελλάδας, διενεργήθηκε σε ένα δείγμα περίπου 5.000 νοικοκυριών, σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω και καλύπτει την περίοδο 1995 - 2003. Στηρίζεται σε δύο βασικούς δείκτες: α) στην προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση. Πόσα δηλαδή, χρόνια εκτιμά ότι θα ζήσει κάποιος β) στην προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

Για τις μεν Γυναίκες: το προσδόκιμο όριο ζωής αυξήθηκε από 80,2 χρόνια το 1995 σε 81,3 χρόνια το 2003. Ο δείκτης «προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση», από 69,2 χρόνια το 1995 υποχώρησε ελαφρά στα 68,4 χρόνια το 2003.

Για τους Ανδρες: Ο δείκτης «προσδοκώμενης ζωής κατά τη γέννηση», από 75 χρόνια το 1995 αυξήθηκε στα 76,5 χρόνια το 2003, ενώ ο δείκτης «προσδοκώμενη ζωή χωρίς προβλήματα υγείας κατά τη γέννηση», αυξήθηκε από 65,8 χρόνια το 1995 σε 66,7 χρόνια το 2003.

Ενισχύουν όμως και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των εργαζομένων και μετά τα 65 τους χρόνια. Ετσι για τις μεν γυναίκες ηλικίας 65 χρόνων, εκτιμούν την προσδοκώμενη ζωή τους στα 18,9 χρόνια (σύνολο 83,9 χρόνια για το 2003) από τα οποία χωρίς προβλήματα υγείας θα ζήσουν τα 10,5 χρόνια. Θα μπορούν δηλαδή να εργάζονται μέχρι τα 75,5 χρόνια τους. Για τους άνδρες ηλικίας 65 χρόνων (στοιχεία 2003), εκτιμούν ότι θα ζήσουν άλλα 16,8 χρόνια, από τα οποία χωρίς προβλήματα υγείας τα 9,9 χρόνια!

ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ραγδαία επιδείνωση των ελλειμμάτων

Στο α' δίμηνο του 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχτηκε στα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στο 59,5%

Σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης συνέχισαν στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2006 τα ελλείμματα από τις κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας με το εξωτερικό, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2005. Στο εν λόγω διάστημα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας εκτοξεύτηκε στα 5,4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες της Ελλάδας με το εξωτερικό) στα 4,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 59,5% και 23,4% αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, που έχουν να κάνουν και με την εντεινόμενη κερδοσκοπία πάνω στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό και την εντεινόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Αποφασιστική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση έχει η μείωση του πλεονάσματος μεταβιβάσεων με την ΕΕ, καθώς και του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2006, εμφανίζουν και τα παρακάτω:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους δοσοληψίες της χώρας) διογκώθηκε κατά 1,76 δισ. ευρώ και έφτασε σε 4,72 δισ. ευρώ από 2,96 δισ. ευρώ στο δίμηνο του 2005.
  • Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 5,4 δισ. ευρώ από 4,38 δισ. ευρώ πέρσι. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων διογκώθηκε σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ (από 864 εκατ. ευρώ πέρσι) παίρνοντας αύξηση ύψους 636 εκατ. ευρώ.
  • Υπηρεσίες: Καταγράφεται μείωση του πλεονάσματος στα 995 εκατ. ευρώ, από 1,22 δισ. ευρώ πέρσι.
  • Δοσοληψίες με ΕΕ: Στο Α' δίμηνο του 2006 το ισοζύγιο «κεφαλαιακών μεταβιβάσεων» από την ΕΕ (πρόκειται κυρίως για καταβολές από το ΚΠΣ) εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 108 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο κατά 579 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2005 (687 εκατ. ευρώ).
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Συγκέντρωση αύριο στη Νομαρχία

Ανάστατοι είναι οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης καθώς οι εταιρίες μεταποίησης κρατούν τις τιμές των καπνών στα κατώτερα δυνατά επίπεδα έτσι που είναι αδύνατο να καλυφθεί ακόμη και το κόστος παραγωγής. Μέσα στο κλίμα εκβιασμών που έχει διαμορφωθεί όλο το τελευταίο διάστημα, οι αγρότες από τα καπνοχώρια της Ροδόπης αναγκάζονται να πουλούν το μπασμά στην εξευτελιστική τιμή των 60 λεπτών μέχρι και ένα ευρώ το κιλό ενώ σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις αγοράστηκαν καπνά με μεγαλύτερη τιμή.

Αύριο οι αγρότες της Ροδόπης θα πραγματοποιήσουν την πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον νομό τους με αποτέλεσμα να πλήττονται 8.000 οικογένειες που η μονοκαλλιέργεια του καπνού αποτελεί τη μοναδική τους απασχόληση. Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καπνοπαραγωγών Ν. Ροδόπης, η οποία διοργανώνει τη συγκέντρωση αναφέρεται:

«Συνάδελφοι δεν πάει άλλο. Μας οδηγούν στην καταστροφή. Με τους κανονισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεων, με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι και με τις εγγυητικές που δεν κατατέθηκαν και τώρα βρεθήκαμε σε μία δυσκολότατη θέση. Για πρώτη φορά 762 παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν τα καπνά τους με 30 λεπτά το κιλό.Τι κάνανε η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση; Πρέπει να αντιδράσουμε.

Σας καλούμε την Πέμπτη 20 Απριλίου στις 11 η ώρα το πρωί στη συγκέντρωση που οργανώνουμε στην οδό Βασιλέως Παύλου απέναντι από τη Νομαρχία.

Ζητάμε:

  • Τιμές που να μας εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό έσοδο παραγωγής.
  • Να γίνει αγορά των καπνών των 762 αδικημένων καπνοπαραγωγών.
  • Να αλλάξουν οι κανονισμοί που ισχύουν για τον καπνό προς όφελος των καπνοπαραγωγών.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει έργα στο νομό που να βοηθάνε την Αγροτική Οικονομία».
ALPHA BANK
Αύξηση κερδών πάνω από 20% το χρόνο

Ακόμα περισσότερα από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο επιζητεί να αρπάξει το τραπεζικό κεφάλαιο. Για παράδειγμα η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου), η οποία βάζει επίσημο στόχο να αυγαταίνει τα κέρδη της ανά μετοχή κατά 20% κατά μέσον όρο το χρόνο για την τριετία 2006 - 2008. Ο επικεφαλής της τράπεζας, μιλώντας στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, επανήλθε στο γνωστό τροπάρι της επιτάχυνσης των «διαρθρωτικών αλλαγών», πάντα στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», δηλαδή της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Κατηγόρησε, μάλιστα τους κυβερνώντες για αδράνεια καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεπάγονται κόστος και συχνά υιοθετούνται προσεγγίσεις σταδιακής αντιμετώπισης»... Στις προτεραιότητες της τράπεζας μέχρι το 2010 είναι να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της αγοράς στα Βαλκάνια (πάνω από το 10%) με στόχο να αυξήσει τη συμμετοχή των κερδών από τις γειτονικές χώρες στο 25% των συνολικών κερδών του τραπεζικού ομίλου. Τροφοδότης της κερδοφορίας τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι η αφαίμαξη των νοικοκυριών, τα οποία και επιβαρύνουν και με κάθε είδους πρόσθετα χαράτσια. Ο μεγαλοτραπεζίτης ισχυρίστηκε πως τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα που έβγαλε στο «σφυρί» η τράπεζά του είναι πολύ ...λίγα σε σχέση με τον όγκο των δανείων που χορήγησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ