Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πιάστηκαν στα πράσα και σκούζουν...

Την αντίδραση του ΣΥΝ προκάλεσε το χτεσινό πρώτο θέμα του «Ρ» που αποκάλυπτε το ρόλο που παίζουν οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του «Ρ» αναφερόταν στα εξής: ότι δήμοι της Δυτικής Αθήνας που διοικούνται από δημάρχους που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αναλαμβάνουν μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να «πλασάρουν» ανέργους για «μισή» και σε ορισμένες περιπτώσεις ανασφάλιστη δουλιά, σε επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες θα μοιραστούν 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Και ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. στην ηγεσία της βρίσκονται στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ) το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκε πρόταση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που προβλέπει ακόμα και συμπράξεις δήμων - εφοπλιστών (πατώντας πάνω και στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) ή τη σύσταση ανωνύμων εταιριών με σκοπό την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΝ, ο οποίος με δελτίο Τύπου κατηγορεί το «Ρ» και χαρακτηρίζει «προσπάθειες παραπληροφόρησης σε βάρος του ΣΥΝ» τα όσα αναφέρονταν στα σχετικά ρεπορτάζ μας. Επιπλέον αναφέρει ότι η εφημερίδα μας «υπερέβη ακόμη και τα όρια της αθλιότητας». Μόνο και μόνο επειδή δημοσιεύσαμε τους σχεδιασμούς στους οποίους εκείνοι συμμετέχουν ενεργά.

Επειδή λοιπόν «η αντίληψη του ΣΥΝ για την πολιτική αντιπαράθεση διαφέρει από αυτήν του ΚΚΕ» - όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου - εμείς θα επιμείνουμε στην επιλογή της παράθεσης στοιχείων, που απλά επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ μας.

Συνηγορούν υπέρ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτό που ενόχλησε τον ΣΥΝ, στο σημείο μάλιστα να κάνει λόγο για δημοσίευμα που υπερβαίνει «τα όρια της αθλιότητας»:

  • Με αφορμή την προώθηση προγράμματος «Απασχόληση στη Νομαρχία Αθηνών», καταγγείλαμε τις διοικήσεις των δήμων (ανάμεσά τους και του ΣΥΝ) που υλοποιούν τέτοιες επιλογές, οι οποίες μοιράζουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν ή να καταρτίσουν ανέργους για συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν ανασφάλιστοι, για να ξαναβρεθούν στις λίστες της ανεργίας. Δεν είναι αυτό ανακύκλωση της ανεργίας και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων; Δεν είναι καταστρατήγηση του δικαιώματος στη σταθερή, με πλήρη ασφάλιση, δουλιά;

«Θα έπρεπε ο "Ριζοσπάστης" να προτείνει καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση για την ανακούφιση των ανέργων και όχι να καταγγέλλει αορίστως αυτούς που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», μας «καταλογίζει» ο ΣΥΝ, συμπαρατασσόμενος και επιχειρηματολογώντας υπέρ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που αυγαταίνει τα κέρδη των επιχειρηματιών με πρόσχημα την ανεργία.

  • Μας κατηγορεί ο ΣΥΝ ότι αλλοιώνουμε τις θέσεις του για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με το δημοσίευμά μας που αφορούσε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σύρο, για τις νησιωτικές μεταφορές. «Οσον αφορά δε τις θέσεις του ΣΥΝ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ας διαβάσει καλύτερα ο συντάκτης του την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, όπου αναφέρεται ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών, η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών και βεβαίως ουδεμία αναφορά γίνεται στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.
Ξέρουν τι ψηφίζουν;

Μήπως οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ δεν ξέρουν τι ψηφίζουν στα συνέδρια και στα Διοικητικά Συμβούλια της ΚΕΔΚΕ; Η απόφαση του συνεδρίου λέει ξεκάθαρα ότι χαιρετίζει την πρόβλεψη του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, με την οποία μπορούν οι δήμοι να συστήνουν ανώνυμες εταιρίες που θα δραστηριοποιούνται μέχρι και στη διεξαγωγή θαλασσίων συγκοινωνιών και μεταφορών. Επίσης, με την απόφασή του το συνέδριο εξουσιοδοτεί την ΚΕΔΚΕ να προωθήσει άμεσα τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Να τι αναφέρει η απόφαση: «Το συνέδριο εξουσιοδοτεί την ΚΕΔΚΕ και το Συμβούλιο Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας να προωθήσουν άμεσα τη μελέτη (σ.σ. του ΙΤΑ) (με βάση τις παραδοχές του Συνεδρίου) προς τους αρμόδιους εθνικούς και κοινοτικούς φορείς...». Τι προτείνει αυτή η μελέτη; Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ή και πρωτοβουλιών ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του απαιτούμενου κόστους κεφαλαίου και διασπορά του επενδυτικού κινδύνου.

Είναι συνεπείς

Τα «Βαποράκια του μεγάλου κεφαλαίου» - όπως χαρακτηρίζουμε στο δημοσίευμά μας τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν επιλογές σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων - είναι πάντως συνεπείς στη θέση που κρατούν απέναντι και στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Αμέσως μετά την ανακήρυξή του από τον ΣΥΝ ως υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε στην «Ελευθεροτυπία»: «το να αξιοποιεί κανείς τη δυνατότητα μέσα σε μία ελεύθερη αγορά να γίνουν κάποιες συνεργασίες του δήμου με ιδιώτες, προκειμένου να ωφεληθούν οι πολίτες, είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε».
  • Ο προερχόμενος από τον ΣΥΝ, που στηρίχτηκε και από το ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Πετρούπολης, Στ. Βλάχος, με δημοτική επιχείρηση που ίδρυσε, παρέδωσε σε επιχειρηματίες μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες (πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια).
  • Με τις ψήφους και του ΣΥΝ, χειροκροτήθηκε από την ΚΕΔΚΕ η μεταφορά στους δήμους της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα τα τροφεία να αυξάνονται συνεχώς, αφού τα απαραίτητα κονδύλια δε δόθηκαν ποτέ.
  • Με τις ίδιες ψήφους, χειροκροτήθηκε ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας που ενισχύει παραπέρα τη μετατροπή των κοινωνικών αναγκών σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας και παραδίδει βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο έργα, υπηρεσίες και δημοτική περιουσία. Ενώ παραπέρα, επιτρέπει την απόλυση συμβασιούχων, σε περίπτωση συγχώνευσης δύο ή τριών δημοτικών επιχειρήσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ