Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΛΕΣΒΟΥ
Θύματα λαθών του Εθνικού Κτηματολογίου

Με κινητοποιήσεις διεκδικούν τη διόρθωσή τους, χωρίς πρόσθετα έξοδα. Σχετική Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Εκτός από οικονομικές υπερβάσεις και χρονικές καθυστερήσεις, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου διακρίνεται από προχειρότητα και λάθη. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι περιπτώσεις της Λευκάδας, όπου οι κάτοικοι καταφεύγουν σε κινητοποιήσεις, αλλά και της Γέρας Λέσβου, όπως καταδεικνύει σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί το έργο μέσα σε έναν κυκεώνα ατασθαλιών και με κατεύθυνση μόνο την εμπορευματοποίηση της γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς εξασφάλιση της κρατικής περιουσίας. Επίσης και τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει από την ίδια αφετηρία, στέλνοντας μάλιστα το λογαριασμό στο λαό με επιπρόσθετα «χαράτσια»...

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι του χωριού Τσουκαλάδων στη Λευκάδα μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η κάκιστη υλοποίηση του Κτηματολογίου στο χωριό - όπως και στους Απολπανιώτες και στο Δήμο Σφακιωτών - όπου οι λανθασμένες καταγραφές των ιδιοκτησιών ξεπερνούν το 70%. (ιδιοκτησίες φαίνονται εξαφανισμένες, άλλες έχουν αλλάξει θέση, πολλές δε συμφωνούν στα τετραγωνικά και άλλες χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη».) Το αποτέλεσμα είναι επί δύο χρόνια να μην μπορεί να γίνει κανενός είδους μεταβίβαση (πώληση, αποδοχή κληρονομιάς, δωρεά, γονική παροχή)...

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων του χωριού, σημειώνει τις σοβαρές ευθύνες της εταιρίας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», του αναδόχου εργολάβου και των Επιτροπών Εξέτασης των Ενστάσεων. Επίσης, επισημαίνει τον εμπαιγμό και την πρόκληση που υφίστανται οι κάτοικοι, καθώς παρά τη γνωστοποίηση του ζητήματος τόσο στην «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», αλλά και παρά την παρέμβαση που έκανε το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, το ζήτημα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.

Οι κάτοικοι καλούν την κυβέρνηση να δώσει αμέσως λύση με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να ανακληθεί η κατάθεση των τίτλων ιδιοκτησίας, δίνοντας τη χρονική δυνατότητα στους κατοίκους να καταγραφεί με ακρίβεια η ιδιοκτησία τους και χωρίς καμία επιβάρυνση.

Στη Λέσβο

Τεράστια προβλήματα, αποτέλεσμα της προχειρότητας με την οποία συντάχτηκε, έχει δημιουργήσει το Κτηματολόγιο στους κατοίκους του Δήμου Γέρας του Νομού Λέσβου, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα - επισημαίνουν - περιουσίες έχουν καταχωρηθεί σε άλλους και όχι στους δικαιούχους τους, άλλες είναι λειψές, όσον αφορά την έκτασή τους κ.ά., ενώ για να τακτοποιηθούν όλα αυτά χρειάζεται η προσφυγή στα δικαστήρια και η ανάλογη δαπάνη γι' αυτό.

Επειδή - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - η πλειοψηφία των κατοίκων δικαιολογημένα είναι ανάστατοι, αφού το Κτηματολόγιο κατά 70% είναι λάθος συνταγμένο, πράγμα που διαπίστωσαν επιστημονικοί φορείς και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ερωτάται ο υπουργός: Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να λυθεί το θέμα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι οικονομικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ