ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαίτηση το Μνημείο της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Αθήνα

Υπόμνημα του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΟΑΟ στο δήμαρχο και το ΔΣ Αθήνας

Ενώ ακόμα τιμούν τους συνεργάτες των κατακτητών ποικιλοτρόπως. Κι ενώ έχουν στήσει αγάλματα και μνημεία των λογής - και εν πολλοίς αμφιλεγόμενων - αντιστασιακών οργανώσεων. Εξήντα και πλέον χρόνια τώρα η πολιτεία απέφυγε να τιμήσει την Αντίσταση του ΕΑΜ και τους αγωνιστές του, αρνούμενη να επιτρέψει να στηθεί μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στην Αθήνα. Κι αυτό, ενώ τιμούν τους συνεργάτες των κατακτητών ποικιλοτρόπως κι έχουν στήσει αγάλματα και μνημεία των λογής -και εν πολλοίς αμφιλεγόμενων - αντιστασιακών οργανώσεων.

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με υπόμνημα που επέδωσαν στο Δημαρχείο Αθήνας, το οποίο υπογράφεται από όλους τους προέδρους όλων των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών οργανώσεων, οι αντιστασιακοί ζητούν να παραχωρηθεί χώρος στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά στο Δημαρχείο) για να στηθεί μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, από τις αντιστασιακές οργανώσεις. Μάλιστα, έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα αυτό.

Στο υπόμνημα των αντιστασιακών τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Εξ ονόματος χιλιάδων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, απευθυνόμαστε σ' εσάς, τους εκπροσώπους του πρώτου Δήμου της χώρας μας, με την παράκληση να παραχωρήσετε ένα χώρο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, προκειμένου να ανεγερθεί Μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Σας γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), πήρε πρόσφατα, ομόφωνα, αυτή την απόφαση και θα επιμείνει στην υλοποίησή της. Θα καλέσει δε τον ελληνικό λαό, όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς παράγοντες και φορείς να συμβάλλουν ηθικά και υλικά στην προσπάθειά μας αυτή. Θα απαιτήσουμε και η πολιτεία να ανταποκριθεί στο χρέος της αυτό, πράγμα που δεν έκανε για μισόν και παραπάνω αιώνα.

Δεν είναι δυνατόν, να έχει επίσημα αναγνωριστεί η Εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, με το ΕΑΜ - πανεθνική οργάνωση του τεράστιου λαϊκού κινήματος στην Κατοχή, με τον ΕΛΑΣ (τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό), με την ΕΠΟΝ, την πρωτοπόρα δύναμη της ελληνικής Νεολαίας, και να μην υπάρχει στην πρωτεύουσα της χώρας ένα Μνημείο, που να δικαιώνει και να προβάλλει διεθνώς εκείνη την Εποποιία.

Το νόημα και το πνεύμα του Μνημείου θα μπορούσε να υλοποιηθεί στη μορφή και στο όνομα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, θα ανταποκριθεί (σε ό,τι το αφορά) στο πανεθνικό αυτό χρέος.

Ως χώρο για την ανέγερση του Μνημείου, προτείνουμε την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η οποία προσφέρεται χωροταξικά, αλλά και, συνειρμικά, σηματοδοτείται.

Τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την επιλογή του έργου, θα προκηρύξουμε εμείς (η ΠΟΑΟ). Θα φροντίσουμε, επίσης, για τη συγκέντρωση του χρηματικού ποσού που θα απαιτηθεί.

Με κάθε τιμή, για το Εθνικό Συμβούλιο».

Το υπόμνημα υπογράφεται από τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΑΟ και της ΠΕΑΕΑ και της FIR Νίκο Τερζόγλου, τον πρόεδρο της ΠΟΑΟ Γιώργη Μωραΐτη, τον Βασίλη Φυτσιλή πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ αλλά και όλους τους προέδρους των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Γρηγόρη Φώτου (ΠΕΕΠΠ), Μήτσο Κασιούρα (ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ), Παναγιώτη Μακρή (ΠΣΑΜΑ-Μεσανατολίτες), Νίκο Καραντηνό (ΠΕΑΦΕ), Γιώργο Ωραιόπουλο (ΚΑΕ - αντιστασιακοί εκπαιδευτικοί), Γιάννη Βούζα - Λαδιά (Σύλλογος Μνήμης Διαμαντής), Γρηγόρη Τουγλίδη (Σύλλογος Απογόνων και Φίλων ΕΑ -ΔΣΕ) και Χρήστο Τσιντζιλώνη (ΚΜΙΕΑ). Επίσης το υπόμνημα υπογράφεται από τον πρώην πρόεδρο της ΠΕΣΑΘΕΑ και ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ, Μηνά Ξεκομνηνό, ο οποίος στο μεταξύ έφυγε από τη ζωή.

Ασέβεια δημάρχου στην Αντίσταση

Κάπως καθυστερημένα, βεβαίως, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας, μας έστειλε καταγγελία κατά του δημάρχου της πόλης, Γ. Χαραλάμπους, γνωστού στελέχους και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Τον καταγγέλλουν γιατί, όπως γράφουν, δείχνοντας ασέβεια προς την Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της, επέβαλε το σταμάτημα των αντιστασιακών εμβατηρίων την ώρα που οι αντιστασιακοί μαζί με τους απογόνους και φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ παρήλαυναν την 25 Μάρτη, μπροστά από τους επισήμους. Ενώ όταν πέρασαν οι αντιστασιακοί αναφώνησε: «Τώρα αρχίζει η παρέλαση»!

Εύγε κ. Δήμαρχε! Οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε ότι είστε άξιος εκφραστής και συνεχιστής της ασέλγειας που επέδειξε το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στην Εθνική Αντίσταση, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και αναρωτιέται εύγλωττα τι τους τρομάζει: Μήπως «τα μηνύματα που εκπέμπει η Εθνική Αντίσταση που και σήμερα αποτελούν παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και φωτίζουν το δρόμο για νέους αγώνες ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, για την ανατροπή αυτού το βάρβαρου συστήματος που υπηρετούν επάξια ο δήμαρχος και οι συνοδοιπόροι του;».

Γιατί παραποιούν την Ιστορία;

Στο ζήτημα των εγκαινίων του Μουσείου των εξορισθέντων στον Αϊ Στράτη, αναφέρεται ο Ηλίας Γεωργόπουλος, γιατρός με επιστολή του στο «Ρ», στην οποία σημειώνει:

Προσκεκλημένος παραβρέθηκα στα εγκαίνια του Μουσείου. Το υπουργείο Πολιτισμού το 1989 παραχώρησε στο Σύλλογο ένα νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αγίων Ασωμάτων 31. Με έξοδα του υπουργείου το κτίριο έγινε ένα πραγματικό «στολίδι».

Τα εγκαίνια έγιναν στις 12 Απρίλη και παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Πολιτισμού, αρκετοί άλλοι υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης παραβρέθηκε εκεί και σύσσωμος ο Συνασπισμός. Παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, από επιζώντες του Ιστορικού Μαρτυρικού κολαστηρίου - τόπου εξορίας χιλιάδων Αγωνιστών Αριστερών και, κυρίως, Κομμουνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Η απεχθής δικτατορία της 4ης Αυγούστου των Μεταξά - Μανιαδάκη στιγμάτισε το νησί του Αιγαίου για πάντα.

Ως εδώ όλα καλά, θα μπορούσε να πει κάποιος. Κύριος ομιλητής στην παρουσίαση ήταν ένας σεβάσμιος γέροντας - αγωνιστής παλιός εξόριστος, που είπε «δυο λόγια», για το τι είναι εξορία και τις συνέπειες για τον άνθρωπο, την οικογένειά του και την κοινωνία. Η ομιλία του κράτησε, περίπου, δύο λεπτά της ώρας(120 δευτερόλεπτα)! Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κ. Παπούλιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο γνωστό στιλ. Αορίστως γενικόλογα και... ευχές ούτως ώστε να μην ξαναγίνει τόπος εξορίας.

Δεν ειπώθηκε ούτε μια κουβέντα για το ποιοι έκαναν εξορία εκεί. Οτι στην πλειοψηφία τους ήταν Κομμουνιστές Πατριώτες, Αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης. Ουδεμία αναφορά στο ιστορικό του κολαστηρίου, στον μαρτυρικό θάνατο δεκάδων παλικαριών από πείνα και αρρώστιες. Αχνα για τα αδούλωτα νιάτα που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς των κρατούντων, που δεν έσκυψαν το κεφάλι στην ψυχολογική βία και στον ψυχολογικό πόλεμο που δεν υπέγραψαν την περίφημη δήλωση μετανοίας.

Γιατί αυτή η παραποίηση της Ιστορίας; Γιατί η ωραιοποίηση των πραγματικών γεγονότων; Μέχρι πότε θα λιβανίζουν τους δοσίλογους - φίλους του Μέρτεν και των απογόνων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών; Κάποια στιγμή η Ιστορία θα μπει και στα σχολεία, θέλουν δε θέλουν.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Οι αντιστασιακοί της Ελευσίνας (Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ και Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 30/4/2006 και ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια από το Μπλόκο της Ελευσίνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Κωνσταντίνου). Καλούνται τα παρατήματα και οι αντιστασιακοί της περιοχής, όλος ο λαός της Ελευσίνας να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Αυθαίρετη μείωση «αντιστασιακής» σύνταξης

Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μείωσαν αυθαίρετα κατά 50% τη σύνταξη δικαιούχου αντιστασιακής σύνταξης από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την Ελένη Κοσμίδου, κόρη αντιστασιακού, που νόμιμα έπαιρνε σύνταξη λόγω της αντιστασιακής ιδιότητας του πατέρα της. Ενώ έπαιρνε σύνταξη 335 ευρώ, το Δεκέμβρη του 2005, χωρίς καν να την ενημερώσουν, μείωσαν αυθαίρετα τη σύνταξη στα 230 ευρώ.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με σχετική Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, αλλά ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δήλωσε αναρμόδιος και, έτσι, η Ερώτηση επανακατατέθηκε προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να απαντήσει γιατί μειώθηκε η σύνταξη της δικαιούχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ