ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιοκαπηλία «Α' βαθμού»

Πέρασαν μέρες από την αποκάλυψη της πρωτοφανούς έκτασης συλλογής αρχαιοτήτων του εφοπλιστικού ζεύγους Παπαδημητρίου, στην τεράστια βίλα του στη Σχοινούσα και στη βίλα του στην Αθήνα και της διασύνδεσης των συλλεκτών με ένα διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπήλων (συλλεκτών, εμπόρων, μουσείων), για να... δεήσει ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, να δηλώσει χτες ότι πρόκειται για «μία από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό σύνολο με κομμάτια από χώρες της Μεσογείου και όχι μόνον». Και, βέβαια, αποσιώπησε την εφοπλιστική ιδιότητα των... συλλεκτών, όπως και ότι διασυνδέονται με αποδεδειγμένο διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλικής «μαφίας», που έχει μεταβάλει και την Ελλάδα σε σημαντικό σταθμό. Η υπόθεση σχετίζεται και με τη γνωστή στην Ελλάδα και την Ιταλία, αρχαιοκαπηλική δράση της πρώην διευθύντριας του κατ' εξοχήν αρχαιοκαπηλικού αμερικάνικου μουσείου «Γκετί», Μάριον Τρου, η οποία διαθέτει και δικής της βίλα σε ένα άλλο κατακλεμμένο κυκλαδονήσι, την Πάρο.

Η διαδικασία εντοπισμού των αδήλωτων αρχαιοτήτων του εφοπλιστικού ζεύγους και της καταγραφής τους στη Σχοινούσα άρχισε στις 11 Απρίλη, με τη μετάβαση εκεί αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής. Από την επομένη, αρχαιολόγοι της ΚΑ' Εφορίας, της Εφορίας Αρχαιοπωλείων - Ιδιωτικών Συλλογών και της 1ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, άρχισαν να ερευνούν τα ουκ ολίγα κτίρια του οικοδομικού συγκροτήματος και του τεράστιου κτήματος Παπαδημητρίου, να βρίσκουν αρχαία - κινητά, ακόμα και εντοιχισμένα - σε αποθήκες, κιβώτια, κοντέινερ, και αλλού, και να τα καταγράφουν. Σε μία πρώτη καταγραφή των αντικειμένων, αυτά καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό φάσμα από την ελληνιστική ως τη μεταβυζαντινή περίοδο, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα προϊστορικά αντικείμενα, που δεν έχουν ακόμη ταυτιστεί. Ανάμεσα στα καταγεγραμμένα εντοπίζονται και πολλά αντίγραφα έργων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, στη βίλα της οικογένειας Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα, βρίσκεται από χτες και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Διώτης, συνοδευόμενος από τη συνάδελφό του Στ. Κουτουλάκου. Ο Γ. Διώτης, που εποπτεύει την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση, θα διενεργήσει αυτοψία στη βίλα και μετά την καταγραφή θα ακολουθήσει ο υπολογισμός της αξίας των αρχαιοτήτων. Ο εισαγγελικός λειτουργός ασχολείται με αυτή την υπόθεση εδώ και δύο χρόνια, ενώ στο παρελθόν είχε μεταβεί στην Ιταλία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, με την πώληση αρχαιοτήτων στη γειτονική χώρα είχε εμπλακεί μέλος της οικογένειας Παπαδημητρίου.

Και γεννάται το ερώτημα: Γιατί και προς τι μετά από δίχρονη καθυστέρηση αποκαλύφθηκε η υπόθεση;

Χορευτικές διαδρομές

«Αέναον χοροθέατρο»
«Αέναον χοροθέατρο»
Στο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», βασίζεται το χοροθέαμα «Οικία "Alba"», που παρουσιάζει (3, 5, 6, 7, 8/5) το «Αέναον χοροθέατρο» (σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Θερβάντες) στο θέατρο «Μέλι» (Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87, πλατεία Βικτωρίας). Χορογραφία: Ντανιέλ Λομέλ. Σκηνικά: Μάριος Ελευθεριάδης. Κοστούμια: Ζέφη Μπαρτζώκα. Χορεύουν: Ματέο Μπιτάντε, Ζέφη Μπαρτζώκα, Ελενα Παπαδοπούλου, Αυγή Παναγιωτοπούλου, Ελισάβετ Βουνάτσου, Σμάρω Καρακώστα κ.ά.

Από τέσσερα μέρη αποτελείται η φετινή παραγωγή «Καθ' οδόν...» της ομάδας σύγχρονου χορού «Εννιάμορφο», που θα παρουσιαστεί 10, 12/5 (10 μ.μ. ) και 11, 13/5 (8.30 μ.μ.) στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι. τηλ. 210 3474312).

Η χορογράφος, Τέτη Νικολοπούλου, εστίασε σε 4 σημαντικούς σταθμούς της ανθρώπινης ηλικίας πορείας και τους μετέφερε, συμβολικά, σε 4 αλληλένδετα χορογραφημένα δρώμενα. Είναι «Ο δρόμος», που δεν υπάρχει από πριν, αλλά τον φτιάχνεις μόνος σου, «Στρουθοκάμηλος» όπου αναπτύσσεται η αποενοχοποίηση της ντροπής, «Οι κόμποι», όπου κάθε αρχή είναι μια εναλλαγή λύνω - δένω και, τέλος, «Τα χαμόγελα δε γερνούν», όπου, όταν κάτι έχει σημασία, όλα έχουν σημασία. Μουσική: Χρύσα Αποστολάτου. Βοηθός χορογράφου: Μαριάννα Μακρή. Κατασκευές: Κωστής Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Φαίδων Κωνσταντινίδης. Χορεύουν: Σύλβια Κατσαρού, Μαριάννα Τσαγκαράκη, Δρόσος Σκότης, Εντυ Λάμε.

Μεταξοτυπίες και λιθογραφίες από έργα του Α. Τάσσου μπορείτε να βρείτε στα γραφεία της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» (Λ. Φωτιάδου 2, τηλ. 210 - 9243.100). Τα έργα κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και αποτελούν μια ξεχωριστή και ποιοτική πρόταση δώρου. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Α. Τάσσου «Ασμα Ασμάτων» και «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και πρωτότυπες δημιουργίες του μεγάλου μας καλλιτέχνη.

Θεατρικοί μύθοι

Στο θέατρο «Altera Pars» θα παρουσιαστεί (4/5-4/6) το άπαιχτο στην Ελλάδα κλασικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ρασίν (Ρακίνα) «Βρεταννικός» (1669), σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου - Μίνας Χειμώνα, σκηνικά Γιώργου Γεωργίου, κοστούμια Δέσποινας Χειμώνα. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Χρήστος Παγκαλιάς, Στέργιος Ιωάννου, Δημήτρης Αγοράς, Νίκη Ιωαννίδου, Σοφία Καζαντζιάν, Μάρθα Μπουζιούρη.

Ο Ρακίνας αντλεί το θέμα του από την ιστορία της αρχαίας Ρώμης και συγκεκριμένα από τις σχέσεις Νέρωνα - Αγριππίνας - Βρεταννικού. Πραγματεύεται επίμαχα θέματα: την εξουσία, τη διαπλοκή, την προδοσία και τον έρωτα, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της ιστορίας και εμβαθύνοντας στις ανθρώπινες σχέσεις και στα ψυχολογικά κίνητρα των προσώπων.

Παραμυθικός «γύρος του κόσμου»

Ο θίασος «Angelus Novus» παρουσιάζει την παράσταση «Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου» - ένα παραμύθι με κούκλες, στο Θέατρο «Φούρνος» (έως 30/4, καθημερινά, στις 6 μ.μ.). Πρόκειται για παράσταση μαριονετών, με «ντεκόρ» το σώμα της κουκλοπαίκτριας και «πρόσωπα» τα χέρια της.

Φτάνει μια πολυταξιδεμένη παραμυθού, κουβαλώντας τη βαλίτσα της, η οποία στη διάρκεια της παράστασης γίνεται σπίτι, γίνεται ντουλάπα, ενώ η κάπα της μεταμορφώνεται σε δάσος νυχτερινό... Ερχεται να πει την ιστορία του Κοντορεβιθούλη.

Με τη βοήθεια των παιδιών, στα οποία μοιράζονται μουσικά όργανα, η παραμυθού παρουσιάζει το δάσος όπου χάνεται ο Κοντορεβιθούλης. Κι εκείνος γίνεται πρωταγωνιστής αυτής της παράστασης, βγαίνοντας μέσα από το μανίκι της κάπας της. Ομως, τα χαλίκια τα έχει καταπιεί ένα περίεργο πουλί - η Ναντού...

Ιδέα - Ερμηνεία Γιάννα Μαμακούκα, σκηνοθεσία Vinciane Saelens/ Δαμιανός Κωνσταντινίδης, μουσική σύνθεση Samy Zelaci, μουσικός Γιώργος Βασικαρίδης, σκηνογραφία - κοστούμια Ghislaine Herbιra, κατασκευή υδρογείου Μαίρη Ενισλίδου.

Αφιέρωμα σε εικαστικές ταινίες

Αφιέρωμα στον «εικαστικό» κινηματογράφο του Βρετανού σκηνοθέτη Derek Jarman διοργανώνουν (3-10/5) το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το οποίο περιλαμβάνει: Προβολές ταινιών 16mm και 35mm, μεταξύ των οποίων και οι: Sebastiane, Jubilee, Tempest, The Angelic Conversation, Wittgenstein, The Garden, The Last of England και Caravaggio. Προβολές video για σημαντικά βρετανικά συγκροτήματα. Εκθεση φωτογραφίας του Mike Laye, με 13 έργα - ντοκουμέντα από τα γυρίσματα της ταινίας «The Last of England». Οπτικοακουστική εγκατάσταση με πειραματικές εικαστικές ταινίες του σκηνοθέτη και μουσική ειδικά ηχογραφημένη από τον συνθέτη για ταινίες των Jarman, Simon Fisher Turner.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν (3/5, ώρα 8μμ), στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ «Ν. Κεσσανλής» (Πειραιώς 256). Θα προβληθούν και άλλες εικαστικές ταινίες και Ελλήνων. Οι προβολές θα γίνουν 4-10/5 στον «Απόλλωνα» (Σταδίου 19, Αθήνα). Είσοδος ελεύθερη.

Η «παράδοση» συνεχίζεται

Στην πίσω πλευρά του Λόφου Φιλοπάππου, βρίσκεται το κηποθέατρο «Δόρα Στράτου» (900 θέσεων). Εκεί, από τις 26/5-24/9 ξαναζωντανεύουν οι παραδόσεις διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, που κάθε μία παρουσιάζεται με τις δικές της αυθεντικές φορεσιές, τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια και τους χορούς. Εβδομήντα χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές, με αυθεντικές φορεσιές, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα διάρκειας.

Οι παραστάσεις του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» έχουν καθιερωθεί διεθνώς στο χώρο του λαϊκού χορού, της δημοτικής μουσικής και της παραδοσιακής φορεσιάς για τον πλούτο και την αυθεντικότητά τους. Τηλέφωνα: Θέατρο 210-9214650 (7.30μ.μ.-9μ.μ.). Γραφεία 210-3244395 (9π.μ.-4.30μ.μ.), φαξ 210-3246921, mail@grdance.orgwww.grdance.org. Το πρόγραμμα θα αλλάζει κάθε δεύτερη Τρίτη.

Μουσική βραδιά με κιθάρα και μπουζούκι, σήμερα, στο ατελιέ «Σπύρου Βασιλείου» (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη). Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών στο κλίμα της Μεγάλης Βδομάδας, όπως αποσπάσματα έργων σε μουσική Μ. Θεοδωράκη («Επιφάνεια», «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού», «Επιτάφιος»). Επίσης, θα ερμηνευτούν τραγούδια των: Μ. Χατζιδάκι, Στ. Ξαρχάκου, Δ. Μούτση, καθώς και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Τ. Κωνσταντακόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ