Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαίτηση το Μνημείο της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Αθήνα

Υπόμνημα του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΟΑΟ στο δήμαρχο και το ΔΣ Αθήνας

Ενώ ακόμα τιμούν τους συνεργάτες των κατακτητών ποικιλοτρόπως. Κι ενώ έχουν στήσει αγάλματα και μνημεία των λογής - και εν πολλοίς αμφιλεγόμενων - αντιστασιακών οργανώσεων. Εξήντα και πλέον χρόνια τώρα η πολιτεία απέφυγε να τιμήσει την Αντίσταση του ΕΑΜ και τους αγωνιστές του, αρνούμενη να επιτρέψει να στηθεί μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στην Αθήνα. Κι αυτό, ενώ τιμούν τους συνεργάτες των κατακτητών ποικιλοτρόπως κι έχουν στήσει αγάλματα και μνημεία των λογής -και εν πολλοίς αμφιλεγόμενων - αντιστασιακών οργανώσεων.

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με υπόμνημα που επέδωσαν στο Δημαρχείο Αθήνας, το οποίο υπογράφεται από όλους τους προέδρους όλων των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών οργανώσεων, οι αντιστασιακοί ζητούν να παραχωρηθεί χώρος στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά στο Δημαρχείο) για να στηθεί μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, από τις αντιστασιακές οργανώσεις. Μάλιστα, έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα αυτό.

Στο υπόμνημα των αντιστασιακών τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Εξ ονόματος χιλιάδων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, απευθυνόμαστε σ' εσάς, τους εκπροσώπους του πρώτου Δήμου της χώρας μας, με την παράκληση να παραχωρήσετε ένα χώρο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, προκειμένου να ανεγερθεί Μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Σας γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), πήρε πρόσφατα, ομόφωνα, αυτή την απόφαση και θα επιμείνει στην υλοποίησή της. Θα καλέσει δε τον ελληνικό λαό, όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς παράγοντες και φορείς να συμβάλλουν ηθικά και υλικά στην προσπάθειά μας αυτή. Θα απαιτήσουμε και η πολιτεία να ανταποκριθεί στο χρέος της αυτό, πράγμα που δεν έκανε για μισόν και παραπάνω αιώνα.

Δεν είναι δυνατόν, να έχει επίσημα αναγνωριστεί η Εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, με το ΕΑΜ - πανεθνική οργάνωση του τεράστιου λαϊκού κινήματος στην Κατοχή, με τον ΕΛΑΣ (τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό), με την ΕΠΟΝ, την πρωτοπόρα δύναμη της ελληνικής Νεολαίας, και να μην υπάρχει στην πρωτεύουσα της χώρας ένα Μνημείο, που να δικαιώνει και να προβάλλει διεθνώς εκείνη την Εποποιία.

Το νόημα και το πνεύμα του Μνημείου θα μπορούσε να υλοποιηθεί στη μορφή και στο όνομα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, θα ανταποκριθεί (σε ό,τι το αφορά) στο πανεθνικό αυτό χρέος.

Ως χώρο για την ανέγερση του Μνημείου, προτείνουμε την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η οποία προσφέρεται χωροταξικά, αλλά και, συνειρμικά, σηματοδοτείται.

Τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την επιλογή του έργου, θα προκηρύξουμε εμείς (η ΠΟΑΟ). Θα φροντίσουμε, επίσης, για τη συγκέντρωση του χρηματικού ποσού που θα απαιτηθεί.

Με κάθε τιμή, για το Εθνικό Συμβούλιο».

Το υπόμνημα υπογράφεται από τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΟΑΟ και της ΠΕΑΕΑ και της FIR Νίκο Τερζόγλου, τον πρόεδρο της ΠΟΑΟ Γιώργη Μωραΐτη, τον Βασίλη Φυτσιλή πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ αλλά και όλους τους προέδρους των ΕΑΜογενών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Γρηγόρη Φώτου (ΠΕΕΠΠ), Μήτσο Κασιούρα (ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ), Παναγιώτη Μακρή (ΠΣΑΜΑ-Μεσανατολίτες), Νίκο Καραντηνό (ΠΕΑΦΕ), Γιώργο Ωραιόπουλο (ΚΑΕ - αντιστασιακοί εκπαιδευτικοί), Γιάννη Βούζα - Λαδιά (Σύλλογος Μνήμης Διαμαντής), Γρηγόρη Τουγλίδη (Σύλλογος Απογόνων και Φίλων ΕΑ -ΔΣΕ) και Χρήστο Τσιντζιλώνη (ΚΜΙΕΑ). Επίσης το υπόμνημα υπογράφεται από τον πρώην πρόεδρο της ΠΕΣΑΘΕΑ και ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ, Μηνά Ξεκομνηνό, ο οποίος στο μεταξύ έφυγε από τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ